U prihrani okopavina, proljetnih ratarskih kultura kao što su: kukuruz, suncokret, šećerna repa, soja i krumpir, unosi se dušik kao glavni element u ishrani bilja kako bi se postigli očekivani prinosi u proizvodnji ovih kultura. U njihovoj prihrani također se mogu unijeti sekundarni elementi (sumpor, magnezij i kalcij) i mikroelementi (cink, bor) u slučaju pojave nedostatka tijekom vegetacije, posebice na izrazito kiselim ili karbonatnim tlima i siromašnim humusom.

Dušik, u odnosu na fosfor i kalij, u pravilu je bolje primijeniti u dopunskoj obradi tla odnosno vremenski bliže fiziološkim potrebama usjeva kao što su vegetativne i generativne faze razvoja. Primjena dušičnih gnojiva treba biti pravovremena, zbog neprekidne opskrbe biljke dušikom, osobito prilikom ubrzanog rasta usjeva.

            Višekratna prihrana dušičnim gnojivima

Uvjeti pravovremene ishrane dušikom postižu se višekratnom prihranom dušičnim gnojivima, ovisno o bioraspoloživosti dušika u tlu (može se odrediti Nmin metodom), prethodnim dušičnim gnojidbama, potrebi pojedine kulture za dušikom i dužini vegetacije usjeva.

Dušik je hranivo koje sve poljoprivredne kulture pa tako i okopavine usvajaju u amonijskom i nitratnom obliku, te ga je u prihrani najbolje primijeniti u obliku kalcijeva amonij nitrata (KAN) ili amonij sulfonitrata (ASN).

Jedan od načina prihrane je polaganje dušičnih gnojiva u tlo u redove ili trake zajedno s međurednom kultivacijom kod uzgoja usjeva (okopavina) koja se siju ili sade na veće međuredne razmake. Prilikom ove primjene gnojiva manja je dodirna površina korijena i gnojiva, što je razlog veće koncentracije gnojiva i veće pristupačnosti hraniva samoj biljci, stoga je potrebna manja količina gnojiva, ali i njegovo precizno polaganje. Primjena dušičnog gnojiva u trake, kao što je prihrana zajedno s međurednom kultivacijom, povećava njegovu učinkovitost usvajanja od strane usjeva.

U početnoj fazi rasta najbolje je primijeniti nitratni oblik dušika koji biljke lako usvajaju, a sastavni je dio proizvoda Petrokemije, KAN N (MgO) 27 (4,8) ili ASN (26 N + 15 S), koje unosimo u prihrani u količini od 200-250 kg/ha.

Ako se obavlja prihrana u dva obroka, što je poželjno na laganim, propusnim tlima i u područjima sa dosta oborina, navedena količina se dijeli na dvije prihrane.

            Folijarna prihrana

Drugi način prihrane okopavina je primjena gnojiva preko lista, odnosno folijarna prihrana usjeva.

Prihrana tekućim gnojivima u kojoj se primjenjuju otopine dušičnih gnojiva (UREA ili UAN) i tekuća NPK gnojiva s mikroelementima (Fertina R, Fertina B) uspješno se koristi u proizvodnji pojedinih usjeva tijekom vrlo intenzivnog porasta i u slučaju simptoma nedostatka sekundarnih hraniva (kalcij, magnezij) i mikroelemenata (cinka, bora).

Prednost folijarne prihrane usjeva je brže usvajanje hraniva od strane biljke i može se obavljati zajedno sa navodnjavanjem ili zaštitnim sredstvima.

 class=
Folijarna prihrana tekućim gnojivima

Folijarnu prihranu potrebno je provoditi u ranim jutarnjim ili kasnim pred večernjim satima, te se pridržavati zadanih koncentracija tekućih gnojiva.

Prilikom primjene otopine dušičnih gnojiva, UREE ili UAN-a u prihrani okopavina preko lista, odnosno folijarno, koncentracije UREE za pojedine kulture kreću se u rasponu:

KulturaKoncentracija (%)
kukuruz                0,5 – 6,0
šećerna repa4,5
suncokret0,5 – 5,0
krumpir2,0 – 5,0

Otopinu UREE za primjenu preko lista (folijarno) potrebno je pripremiti jedan dan ranije kako bi otopina postigla temperaturu okoline prije folijarne prihrane da ne dođe do eventualnog oštećenja biljaka uslijed razlike između temperature lista i otopine.

 class=

Prethodni članakKako spriječiti puževe u jagodama?
Sljedeći članakZeleni, crni i bijeli čaj – kad koji koristiti?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.