PRIPREMITE:

4 debela poriluka

sol

8 ploški kuhane šunke

2 žlice maslaca

2 žlice brašna

naribani muškatni oraščić

50 g edamera

2 žlice kiselog vrhnja

3 grančice peršina 

masnoća za namaščivanje oblika

Odstranite vanjske listove poriluka, a potom ga operite i poprečno prerežite tako da dobijete ukupno 8 komada (poriluk će zadržati lijepu zelenu boju ako ga nakon pranja poškropite limunovim sokom i pustite da djeluje oko 10 minuta). Poklopljen skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite ga i sačuvajte juhu. Svaki komad poriluka omotajte ploškom šunke. Namastite oblik za nabujak pa u njega stavite komade poriluka. Napravite svijetlu zapršku od maslaca i brašna (bešamel). Postupno joj dodajte vodu od kuhanja poriluka i miješajte dok ne nastane ujednačen umak. Prokuhajte i začinite muškatnim oraščićem. Operite, posušite i sitno nasjeckajte peršin. Naribajte sir. Dodajte umaku vrhnje i sir. Prelijte umakom komade poriluka, pospite ih peršinom i zapecite u pećnici na 200 °C.

Prethodni članakPasmine gusaka i uzgoj
Sljedeći članakPogača sa suhom slaninom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.