Zreli plodovi sadrže oko 83 posto vode, oko 15 posto ugljikohidrata, od kojih 12,5 posto invertnog šećera, koji je lako usvojiv u prehrani, zatim 1,4 posto saharoze, 0,7 posto organskih kiselina (iskazano kao jabučna), vrlo malo masti i bjelančevina i pektina, a dosta vitamina A, B12, C i minerala, od kojih su najzastupljeniji: kalcij, fosfor i željezo.

Plodovi borovnice vrlo su ugodne arome, mirisa i okusa. Kako je u nas uzgoj borovnice nedovoljno poznat, to želimo istaknuti da treba razlikovati šumsku ili samoniklu borovnicu Vaccinium myrtillis, čiji se plodovi sakupljaju u šumi, od američke borovnice Vaccinium corymbosum, koja se uzgaja kao kultivirana voćka i od koje su do danas oplemenjivaći izdvojili velik broj gospodarski vrijednih sorata. Često neki borovicu ili smrču (Juniperus communis) krivo nazivaju borovnica.

U ovom članku riječ je o borovnici kao pitomoj voćki, dakle o američkoj borovnici Vaccinium corymbosum. Uzgoj borovnice počeo je u SAD-u od 1893., a vrlo se brzo širio na većim površinama od 1906. godine. Prvi nasadi počeli su se podizati u Indiani i istočnoameričkim državama, od zapadne Floride do Mainea. U 1961. godini bilo je pod borovnicom 8000 ha, a proizvodnja je iznosila oko 50.000 t godišnje. Danas je u SAD-u pod borovnicom više od 50.000 ha, a proizvodnja se kreće oko 35 milijuna kilograma. U pojedinim državama proizvođači su se udružili radi bolje organizacije berbe i otkupa.

Kultura borovnice iz dana u dan poprima sve veće značenje u SAD-u i Kanadi, a uvezena je i u Europu. Uzgoj borovnice u Europi se nije brzo širio. Najprije su postavljeni pokusi sa sortama borovnice u različitim ekološkim uvjetima. Prvi pokusi postavljeni su u Nizozemskoj, oko Wageningena, zatim u Engleskoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Poljskoj. U Hrvatsku je autor ovog članka uvezao prve sorte američke borovnice 1964. godine. Posadio ih je na Fakultetskom pokusnom i nastavnom dobru Jazbini kraj Zagreba. Nakon prvog iskustva i upoznavanja specifičnih zahtjeva borovnice prema tlu, ovoj se voćki nije poklanjala veća pažnja. Zato u Hrvatskoj nisu podizani novi voćnjaci, osim neki manji pokusni.

Na temelju istraživanja u našoj i ostalim europskim zemljama, stečeno je bogato iskustvo o odnosu pojedinih sorata borovnice prema ekološkim uvjetima. Ustanovljeno je da ima specifične zahtjeve prema svojstvima klime, osobito prema svojstvima tla. Danas se u pojedinim europskim zemljama borovnica uzgaja u komercijalnim voćnjacima, ali je ta proizvodnja još skromna. No, borovnica se često susreće na antropogeniziranom tlu ili gotovo umjetno pripremljenu supstratu. Danas je uzgoj borovnice najprošireniji u Americi i Kanadi. Ova je voćka u Americi vrlo popularna, pa se uz berbu borovnica organiziraju razne manifestacije, a na jednoj se bira i “Kraljica borovnica”

Prethodni članakUzgoj puževa – jednostavno i unosno
Sljedeći članakUzgoj jelenske divljači
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.