Ministrica poljoprivrede Marija Vučković 18. ožujka 2022. održala sastanak s predstavnicima ratarskog sektora uslijed tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini.

Predstavnici proizvođača su još jednom istaknuli kako Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom žitarica napomenuvši kako očekuju dobru proljetnu sjetvu, koja bi trebala biti na razini prošlogodišnje. Pohvalili su napore resornog Ministarstva, kao i otvorenost za suradnju i spremnost za pomoć, ali su izrazili i bojazan zbog povećanja cijena gnojiva i plavog dizela. Također se razgovaralo i o jačanju suradnje unutar lanaca opskrbe, proizvodnji sjemenskih kultura te mjerama pomoći i potporama.

Kao jedna u nizu reakcija Ministarstva na aktualnu krizu, trenutno je u e-savjetovanju Pravilnik o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva u cilju osiguravanja određene nadoknade za porast cijene gnojiva, a kako bi se zadržala dosadašnja razine poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Program je vrijedan 200 milijuna kuna i predviđa se da će obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava.

Ministarstvo poljoprivrede je i kroz natječaje iz Programa ruralnog razvoja osiguralo strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna. 

Zaključno, utvrđeno je kako će se već idući tjedan oformiti uža radna skupina koja će se baviti poljoprivrednim projekcijama u ovom sektoru, mjerama pomoći te iznalaženju rješenja za podizanje sjemenarske proizvodnje.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje