U zadnjih nekoliko godina donesene su neke izmjene i dopune. Također novi pravilnici vezani za proizvodnju sadnica u Hrvatskoj i njihovo stavljanje na tržište. To je dugo očekivani korak s obzirom na to da već duže vrijeme postoji dosta veliki problem s nedostatkom voćnih sadnica.

Teškoće s nedostatkom sadnica najviše su se očitovale kad je država prije nekoliko godina pokrenula Operativne programe podizanja trajnih nasada (koji su sada ukinuti), s ciljem da se prije ulaska u EU podigne što više voćnjaka i vinograda.

Nedostatak sadnog materijala

Tada su korisnici tih programa naišli na teškoću kod kupnje sadnica, i to naročito kvalitetnih voćnih sadnica. Iako tijekom godina, do danas broj rasadničara raste, i lakše je doći do sadnog materijala, ipak treba pripaziti gdje kupiti sadni materijal, po kojoj cijeni i prvenstveno koje kvalitete. Svaki proizvođač sadnog materijala mora se pridržavati određenih zakona i pravilnika, koje ćemo ovdje navesti. Na tržište može stavljati samo sadni materijal na zakonom propisan način. Neki od zakona koje treba poštivati su:

• Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. NN 140/05, te njegove dopune NN 35/08; NN 55/11 i pravilnici.
• Pravilnik o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća. NN 124/06, te dopune NN 153/09; NN 72/10; 30/11.

Pravilnici prilagođeni EU

Postoje i novi pravilnici koji su doneseni zbog potreba ulasku u EU. Pravilnik o upisu u upisnike dobavljača, laboratorija i uzorkivača poljoprivrednog sjemena i sadnog materijala (NN 29/2008). On je važan jer se njime propisuju uvjeti kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe za upis u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala te registraciju pojedinih djelatnosti iz čl. 7. st. 4. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (“Narodne novine” broj 140/05). Također uvjeti kojima moraju udovoljavati pravne osobe za upis u Upisnik laboratorija za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, uvjeti kojima moraju udovoljavati fizičke osobe za upis u Upisnik uzorkivača sjemena, sadržaj i način vođenja Upisnika.

Biljne putovnice

Ovisno o tome za koju se namjenu kupuju sadnice, mogu se birati i njihove kategorije. Prema pravilniku o fitosanitarnom upisniku i biljnim putovnicama (NN 54/07), na tržište se može staviti reprodukcijski sadni materijal i sadnice kojima je u postupku certifikacije potvrđena kategorija:

Inicijalni ili predosnovni materijal je reprodukcijski sadni materijal:

• proizveden u skladu s opće prihvaćenim metodama s ciljem održavanja autentičnosti sorte uključujući najvažnije karakteristike koje određuju njenu pomološku vrijednost i sprečavanje širenja bolesti
• namijenjen za proizvodnju osnovnog materijala
• koji ispunjava uvjete za inicijalni ilipredosnovni materijal propisane za određenu vrstu
• za koji je na temelj stručnog nadzora utvrđeno da ispunjava zahtjeve iz ove točke

Osnovni materijal je reprodukcijski sadni materijal:

• proizveden na vegetativni način neposredno ili kroz poznat broj proizvodnih ciklusa iz inicijalnog ili predosnovnog materijala u skladu s opće prihvaćenim metodama s ciljem održavanja autentičnosti sorte uključujući najvažnije karakteristike koje određuju njenu pomološku vrijednost i sprečavanje širenja bolesti
• namijenjen za proizvodnju certificiranog materijala
• koji ispunjava zahtjeve za osnovni materijal propisane za određenu vrstu, i
• za koji je na temelju stručnog nadzora utvrđeno da ispunjava zahtjeve iz ove točke.
Certificirani materijal – su reprodukcijski sadni materijal i sadnice:
• koji su proizvedeni na vegetativni način neposredno ili kroz poznat broj proizvodnih ciklusa iz osnovnog materijala
• koji ispunjavaju zahtjeve za certificirani materijal propisane za određenu vrstu, i
• za koje je na temelju stručnog nadzora utvrđeno da ispunjavaju zahtjeve iz ove točke.
CAC (Conformitas Agraria Communitatis) materijal su reprodukcijski sadni materijal i sadnice koji ispunjavaju minimum zahtjeva propisanih za tu kategoriju. Također treba spomenuti da kod kupnje sadnica, a pogotovo za podizanje proizvodnih nasada, treba voditi računa da sadni materijal bude zdravstveno ispravan. Odnosno tzv. bezvirusni certificirani sadni materijal, te da ima uvjerenje o sortnoj čistoći i deklaraciji.

Prethodni članakRoščići sa šunkom
Sljedeći članakSlana mesna pita
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.