Vjerujem kako će ovo grožđe pobrano s 1400 trsova klonske selekcije pušipela, dati vrhunsko vino, rekao je međimurski župan Matija Posavec, a vlasnik parcele na kojem se nalazi pušipel Robert Horvat, pak je rekao kako je urod bio iznadprosječan.

Po lijepom vremenu, u rujnom i punom kolorita jesenskom dijelu godine, na imanju Vinarije Horvatu Svetom Urbanu u Međimurju, obavljena je berba klonskog pušipela, grozdova od zaštićene marke međimurske vrste trsova i vina. Grožđe je bilo izvrsne kakvoće i količine, iako su vremenske prilike ove godine bile nepogodne za vinogradarstvo. Isto tako, na plantaži pušipela nije bilo niti jednog trsa oboljelog od zlatne žutice koja u međimurskim vinogradima čini ogromne štete, kao niti drugih bolesti trsa i grozda. Sve ovo stvorili su obitelj Horvat, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede te Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae.

Robert Horvat vrlo je zadovoljan kvalitetom i količinom ovogodišnjeg pušipela

Sladori i kiseline idealni

Robert Horvat, vlasnik Vinarije Horvat kaže kako je količinski urod bio na razini minule godine, dok su sladori i kiseline gotovo savršeni. Na ovoj berbi bili su posebni gosti iz Austrije koje je pozvao međimurski župan Matija Posavec, koji godinama na čelu Županije u svim segmentima podupire i novčano pomaže projekt pušipela. Austrijance je predvodio državni ministar za europske i međunarodne poslove, obrazovanja i ljudske resurse Savezne države Štajerske, Werner Amon te veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj, Joseph Markus Wuketich, koji nisu krili oduševljenje viđenim.

Prelijepi i veliki grozdovi odmah su isprešani, a iz njih je potekao bogat i ukusan mošt, značajke kakve su propisane pravilima projekta. Župan Posavec ovom je prigodom naglasio kako su predstavnici Austrije pozvani u Međimurje kako bi se uvjerili u kvalitete mnogih međimurskih autohtonih proizvoda, te kako postoje realne mogućnosti izvoza vrsnih međimurskih vina, osobito pušipela na austrijsko tržište.

Župan Matija Posavec i visoki gosti iz austrijske Štajerske
Radost lijepe berbe, berači su podijelili sa svojim županom
Sudionici ovogodišnje berbe pušipela u Svetom Urbanu

Projekt pušipela započeo je 2010./2011. godine s ciljem osiguravanja vlastitog zdravog sadnog materijala (trsova) te izdvajanjem divergentnih klonova pušipela i do danas je stvoreno 1400 trsova koji donose grožđe jedinstvenih osobina. Pušipel danas kao vino vrlo kvalitetnih karakteristika ima desetak vinogradara članova društva Hortus Croatiae koji ovo vino bez problema plasiraju na domaće tržište. Obitelj Horvat gotovo savršeno odrađuje poslove koje su propisali agronomski autoriteti, prof. dr. sc. Darko Preiner, mr. sc. Milorad Šubić i Marijan Čižmešija, dipl. ing., a oni su stalno dostupni u svakom procesu stvaranja pušipela, kao trsova, grozdova, mošta i vina.