Istra uvijek pruža neka neotkrivena blaga. Andrea Laković, direktorica TZ grada Buzeta i vinska i turistička promotorica Irena Lučić organizirale su posjet grupe novinara iz Zagreba Istri.

Prva „kontrolna točka“ novinarske delegacije bila je destilerija Aura, kroz čiji je pogon vodič bila Martina Stojko. U destileriji Aura u Buzetu godišnje proizvedu 30.000 l raznih pića. Popularni i svjetski nagrađivani Karbun gin proizvodi se u dvije varijante: London Dry stil s 39,2 % alkohola te Karbun Navy Strenght s 58,5% alk. Naziv Karbun potječe od starog istarskog naziva za ugljen koji ima važnu ulogu u procesu destilacije. Na sebe veže toksine i teške metale.

Za piće teranino, crno vino teran kuha se sa 10 aromatičnih začina i bilja. Zatim se u tu bazu dodaje voćna rakija. U Auri godišnje proizvedu 90.000 l teranina. Teranino i gin zajedno čine 90 % ukupne proizvodnje ove destilerije. Preostalih 10 % proizvodnje čine razne biljne rakije, među kojima se nalazi i popularna biska. Iako je imela biljka koja raste u velikom broju zemalja, proizvodnja rakije od nje posebna je upravo za Istru (gradić Hum smatra se njenim ishodištem).

Nije nebitno na kojem stablu raste imela koja se koristi za bisku. Prije proizvodnje jako je važno ukloniti bobice koje su otrovne. Većina imela pronalazi se na stablu hrasta, no određene vrste, poput bijele imele, rastu na stablu jabuke te u konačnici daju jače, ali slađe rakije. U Auri proizvode 22 vrste destilata, tri vrste gina, razne džemove, čokolade, ocat od bazge i divlje jabuke te maslinovo ulje. Većina biljaka i začina beru se lokalno, na Ćićariji, a ostatak koji tu ne pronalaze, dolazi iz drugih dijelova Hrvatske.

Posjetili smo i kušaonicu Daria Sirotića u Medvejama. Dario Sirotić je treća generacija vinara. Njegovi se vinogradi protežu na 3,5 ha vlastitih vinograda u kojima su posađeni malvazija, chardonnay, muškat, teran i refošk, a nalaze se na nadmorskoj visini od 130 do 220 m, na terasama laporaste bijele zemlje. Zidovi kušaonice puni su diploma i odličja. Među njima su najponosniji na Vinistrino zlato osvojeno za teran 2010. godine, koje im je, kažu, dalo vjetar u leđa da se još predanije posvete vinarstvu. Godišnju proizvodnju od oko 20.000 boca plasiraju uglavnom u Istri i na području Primorsko-goranske županije, u restoranima i vinotekama te mali dio na kućnom pragu.

 class=
Dario Sirotić

Zanimljiva vina

Kušanje je počelo s roseom iz 2020. godine, kupažom 70 % terana i 30 % cabernet sauvignona. Zatim se kušala malvazija 2020. koja se također ponosi Vinistrinim zlatom. Sirotići su tržišno usmjereni na proizvodnju mlade malvazije. Ipak je mali dio proizvodnje ostavljen na odležavanju u bačvama od akacije i murve pa se kušalo malvaziju 2020. koja je provela 9 od ukupno planiranih 12 mjeseci u akaciji, i koja već sada posjeduje sjajnu aromatiku. Odmah zatim uslijedila je zanimljiva arhivska malvazija iz 2012. Ona nije odležana u drvetu, ali je usprkos blagim oksidacijskim notama u vrlo dobroj formi. Chardonnay iz 2020. ima dobro uklopljen alkohol sa sjajnom malolaktikom.

Teran 2019. koji je 20 mjeseci odležavao u velikim hrastovim bačvama već je sada u dobroj formi. Međutim, to vino tek treba doseći svoj puni potencijal. Kušalo se i teran iz 2020., koji također pokazuje sjajne predispozicije za rast. Naposljetku se kušalo i arhivski cabernet sauvignon iz 2013. koji ima izvrsno očuvane kiseline, meko i elegantno tijelo.

Dvije kuće dalje je Sirotićev susjed, također vinar, Adriano Černeka.  Godišnje proizvede 22.000 l vina koje plasira u 6 restorana, nekoliko vinoteka i na kućnom pragu. Osim vina, bavi se i proizvodnjom maslinovog ulja koje dobiva s 450 stabala pendolina, leccina, crnice i istarske bijelice.

 class=
Adriano Černeka

Nakon uvodne biske kušala se malvazija iz 2020. s lijepo uklopljenih 12,5 % alk. I  rose, koji je blend 80 % terana i 20 % žutog muškata. Kod tog zanimljivog vina,  u procesu vinifikacije, teranu je dodan alicante buchet kao tzv. colorante (sorta koja produbljuje boju). Na kraju se kušalo bijeli muškat koji ima 50 g neprovrelog šećera. S njim je Adriano Černeka osvojio prvo mjesto na Smotri muškata iz 2019. godine.

Foto: Nikola Zoko