Nakon više godina traganja, istraživanja i praćenja proizvoda za olakšanjem i učinkovitošću pčelarenja kroz sastav, oblik i formu, tehnologiju izrade te načinu primjene ostvarene su u nekoliko koraka komplementarne inovacije.

Po Einsteinovoj tezi ako bi nestalo pčela nestalo bi i ljudi, a danas sve češće kažemo ako ne bude pčelara neće biti ni pčela.

Novi način života, radno vrijeme, mobilnost, konkurentnost i puno toga otežava, osobito mlađima, bavljenje pčelarstvom. Društvena zajednica i svi subjekti u pčelarstvu trebaju dati doprinos stabilnom broju pčelara, a time i pčela uopće.

PIP na tržište stavlja dva inovativna proizvoda, peletirano gorivo za dimilicu. Ovdje, o prvom koji je već u prodaji.

Dolje o navedenom proizvodu pčelarstvo postaje lakše – pčele mirnije; učinkovitije – smanjuje se vrijeme rada i biotehnološki postupci postaju lakši i kraći te se isključuje rizik korištenjem neprikladnih materijala za loženje dimilice (kartoni, tkanine i materijali sa štetnim sastavom za ovu namjenu).

pip peletirano gorivo za dimilicu

BeeSmoke– inovativno peletirano gorivo za dimilicu

Sastav; drvna sječka, piljevina, suhi i tekući ekstrakti

Koristi se za redovnu primjenu na pčelinjaku kod svakog otvaranja košnica i kontakta sa pčelama. Pčele značajno umiruje u odnosu na ″običan″ dim. Osobito je pogodan kad su pčele izrazito nemirne (izostanak medenja, selidba, vjetrovito…). Pčelama ne škodi, u nekoj mjeri omamljuje sve u pčelinjoj zajednici pa i varrou. Preporuča se postavljanje mreže, ježaste tkanine ili nauljene podloge na podnicu kako bi se ono što propadne, pa i varroa, jednostavno uklonilo.

Umanjuje pojavu grabeži (pljačke) između dviju ili više pčelinjih zajednica i olakšava spajanje pčelinjih zajednica i sigurnije dodavanje matice.

Pakiranje 500g daje više od 20 sati učinkovitog dima i umirene pčele. Nema ograničenja u dinamici korištenja i „doziranju dima“, količinu dima dozirati iskustveno – prema stvarnom ponašanju pčela.

pip doo
pip peletirano gorivo
https://www.pip.hr/

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakŠto donosi nova Zajednička poljoprivredna politika?
Sljedeći članakOsnovana nova udruga proizvođača duhana
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.