Šenon (romanesco ili rimska brokula) je križanac karfiola i brokule. Blaži je i ugodniji, te ga i djeca radije jedu, a nešto je i vrijedniji po sastavu vitamina, minerala i ostalih zdravih materija. Rezultat je križanja dva varijeteta unutar vrste Brassica oleracea: brokule (B. oleracea var. italica;) i karfiola (B. oleracea var. botrytis).

Šenon se ističe visokim vrijednostima glukozinolata koji imaju dominantnu ulogu u antikancerogenoj aktivnosti u ljudskom organizmu, a kako bi se očuvala njegova hranidbena i zdravstvena vrijednost, preporučuje se što kraća termička obrada svježeg cvata. Zbog svog zanimljivog izgleda, lijep je i kao dekoracija u zdjeli sa povrćem i voćem na stolu.

Cilj uzgoja je cvat koji se, kao i kod karfiola, razvija na skraćenoj stabljici, ali su cvjetni pupovi unutar cvata šenona izrazito krupniji. Šenon je slatkastog okusa zbog čega je prihvatljiv u pripremi hrane za djecu. Brojnim se analizama ontogenetskih i morfoloških svojstava sorti šenona utvrdilo da je ovo zanimljivo povrće zapravo tip karfiola, a ne brokule. Tako sorte svijetlozelenog cvata piramidalnog oblika ubrajamo u poseban tip karfiola -Romanesco. U usporedbi s karfiolom bijelog cvata, šenon se ističe višim vrijednostima vitamina C, karotenoida, polifenola i visokom antioksidativnom aktivnosti zbog prisutnosti biljnih pigmenata. Naime, biljni pigmenti su važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidanti budući da neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju integritet ćelije, sprečavajući oštećenje ćelijskog tkiva. Kao i kod ostalih kupusnjača, optimalne temperature za vegetativni rast šenona su od 15 do 20°C te je kombinacijom raznolikih klimatskih prilika, a time i proizvodnog područja, odgovarajućim izborom kultivara i rokova uzgoja, moguće osigurati kontinuiranu opskrbu tržišta šenonom.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje