Brojne upale vimena mliječnih goveda ubrajaju se u svjetski najznačajnije gospodarsko i hranidbeno ogledalo zdravstvene problematike. Također, i u pogonima s ekološkom poljoprivredom dominira supklinički mastitis, uz tegobe u plodnosti zbog različitih bolesti. Zdravlje vimena i kakvoća mlijeka kod svih načina uzgoja goveda, kao i uvjeti držanja, higijena mužnje i infektivne profilakse pravilan su postupak uzgoja.
Ekološki način gospodarenja, pak, sve je više u primjeni i pravičan za životinje. Produkti životinja iz ekološkog uzgoja osobito su vrijedni i zdravi. Međutim, i u takvu uzgoju javljaju se problemi sa zdravljem vimena.
Kupci mlijeka očekuju zdrav, siguran i visokovrijedan proizvod, a to i dobiju ako živežna namirnica nije konvencionalne produkcije i da se prodaje izravno na tržnicu, kao sirovo mlijeko ili proizvod sirova mlijeka.
Mlijeko i mliječni proizvodi moraju biti lako probavljivi, zdravi, i odgovarati očekivanju kupca ako proizvođači njihovu vrijednost žele zadržati u ljudskoj prehrani.
Postavljanje cilja živežne namirnice i postupak u higijeni mlijeka (Heeschen)
-Obrana od štetnosti po zdravlje.
– Sigurna kakvoća živežne namirnice.
– Korisnost i upotrebljivost kapaciteta.
– Nema utjecaja na promet trgovine kod fer natjecanja.
Za preradu mlijeka, uz kvalitativni sastav sirova mlijeka, na isti su način važna tehnološka svojstva mlijeka poslanog na tržište. Odluku bakteriološko-higijenske kakvoće čine količine pojedinih sadržaja tvari i svojstava koji mogu utjecati na proizvodnju.
Povišeni sadržaj stanica u mlijeku prvi je znak tegobe u zdravlju vimena, a to vodi više ili manje intenzivnom utjecaju na njegovu tehnološku kakvoću. U istraživanju mlijeka krava s tegobama u sekreciji, naime, utvrđeno je da povišeni sadržaj stanica u mlijeku sa smanjenim sadržajem kazeina i povećanjem mliječnih proteina ide u jednom smjeru, pa takvo sirovo mlijeko može štetiti u preradi. Djelovanje promjena, pretežno u sadržaju mlijeka, nije još u potpunosti istraženo.
Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactie i dysgalactie klasični su uzročnici mastitisa u goveda u svijetu, i to u 80 – 90 posto slučajeva. Uzročnici su ubikvitarni (svuda) i mogu biti izolirani neovisno o smjeru produkcije na poljoprivrednom gospodarstvu. U nekim slučajevima nasumice uzetih uzoraka mlijeka krava, kao uzrok djelokruga rada ispitivanja supkliničkih mastitisa u Bavarskoj, Kleinschrot je 1992. našao najčešće mikrokoke (53,50 %) i streptokoke (42,63 %).

Prethodni članakŠećerna repa i za bioetanol
Sljedeći članakPodrijetlo, pasmine i uzgoj gusaka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.