U utorak, 14. lipnja 2022., Bc Institut je već tradicionalno održao Dan polja strnih žitarica u Rugvici. Bc Institut je na pokusnim poljima u Rugvici predstavio rezultate svoga rada na strnim žitaricama u proteklom periodu. Danu polja prisustvovali su mnogi poljoprivredni proizvođači, poslovni partneri, članovi akademske zajednice kao i brojni drugi,a program je održan na otvorenom.

Drago mi je da se ovaj Dan polja održava u normalnim okolnostima bez epidemioloških ograničenja. Ponovno smo u izazovnim vremenima. Svjedoci smo rata koji se događa i koji na žalost utječe na naše živote, iznenađujući je rast cijena energenata te žitarica. Nadam se da će se sve dovesti ubrzo u normalu, ne samo radi korone nego i radi ovih nesretnih događanja. Bc Institut ove godine slavi 125 godina rada, ali i 75 godina oplemenjivanja žitarica te smo zadovoljni poslovnim rezultatima u protekle dvije godine kada smo i realizirali neke naše zadane ciljeve. Investirali smo u objekte i opremu za doradu, specijaliziranu mehanizaciju, ali i onu osnovnu, kazao je uvodno dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave.

 class=

Obilazak pokusnog nasada

Direktor sektora marketinga Đuro Lukić, dipl. ing. te dr. sc. Marko Maričević proveli su okupljene kroz obližnji pokusni nasad strnih žitarica.

BC Anica je najpoznatija BC sorta pšenice i prva po kvaliteti, ali i količini. Naša je najprodavanija sorta, a priznata je I u drugim državama Srbiji, BiH , Turskoj te Ukrajini. BC Opsesija je naša najprinosnija sorta te je po prinosima uvjek u vrhu. BC Darija je slična sorta kao i Bc Anica no potonja je otpornija na sušu. Bc Senzacija je prošle godine ostvarila visoke urode. Što se tiče brkulja BC Ljepotica je najstarija brkulja u ponudi. Vrlo je prinosna sorta niskog rasta te otporna na polijeganje, a kvalitetom je na razini Bc Opsesije. Obje spomenute brkulje daju dobre rezultate u sušnim uvjetima. Bc Vlatka je nova sorta brkulje u ponudi, to je moderna brkulja koju karakterizira visok urod. BC Premija je najkvalitetnija sorta što se tiče proteina, istaknuo je Maričević.

 class=
 class=

Što se tiče tritikala ili pšenoraži BC Goran je najzastupljeniji tritikale te je visokoprinosna sorta. Zmaj je sorta koja je interesantna jer se može sijati i ujesen i u proljeće. BC Favorit je najstarija sorta ječma, na tržištu je prisutan više od 20 godina. Posebno je istaknuta ozima zob BC Marta koja daje puno veće urode od jare zobi, naglasio je Maričević.

Zadovoljni potražnjom

Troškovi proizvodnje su apsolutno svima porasli, čak oni najpronicljiviji nisu se mogli pripremiti. Možemo govoriti o drastičnom povećanju troškova. Činjenica je da je sjetva ujesen prošle godine obavljena s djelomično nižim cijenama repromaterijala, ali tijekom vegetacije to je sve skočilo na neslućene visine i možemo govoriti o drastičnom povećanju troškova – za sve poljoprivredne proizvođače pa i za nas sjemenare. To će neminovno uzrokovati da se i sama cijena sjemena mora prilagoditi tržišnim uvjetima odnosno tržišnim cijenama tih roba jer je činjenica da su cijene svih vrsta sjemena isključivo vezane na cijene merkantilnih roba tih kultura, tako da će to pratiti jedno drugo. Što se tiče potražnje za sjemenom prošle godine smo imali vrlo visoku potražnju i jako smo zadovoljni, rekao je Direktor sektora sjemenarstva Kristijan Puškarić, dipl.ing. agr.

Dan polja se nastavio uz svečani ručak , a Bc Institut je pozvao sve okupljenje na još ljepši i uspješniji „Dan polja“ dogodine, te se zahvalio svim posjetiteljima i prijateljima na odazivu i lijepom druženju.

Prethodni članakHrvatski maslinari treći na svijetu
Sljedeći članakObjavljen 20 milijuna kuna vrijedan Natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala 
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.