Haifa Chemical je multinacionalna korporacija i vodeći svjetski opskrbljivač kalijeva nitrata, specijaliziranih gnojiva i tvorničkih kemikalija. Haifa Chemical razvija i proizvodi proizvode od kalij-nitrata, vodotopiva gnojiva za fertirigaciju, folijarna gnojiva i gnojiva s kontroliranim otpuštanjem. Haifina gnojiva omogućavaju maksimalne prinose s obzirom na postojeće inpute (zemlja, voda i dr.). S inovativnim i efikasnim rješenjima, Haifa omogućava uravnoteženu ishranu bilja. Ova rješenja povećavaju efikasnost, optimalan rast i razvoj biljaka i rapidno smanjuju štetan utjecaj na okoliš. Novo granulirano NPK kompleksno gnojivo napravljeno je na bazi kalij-nitrata. To je svjetski novitet, jer u dosadašnjoj ponudi gnojiva s ovakvim svojstvima nije bilo. Kemijski sastav Haifa Turbo K je : 14-14-17+2MgO+7 S+ME (Fe,Zn,B)

""

Visoka topivost i pristupačnost biljci

Glavna je prednost ovog gnojiva visoka topivost hraniva i biljci lako pristupačne forme hraniva. Fosfor je 90% topiv, što je bitno za rast i razvoj biljaka u početnim fazama. Naime, u prvim fazama rasta biljke nemaju veliku površinu za fotosintezu, te je fosfor glavni izvor energije. Ako se koriste gnojiva s teškotopivim formama fosfora, tada biljke imaju usporen rast i razvoj na početku vegetacije, što može utjecati kasnije na smanjeni prinos . To se naročito može vidjeti u godinama kada je temperatura tla niža od prosječnih. Dušik je u obliku nitrata (NO3), a dio u amonijačnoj formi i to biljkama omogućava dostupnost ovog hraniva tijekom dužeg razdoblja bez obzira na klimatske uvjete.

Naime nitratna forma je odmah dostupna biljkama, a amonijska nešto kasnije, kad pomoću mikroorganizama prijeđe u nitratnu formu. Kalij je u obliku kalij nitrata (KNO3), što je najpoželjniji oblik kalija za biljku i bitno utječe na prinos, ali i na kvalitetu finalnog proizvoda, koja se očituje u većem udjelu suhe tvari, boljim okusom i naročito boljim skladišnim svojstvima proizvoda. To se osobito odnosi na kulture koje su zahtjevnije za kalijem (krumpir, luk, rajčica, kupus…) Ovo gnojivo se dodaje pred sjetvu ili sadnju i ne treba se dodavati u jesen, jer su sve forme hraniva lako topive i lako pristupačne. Također se može koristiti i za prihranu tijekom vegetacije.

Preuzeto iz Zbornika radova „Hrvatsko povrće 2015.“

""

Prethodni članakSusjeda se ne drži pravila o gradnji
Sljedeći članakKTC otvorio Vrtni centar i poljoljekarnu u Križevcima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.