Na izletištu Polovanec kod Kašine blizu Zagreba početkom listopada obilježen je završetak berbe grožđa u vinskoj regiji Bregovita Hrvatska. Tom prigodom vinogradari Bregovite Hrvatske govorili su o specifičnostima ove vinske regije, ovogodišnjem urodu grožđa i očekivanjima od proizvedenog vina.

Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska Miroslav Polovanec naglasio je da se vinska regija Bregovita Hrvatska prostire kroz devet županija središnjeg dijela zemlje. Poznata je po kvalitetnim vinima, autentičnoj hrani, prekrasnoj prirodi te mnoštvu mogućnosti za sport i rekreaciju. Bregovitu Hrvatsku odlikuje velika raznolikost tala i sorti grožđa.

Klimatski i pedološki uvjeti naročito pogoduju proizvodnji svježih, elegantnih, laganih i pitkih vina, ali i kompleksnih bijelih i crvenih vina te pjenušaca vrhunske kvalitete. Vinogradi Bregovite Hrvatske su manjih površina, većinom posađeni na južnim obroncima bregova.

Bregovita Hrvatska je koljevka pjenušaca,najbolji pjenušci su iz ove regije. U regiji prevladavaju i vina autohtonih sorata kao što su portugizac, kraljevina, škrlet, pušipel, a prošle godine na Decanteru osvojili su zlatna priznanja. Ova vina su lepršava i svježa, rekao je Polovanec. Naglasio je da su vinari Bregovite Hrvatske usmjereni na tržište Grada Zagreba, a radi se o restoranima i trgovinama.

Pokrivaju 50 % potreba glavnog grada

Proizvodnja Bregovite Hrvatske „pokriva“ 50 posto potreba Grada Zagreba. No, neki naši vinari svoja vina uspješno prodaju i diljem Europske unije, te u Velikoj Britaniji i SAD-a, istaknuo je Polovanec. Specifičnost Bregovite Hrvatske je da se male vinarije bave vinskim turizmom. Polovanec je izrazio zadovoljstvo što su proizvođači vina u Bregovitoj Hrvatskoj važan čimbenik  u razvoju turizma kontinentalne Hrvatske. Vrlo su posjećene vinske ceste koje obuhvaćaju ugostiteljstvo, smještaj turista te prodaju vina na kućnom pragu, a razvijaju se i tematske vinske ceste poput Ceste pjenušaca.

Polovanec je naslasio da je ova godina bila izuzetno teška, pogotovu na početku. Osim što je vinograde u nekoliko navrata pogodilo nevrijeme s mnogo kiše i tuče, u nasadima vinove loze pojavile su se razne bolesti.

Kvaliteti grožđa doprinio je veliki broj sunčanih dana u kolovozu i rujnu. Zahvaljujući tome grožđe je dozrelo u isto vrijeme kao i proteklih godina. Zbog nevremena i bolesti vinove loze, ove godine urod grožđa je manji nego inače, ali svi trenutni pokazatelji su da će kvaliteta vina biti četiri plus, možda i više, zaključio je Polovanec.

Miroslav Polovanec

Potpredsjednik udruge Bregovita Hrvatska, Tomislav Bolfan, koji proizvoadi ekološka vina, tvrdi da Bregovita Hrvatska kao vinska regija ima svijetlu budućnost. Naglasio je da male vinarije iz okolice Zagreba stvaraju vina vrhunske kvalitete. Bolfan godišnje proizvede od 60 do 90 tisuća litara vina, a izvoz vina na strana tržišta iznosi 15 %. Radi se o tržištima Velike Britanije, Danske, Nizozemske, Australije i SAD-a. Za svoja vina Natura, Traminac, Rajski rizling, Primus traminac, Primus cabernet i Sauvignon, Bolfan je osvojio zlatne, srebrne i brončane medalje na međunarodnim natjecanjima kao što su Decanter i Concours Mondial de Sauvignon. Naglasio je da vinski podrum donosi jednako veliki posao kao vinograd.

Proces na ta dva mjesta je jednako složen, a u podrumu možda i zahtjevniji. No, tamo se uvjeti mogu više kontrolirati. Započela je fermetacija mošta, a potom slijedi mnogo pretoka i stabilizacije vina kako bi se pripremilo za tržište. Za prodaju vino mora biti savršeno čisto, a talog dokazuje da se radi o vinu bez konzervansa, rekao je Bolfan. Ono što je zanimljivo za Bregovitu Hrvatsku je da ima najveći broj školovanih stručnjaka, enologa. To doprinosi sve većoj kvaliteti vina na ovom području i uvođenju noviteta, istaknuo je prof. dr. sc. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

prof. dr. sc. Damir Kovačić

foto: Ante Gudelj