Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisali su javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Fonda za smanjenje nitrata Projekta kontrole onečišćenja u poljoprivredi za: Ulaganje u izgradnju ili rekonstrukciju skladišta za gnoj (nepropusne platforme za kruti stajski gnoj, jame za gnojnicu) i nabavu opreme vezane uz objekte za skladištenje gnoja i strojeva potrebnih za manipulaciju stajskim gnojem.

 

Pravo sudjelovanja na javnom natječaju imaju fizičke i pravne osobe koje udovoljavaju uvjetima propisanim u Priručniku i nalaze se u jednoj od 3 projektne županije: Varaždinskoj, Osječkobaranjskoj ili Vukovarsko-srijemskoj. Sredstva se dodjeljuju za izgradnju objekata za skladištenje gnojiva u skladu sa zahtjevima EU, uključujući nepropusne platforme za kruti stajski gnoj s drenažnim sifonima i jamama za gnojnicu, tj. tekuće gnojivo i opremu za manipulaciju (upravljanje) gnojivom.

Sredstva se dodjeljuju za:

● Izgradnju ili rekonstrukciju objekata za skladištenje krutog stajskog gnoja i gnojnice
● Uređaje za miješanje gnojnice
● Pumpe za pražnjenje tankova
● Separatore za gnojnicu
● Strojeve za utovar krutog stajskog gnoja
● Cisterne za gnojnicu
● Transportere za gnojivo
● Specijalne prikolice za distribuciju gnojiva
● Injektore za gnojnicu

Sredstva se neće isplaćivati samo za nabavu opreme (bez ulaganja u izgradnju objekta za skladištenje gnojiva). Vrijednost opreme koja će se financirati sredstvima Investicijskog fonda za smanjenje nitrata ne može biti veća od ukupne vrijednosti investicije u sustav skladištenja gnojiva. Maksimalni prihvatljivi trošak za financiranje po korisniku iznosi 600.000,00 HRK, s time da će se iz projekta odobriti maksimalno do 75% od iznosa maksimalnog prihvatljivog ulaganja što iznosi do 450.000,00 HRK. Troškove koji prelaze vrijednost od 600.000,00 HRK korisnik će snositi iz vlastitih sredstava.

● uključena je isplata od 55% avansa za sve potpisnike ugovora
● rok za početak radova je najviše 14 dana od potpisivanja ugovora ili dodatka ugovoru
● rok za podnošenje zahtjeva za isplatu preostalih sredstava je 90, iznimno 120 dana uz valjano obrazloženje.

Više informacija može se saznati na internetskim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, www.apprrr.hr i Ministarstva poljoprivrede, www.mps.hr

Prethodni članakHranidba kokoši i kakvoća jaja
Sljedeći članakNabujak od poriluka i šunke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.