U Slatini je osnovana nova udruga proizvođača duhana Tabacum. Odmah nakon osnutka priključilo joj se 57 proizvođača duhana. Oni obrađuju oko 667 hektara površina pod duhanom na području Podravine i Slavonije. Udruga proizvođača duhana okuplja proizvođače koji imaju ugovor s najvećim organizatorom proizvodnje i otkupljivačem duhana u Hrvatskoj. To je tvrtka Hrvatski duhani. Na njih otpada 85 posto ukupne proizvodnje duhana.

Cilj osnivanja ove udruge je okupljanje proizvođača duhana u što većem broju i na što kvalitenijem nivou. Mislimo kako ćemo kvalitenim udruživanjem omogućiti našim članovima  bolje i sigurnije uvjete proizvodnje duhana. Naime, mi želimo sigurnu budućnost naših ulaganjima i našem radu u proizvodnji duhana. Orijentirani smo na intenzivniji dijalog sa Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom poljoprivrednom komorom i prerađivačima duhana. Sve kako bi stvorili još kvalitetnije okruženje za proizvodnju duhana u Hrvatskoj. Duhan jedna od najdohodovnijih poljoprivrednih kultura u Hrvatskoj, godišnje vrijednosti proizvodnje od preko 100 milijuna kuna. Proizvodnja duhana čini značajni dio gospodarske aktivnosti našeg kraja te vjerujemo da će nas u našim nastojanjima podržati i županije u kojima se primarno proizvodi duhan. Uvjereni smo da je dodatno jačanje proizvodnje u interesu svih proizvođača. Također i Ministarstva poljoprivrede i svih žitelja naših krajeva, izjavio je Mihael Čolak, predsjednik Udruge Tabacum.

Nakon višegodišnjeg trenda pada, proizvodnja duhana u Hrvatskoj u nekoliko je posljednjih godina stabilizirana. To je rezultat prije svega investicija proizvođača u nove tehnologije, prvenstveno mehaničke berače. Oni su u velikoj mjeri riješili problem nedostatka radne snage. U udruzi smatraju da nastavak ulaganja u nove tehnologije, koje smanjuju potrebu angažiranja dodatne radne snage te podižu produktivnost i opstojnost same proizvodnje, poput automatiziranih sušnica, topera i slične opreme, otvara mogućnost dugoročnog povećanja proizvodnje duhana.

Udruga proizvođača duhana Tabacum nastavlja s povećanjem članstva. Očekuje se da će vrlo skoro okupiti proizvođače koji proizvode duhan na više od 50 posto ukupno ugovorenih površina Hrvatskih duhana.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPIP – inovacije u pčelarstvu
Sljedeći članakŠto je bitno za uzgoj ribiza?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.