Na području Istre i Kvarnera, rezidba je još u punom jeku, kao i u maslinicima na višoj nadmorskoj visini. U Dalmaciji je pri samom kraju. Ako ste završili s rezidbom, još jednom se prošećite po masliniku sa škarama u ruci. Ne oklijevajte odrezati ono što ste propustili, kako bi krošnja bila pravilna s dovoljno svjetla i prozračna. Odrežite prošlogodišnje grančice ili one koje bi ometale stablo na rodnost. Pravilnom rezidbom masline produžavamo joj vijek, odnosno sprječavamo njeno starenje.

Odrezane grane maslina po mogućnosti strojno usitnite. Usitnjeni dio lišća i grana prospite ispod stabala da bude kao zelena gnojidba. Ako ne, onda ih svakako treba pokupiti i iznijeti iz maslinika. Ako se odlučite na spaljivanje odrezanih grana, što je i najgora i najštetnija varijanta, kako ekonomska, tako i ekološka, a da ne govorimo opasna, onda spaljivanje obavite pažljivo, na čistini, što dalje od drugog raslinja uz obavezu prijavljivanja nadležnim protupožarnim organima.

Gnojidba i zaštita od štetnika

Početkom travnja, pred kišu ili tijekom kiše slijedi drugi dio dušične prehrane s KAN-om (27 % N) u količini od 0,5 do jednog kilograma po maslini. To ovisi o starosti i strukturi krošnje stabla. Nakon obavljene druge gnojidbe ne dozvolite stoci napasanje ispod stabala. Ako je maslinik neograđen, onda svakako u duhu dobrosusjedskih odnosa, stavite obavijest da ste maslinik tretirali mineralnim gnojivom. To će ujedno biti obavijest sakupljačima, ljekovitog, aromatičnog i jestivog bilja.

Odrezane grane treba iznijeti iz maslinika, jer one predstavljaju prirodno stanište za razvoj i razmnožavanje štetnika zvanog potkornjak. Skupite svježe odrezane grančice i skratite ih na dužinu od dvadesetak centimetara i promjera dva do tri centimetra. Svežite ih u svežanj od desetak komada kako biste od njih napravili lovke i objesite na granu masline ili ih posložite na obližnji suhozid.

Nakon prezimljavanja ženka potkornjaka se ubušuje u odrezane grančice masline – lovke. Tamo polaže jaja, a nakon izlaska iz jaja, ličinka buši hodnik u koji se kukulji, a iz kukuljice izlaze mladi potkornjaci. Zaštitu bakrenim preparatima koje ste proveli krajem veljače ili u ožujku protiv gljivičnih oboljenja (paunovog oka, raka i dr.), preporuča se ponoviti, posebno ako je ožujak bio kišovit.

Navrtanje

Krajem mjeseca u maslinicima se obavlja cijepljenje ili navrtanje i prenavrtanje maslina, na druge sorte. Na stablima u dobroj kondiciji ili bolje rečeno da je maslina „u soku“ može se početi najprije tražiti odgovarajuće plemke, da kasnije ne gubite vrijeme.

Načina navrtanja maslina ima više. Kod nas su se udomaćili oblici navrtanja „na isječak“, „u procjep“, „pod koru“ i na „tjerajući ili spavajući pup“, no najčešći način je pod koru.

Različiti načini cijepljenja/navrtanja maslina

Održavanje tla

Vrijeme je za plitku obradu tla u masliniku. Mnogi stručnjaci savjetuju da oranje oko krošnje masline nije dozvoljeno dublje od 20 cm dubine. Tako se oštećuju površinske žilice hranilice. Zato se preporučuje tlo, neposredno u krugu krošnje stabla, obraditi na dubini do 10 centimetara. Ako ne prakticirate rahljenje tla oranjem, onda je obavezna redovita kosidba korova; i to dva puta u proljeće i jednom na jesen prije berbe.

Pokošenu travu dobro je ostaviti u masliniku ispod stabala u cilju zelene gnojidbe, ometanja rasta novih korova i sprječavanja isušivanja vlage iz tla, ali ne u debelom sloju kako se ne bi stvarali povoljni uvjeti za gljivična oboljenja masline. Održavanje čistog tla u maslinicima moguće je i prskanjem korova razblaženom slanom vodom. Zatim spaljivanjem trave plinom uz pomoć brenera i naravno, ono što je najnepoželjnije; to je herbicidima, kojima se tretiraju korovi najmanje petnaest dana nakon dušičnog prihranjivanja i isključivo po suhom vremenu.

SAVJET MJESECA:

Stari maslinari su govorili da u masliniku uvijek ima posla, a da bi u travnju trebalo i spavati u masliniku. Znali su se moliti Sv. Jurju da pošalje kišu. Ona je tada za vrijeme pupanja i cvatnje maslini najpotrebnija; potrebitija je u travnju više nego u kolovozu. I zato oprez, ako zasuši, otvorite ventile u vodovodu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje