U kulturama širokog sklopa korovi imaju dovoljno prostora za neometan rast i razvoj tako da korovne vrste rastu znatno bujnije, a i broj korova po jedinici površine je značajno veći u usporedbi s kulturama gustog sklopa. Na primjer, u kukuruzu mjesec dana nakon nicanja nalazimo 5-6 puta više korova nego u pšenici. Ne treba posebno isticati da zakorovljeni usjev kukuruza ima daleko manji prinos od nezakorovljenog, stoga je neophodno učinkovito suzbijanje svih korovnih vrsta u usjevima.

U kukuruzu su najzastupljeniji uskolisni i širokolisni jednogodišnji korovi. Pri tome, značaj pojedinih (skupina) korova varira ovisno o lokalnim klimatskim i edafskim čimbenicima te stanju zakorovljenosti iz prijašnjih godina (banka sjemena). Tako u kukuruzu biljnom masom i brojem jedinki nalazimo najviše travnate vrste.

Od širokolisnih korova prve niču lobode, dvornici, mišjakinja, gorušica i dr., a kad porastu temperature, niču ambrozija, šćir, mračnjak, pomoćnica i dr. Uskolisni korovi niču nešto kasnije, tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Nicanje ovih korova otprilike počinje početkom svibnja. Najprije niče koštan, zatim muhari pa svračica.

Višegodišnji korovi mogu nicati tijekom cijele uzgojne sezone.

 Kritično razdoblje zakorovljenosti

Uz znatnu ekonomsku štetu zbog pada prinosa, značajne su i štete zbog otežane žetve. Zatim zbog mogućeg trovanja stoke i povećanja troškova proizvodnje. Neki korovi poput ambrozije su i uzročnici alergija.

Kritično razdoblje zakorovljenosti kukuruza su razvojne faze od 4 do 6 (2 do 10) listova.

Korovi u usjevu smanjuju prinos kukuruza

Najznačajniji korovi kukuruza su:

• jednogodišnje uskolisne vrste: koštan, proso (sinje i zeleno) i svračica, muhari

• višegodišnje uskolisne vrste: divlji sirak, pirika i zubača,

• jednogodišnje širokolisne vrste: loboda, dvornici, pomoćnica mračnjak, ambrozija, čičak,

• višegodišnje širokolisne vrste: slak, osjak, gavez.

Odabir roka primjene herbicida ovisi o korovnoj flori, klimatskim prilikama te tehničkim i organizacijskim mogućnostima uzgajivača. U praksi se najčešće korove suzbija tretiranjem nakon sjetve, a prije nicanja odnosno neposredno nakon nicanja do 3 lista kukuruza uz korektivno tretiranje nakon nicanja (za suzbijanje višegodišnjih korova).

Primjena nakon sjetve, a prije nicanja

Suzbijanje korova u kukuruzu se najčešće obavlja u ovom roku, uz eventualno korektivno tretiranje nakon nicanja (uglavnom protiv višegodišnjih korova). Za suzbijanje korova u ovom roku dostupan je velik broj pripravaka. Dostupni pripravci učinkoviti su na uskolisne i na širokolisne korove pa ih je ovisno o korovnoj flori moguće kombinirati. Također, mogu se koristiti već gotove kombinacije herbicida šireg spektra djelovanja.

Odabir herbicida treba prilagoditi korovnoj flori. Budući da korovi još nisu nikli (rani rok), odabir se temelji na iskustvu iz prethodnih godina. Preparati koje upotrebljavamo u ovom roku imaju rezidualno djelovanje i apliciraju se po površini tla. Za njihovu aktivaciju je potrebna kiša. Očekuje li se izostanak kiše, moguće je obaviti plitku inkorporaciju u tlo (do 5 cm). Doziranje je potrebno prilagoditi tipu tla. Prije tretiranja tlo treba biti dobro pripremljeno. Većinu ovih herbicida moguće je primijeniti i u stadiju ranog nicanja kukuruza (do 3 lista).

Tonale je najnoviji inovativni kompletni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova u kukuruzu, i svakako se može preporučiti za učinkovitu zaštitu usjeva kukuruza od korova.

Najnoviji herbicid za učinkovito suzbijanje korova u kukuruzu

Sadrži 40 g/l klomazona, 375 g/l terbutilazina i 75 g/l mezotriona i formuliran je kao mikrokapsulirana suspenzija (ZC). Tonale se primjenjuje u kukuruzu prije nicanja ili nakon nicanja do stadija razvoja 3 lista kukuruza.

Odlike:

 • sinergističko djelovanje tri molekule različitog mehanizma djelovanja
 • dugotrajna učinkovitost i iznimna rezidualna aktivnost
 • mala doza i jednostavan za upotrebu
 • na korove djeluje kontaktno preko lista i zemljišno preko korijena

Inovativna tekuća formulacija (ZC) omogućava terbutilazinu i mezotrionu brzu dostupnost i djelovanje protiv korova, dok polimerne kapsule oslobađaju klomazon kontrolirano, postupno i kontinuirano omogućavajuci dugu rezidualnu aktivnost.

Djelotvorno suzbija najproblematičnije korove:

 • koštan (Echinochloa crus-galli)
 • muhari (Setaria spp)
 • svracice (Digitaria spp)
 • divlje proso (Panicum spp)
 • abutilon (Abutilon theophrasti)
 • ambrozija (Ambrosia elatior)
 • loboda (Chenopodium album)
 • dvornici (Polygonum spp)
 • datura (Datura stramonium)
 • crna pomoćnica (Solanum nigrum) i mnoge druge

Tonale se koristi za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova ( koštan, muhari, svračice, sirak iz sjemena, abutilon, ambrozija, dikice, loboda i dr. ) u dozi:

” 1,7-2 l/ha prije nicanja (pre – em)

” 1,5-2 l/ha nakon nicanja (post – em) do stadija 3 lista kukuruza ( BBCH 13)

Zahvaljujući snažnom sinergističkom djelovanju triju djelatnih tvari, TONALE je najkompletniji herbicid u kukuruzu; pokriva široki spektar širokolisnih i travnih korova održavajući tlo čistim sve do berbe.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakRadovi u masliniku u travnju
Sljedeći članakJaffa rogač bomba
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.