Pri spomenu perunika gotovo ćemo svi pomisliti na biljke velikih kopljastih listova te visokih i krupnih cvjetova, najčešće ljubičaste boje. No perunike (rod Iris) su iznimno raznolika skupina trajnica koja može vaš vrt oplemeniti cvjetovima već od veljače, pa sve do kraja lipnja. Svojim uskim, uspravnim listovima daju teksturu i krase vrt sve do zime.

Upoznajte se s različitim skupinama perunika te ih s lakoćom uzgojite. Među našim samoniklim, kontinentalnim vrstama perunika svakako je najpoznatija močvarna perunika – Iris pseudacorus. Prepoznatljiva po intenzivno žutim cvjetovima i dugim, tamnozelenim listovima. Izvrsna za sadnju uz jezerca i na poplavnim površinama, no jednako dobro će uspijevati na sušim područjima, kako na sunčanim položajima tako i u polusjeni.

Naše samonikle perunike

Od ostalih kontinentalnih perunika ne smijemo zaboraviti naš nacionalni cvijet – Iris croatica, široko kopljastih listova i nježno ljubičastih cvjetova. Često zanemarena zbog sitnijih i kratkih cvjetova je Iris graminea, no teško da ćete je zaboraviti nakon što osjetite miris njenih cvjetova koji mirišu na zrele breskve. Ova vrsta izvrsna je za primjenu na sjenovitim mjestima koje će uljepšati, uskim, travolikim listovima.

Ako imate sreće možete pronaći i samoniklu vrstu Iris variegata koja svoj naziv duguje prošaranim vanjskim laticama koje su krem bijele boje sa smeđe-bordo žilama. U priobalnom području najčešće ćete pronaći ilirsku i dalmatinsku peruniku (I. illyrica i I. pseudopallida). Sličnog je izgleda s modrim do svijetlo ljubičastim cvjetovima na stapkama 50-100 cm visine. Ako na sjeverno dalmatinskom području već krajem zime naiđete na svijetložute (rijetko ljubičaste, crvene ili ružičaste) cvjetove perunika koji su svega 10 cm visine, vjerojatno ste pronašli jadransku peruniku – Iris adriatica.

 class=
Iris germanica, I. pseudacorus i I. pallida
 class=
Iris sibirica

Sibirske perunike

Vrsta latinskog naziva Iris sibirica prepoznatljiva je po vrlo uskim i visokim listovima koji mogu biti  50 – 100 cm visine, rastu u gustim busenima, poput ukrasnih trava i nemaju debele rizome na površini tla. Iznad listova, na tankim stapkama, razvijaju se elegantni cvjetovi plave, ljubičaste, bijele ili svijetložute boje, ovisno o kultivaru. One će također jednako dobro uspijevati uz sam rub vode kao i na sušim ocjeditim položajima. Osigurajte im samo osunčano mjesto i uživajte u predivnim listovima te cvjetovima koji se otvaraju  tijekom svibnja.

Japanske perunike

Ova skupina perunika kod nas je nažalost još uvijek slabije poznata i zastupljena. Odlikuje se posebnim, krupnim, plosnatim cvjetovima koji se razvijaju na tankim, visokim stapkama od sredine prema kraju lipnja. Uz ove iznimno lijepe cvjetove u širokoj paleti živih boja, velika vrijednost ovih vrsta je i u tome što cvatu početkom ljeta, nakon svih drugih tipova. Tako značajno produljuju sezonu uživanja u perunikama. Iznimno je bitno osigurati im vlažne uvjete za rast bez duljih sušnih razdoblja, bogato humusno tlo te osunčani položaj za rast. U prodaji ih možete pronaći pod nazivom Iris ensata ili starijim nazivom Iris kaempferi.

U novije doba paleta boja ovih perunika dodatno se proširila stvaranjem križanca Iris × pseudata  (Iris pseudacorus × ensata) pri čemu su nastali kultivari raznih nijansi žuto-ružičaste, žuto-narančaste te zanimljive kombinacije žutih i ljubičastih nijansi na istom cvijetu.

 class=
Iris reticulata u kombinaciji s ružičastim tratinčicama (Bellis)
 class=
Iris reticulata Kameleon

Lukovičaste perunike

Lukovičaste perunike možemo podijeliti na još dvije skupine, a to su niske (rane) i visoke (kasne). Možda veću vrijednost u vrtu imaju niske lukovičaste perunike – Iris reticulata one će pouzdano cvasti dugi niz godina i to prve u sezoni. Cvjetovi se kod nekih kultivara otvaraju već u veljači, tik iznad tla ili do najviše 15 cm visine. Trebate im samo osigurati položaj koji će biti osunčan od ožujka do lipnja te tlo koje je ocjedito kako lukovice ne bi istrunule tijekom vlažnih jesenskih mjeseci. Visoka vrsta zapravo je hibrid pod nazivom nizozemska perunika – Iris × hollandica. Ona cvate u svibnju te u cvatu doseže visinu od 50-60 cm. Za uzgoj joj je potrebno, rahlo, bogato, humusno tlo s mnogo vlage u proljeće i osunčan položaj.

 class=
Iris reticulata Harmony

Visoke bradate perunike

Klasične perunike koje su većini dobro poznate i omiljene zbog mnoštva kultivara krupnih cvjetova koji dolaze u svim mogućim bojama. Upečatljivi i krupni cvjetovi nalaze se na stabljikama koje su obično od 80 do 120 cm visine. Ime „bradate“ nose zbog guste skupine dlačica na središnjem dijelu vanjskih latica. Predstavnik ove skupina je vrsta Iris × germanica od koje je izveden najveći broj križanaca i kultivara. Najbolje im odgovaraju otvoreni položaji s mnogo sunca, bogata i vlažna tla u proljeće, no izvrsno podnose sušna razdoblja kasnije u sezoni.

Patuljaste bradate perunike

Uz već spomenute patuljaste vrste poput naše endemske – Iris adriatica i lukovičaste – Iris reticulata; u hortikulturi su cijenjeni patuljasti hibridi i kultivari vrsta Iris pumila i Iris lutescens. Visina ovih biljaka je od 20 do 40 cm čak i s cvjetovima. Cvatu ranije od visokih bradatih perunika, od kraja ožujka do početka svibnja ovisno o kultivaru. Nisu izbirljive što se tiče tla, no zahtijevaju osunčane položaje i redovito plijevljenje kako ih korov ne bi nadvisio i zagušio.

 class=
Patuljasta bradata perunika – Iris pumila
 class=
Perunike u prekrasnoj cvjetnoj kombinaciji
 class=
Iris sibirica laevigata i Iris pseudacorus

Razmnožavanje i njega

Sve vrste perunika, osim lukovičastih, lako možemo razmnožiti dijeljenjem rizoma ili busena. Najbolje vrijeme je krajem ljeta kad je biljka završila s ovogodišnjim rastom. Podijelite busen tako da nove sadnice imaju barem 2-3 pupa ili izboja te odmah posadite vrlo plitko u propusno tlo. Lukovičaste perunike se dosta sporo šire. Međutim, aako imate veću skupinu slobodno izvadite dio lukovica u ljeti kad se listovi posuše i presadite na novo mjesto u vrtu.

Uz već spomenuto plijevljenje kako ih ne bi zagušili korovi i iscrpili im tlo, perunike je dobro prihraniti u jesen organskim gnojivom koje se plitko ukopa u tlo. Možete ih i malčirati humusnim supstratom ili prihraniti uravnoteženim NPK gnojivom u proljeće. Jedino mlade, tek zasađene biljke trebate tijekom sušnih perioda u prvoj godini povremeno zalijevati. U vrtu ih je najbolje saditi u skupinama uz rubove gredica. Najbolje ih je kombinirati s ostalim trajnicama poput proljetnica. One će cvjetati prije perunika. Također i s vrstama iz rodova Hemerocallis, Kniphofia, Gaura i Aster koji će cvjetati nakon njih u ljeto i jesen.

 class=
www.plantella.hr