Ovaj tip mastitisa ispoljava se izlučivanjem povećanog broja somatskih stanica u mlijeku, slabljenjem lučenja mlijeka i većom osjetljivošću vimena na infekcije.
Uzrok bakterijskih upala vimena su infekcije patogenim mikroorganizmima/bakterijama, zbog loših higijenskih uvjeta smještaja i mužnje krava. Infekcija nastaje na dva načina: zarazom, tj. prijenosom uzročnika bolesti s bolesne na zdravu kravu i infekcijom vimena bakterijama iz okoliša. U prvom slučaju primarni izvor infekcije je vime bolesne krave, a u drugom nečisti okoliš: gnoj, stelja, zemlja, nečista voda, ukratko prljavština u neposrednom okolišu s kojim krava svakodnevno dolazi u dodir. Nečisti okoliš su i prljavo posuđe i nesterilni uređaji i oprema za mužnju koji mogu biti prijenosnici uzročnika bolesti. Ovakva podjela uzročnika mastitičnih bolesti upućuje na izvor, ali i na način infekcije.
Bez obzira na uzrok i podrijetlo, najčešći oblik mastitičnih bolesti su prikrivene upale vimena, bolest kod koje nema vanjskih znakova po kojima bi se mogla prepoznati. Jedini dokazivi predznak ili znak bolesti je izlučivanje povećanog broja somatskih stanica u mlijeku, koje zbog toga može postati i neupotrebljivim. S razvojem bolesti i lučenje mlijeka postaje sve slabijim. Na jedan klinički mastitis koji se ispoljava vanjskim, vidljivim znakovima bolesti otpada oko devet supkliničkih (prikrivenih).
Očito je da supklinički mastitisi, dakle, proizvođaću mlijeka mogu prouzročiti velike gubitke.
Osvrnut ćemo se samo na neke značajke, načine otkrivanja i suzbijanja mastitičnih bolesti koje uzrokuju patogene bakterije iz okoliša.
Uočavanje problema
Na obolijevanje vimena koja uzrokuju štetni mikroorganizmi/bakterije iz okoliša upozorava porast (u usporedbi s prosjekom) kliničkih oblika mastitisa tijekom prva 2 – 3 mjeseca laktacije. Takvu razvoju pogoduju povećana vlaga i toplina, ali se trajanjem laktacije broj kliničkih manifestacija bolesti postupno smanjuje. Istraživanja pokazuju da je rizik od obolijevanja koja uzrokuju bakterije iz okoliša veći u razdoblju zasušivanja vimena nego za trajanja laktacije, osobito na početku i pri kraju tog razdoblja. Iz toga se može zaključiti da u razdoblju zasušivanja vimena o zdravlju krave, kao i o uvjetima u okolišu treba voditi barem istu brigu kao i tijekom laktacije. Rizik od pojave mastitisa koji uzrokuju bakterije iz okoliša povećava se i s brojem krava u stadu, a obolijevanja su učestalija kod krava držanih u zatvorenu prostoru nego kod onih na otvorenom.
Rasadište bakterija iz okoliša može biti i stelja: piljevina, drvene strugotine, peletirani klipovi kukuruza i općenito, materijal organske prirode koji djelovanjem vlage i topline podliježe raspadanju i tako postaje hranjivom podlogom za razvoj bakterija. Prikladnijima se smatraju materijali mineralnog podrijetla, pr. pijesak, smrvljeni vapnenac i sl.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakPrihvat jednodnevnih guščića
Sljedeći članakBolesti kruške u intenzivnoj proizvodnji i njihovo suzbijanje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.