Konji su oduvijek imali u obiteljima statusni simbol. Bili su radna snaga, a vrlo često i hranitelji seoskih obitelji. Djeca su vrlo rano živjela s ovim plemenitim, domaćim životinjama, s njima su odrastala. Takav je slučaj bio i u obitelji Željka Vrščaka( 44) koji ima OPG u Vrbovcu.

Otac Drago uvijek je imao konja. Tata je bio kirijaš, a i danas se stariji Vrbovčani sjećaju da je on sa svojim konjima vukao vagone od željeničke stanice u Vrbovcu do Mesne industrije PIK-a Vrbovec, ističe Željko.

Danas konjogojac Željko ima 67 konja koje drži u Cerju, u Vrbovcu i u Grabercu (općina Dubrava). Željko najviše uzgaja konje pasmine hrvatski hladnokrvnjak, a ima i toplokrvnjake. Ovaj konjogojac voli sve svoje konje. Ipak mezimica mu je omica Beata, stara 2 godine, čija je majka Lisa, a otac Titan.

Beata tek što je oždrijebljena

Vremena su se promijenila. Konji su izgubili svoj statusni simbol dolaskom mehanizacije, posebno traktora. Samo zahvaljujući velikoj ljubavi konjogojaca , konji su se održali i opstali. Njihovu ljepotu, gracioznosti i gizdavost mnogi su tek naknadno zapazili.

Vrščak je predsjednik Konjogojske udruge Vrbovec. Ustrojio je i Žensku konjičku gardu “Katarina Zrinska” – kao povijesnu postrojbu u kojoj je 14 mladih Vrbovčanki ( i dvije Željkove kćerke: Gabrijela i Lana.)

Udruga sudjeluje u promotivnim aktivnostima grada Vrbovca: Projahivanje u listopadu, Izložba konja povodom Dana grada u lipnju, nazočni su na “Kaj su jeli naši stari” , najznačajnijem turističkom proizvodu Vrbovca. Udruga sudjeluje i na “Đakovačkim vezovim”i “Terzijani” u Bjelovaru.

Na kraju Željko Vrščak naglašava.

Konjogojstvo je ljubav. Ta ljubav košta. Životinje trebaju hranu koju kupujem. Mojih 67 konja dnevno pojede 5 roto bala sijena, 60 kg zobi… Valja ih hraniti s posijama, repinim rezancima… Snalazim se. Lani sam uzgojio 19 cujzeka za uzgoj. Moraju imati potrebne dokumente i tek onda vrijede na tržištu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje