Hrvatski maslinari mogu početi slaviti uspjeh postignut na najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2022. World Olive Oil Competition u New Yorku.

Treći smo na svijetu. To je najveći uspjeh do sad, prokomentirao je Tomislav Duvnjak nedavno objavljene rezultate pristigle iz New Yorka. Duvnjak je, inače, voditelj Centra maslinovog ulja Sv. Ivan u Vodicama. On je i ove godine koordinirao slanje maslinovih ulja iz Dalmacije na natjecanje u New York. U konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta, hrvatski maslinari, mahom iz Dalmacije i Istre, opet su briljirali i s 96 odličja (69 zlata i 27 srebra) na najvećem i najrespektabilnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja osvojili 3. mjesto. Ili, kako bi rekli sportaši, brončanu medalju. Podsjetimo, lani su maslinari iz Hrvatske osvojili 4. mjesto. Odmah iza Italije, Španjolske i Grčke s ukupno 87 medalja (67 zlatnih i 20 srebrnih).

Ispred Hrvatske su samo Italija (158 medalja) i Španjolska (128); zemlje koje su ujedno i najveći proizvođači maslinovog ulja u Europskoj uniji, ali i u svijetu. Po kvaliteti maslinovog ulja iza Hrvatske su ostale Sjedinjene američke države (94 medalje), Grčka (79), Turska (65), Portugal (35).

Hrvatski maslinari iz godine u godinu bilježe rast. Od 2015. g. kad je bilo samo 9 prijava, Hrvatska je u međuvremenu postala jedna od najjačih po broju prijavljenih robnih marki i stopi uspješnosti. Lani sa 105 uzoraka u odnosu na godinu ranije bilježi povećanje od 75 posto jer su se istarskim maslinarima u većem broju nego inače pridružili i maslinari iz Dalmacije.

S ukupno prijavljenih 112 ulja i osvojenih 96 nagrada, Hrvatska ima najveći postotak uspješnosti (86 %) od svih zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjem 2022 NYIOOC World Olive Oil Competition u New Yorku. Po uspješnosti i kvaliteti hrvatska maslinova ulja su najbolja na svijetu. Bolja i od dvije maslinarske velesile Italije i Španjolske. One su osvojile više medalja i temeljem toga zauzele prvo, odnosno drugo mjesto. Međutim, i s manjim postotkom uspješnosti u odnosu na broj poslanih uzoraka ulja na natjecanje u New York. Italija sa 221 uzorkom ostvarila je 71, a Španjolska sa 167 ulja 77 posto uspješnosti. Nagrade su priznanje za veliki trud i rad. Ali, neka budu i obveza da se nastavi još bolje. Jer, ipak je teško ostati na vrhu, mišljenje je Domagoja Živkovića, također jednog od nagrađenih hrvatskih maslinara na ovogodišnjem natjecanju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje