U poljskim mikropokusima suzbijanja biljnih bolesti u Međimurskom vinogorju na netretiranom je trsju sorte Pinot bijeli tijekom 2002. zabilježeno potpuno propadanje grožđa od pepelnice (Uncinula necator). 2004.g. na sorti Moslavac isto je zabilježeno od plamenjače (Plasmopara viticola). Posljednjih dviju sezona zaraza grožđa uzročnikom sive pljesni na netretiranoj sorti Rajnski rizling bila je veća od 70 posto. Zbog vrlo velike osjetljivosti najraširenijih sorata i klonova vinove loze na uzročnike biljnih bolesti, nužne su mjere usmjerene kemijske zaštite. Procjenjuje se da indeks tretiranja vinograda u našoj zemlji iznosi 13 – 15.

Osim poznavanja biologije i epidemiologije patogenih mikroorganizama, određivanja stvarne potrebe primjene i izbora dovoljno učinkovitih pripravaka, (ne)uspjeh godišnjeg programa zaštite vinograda bitno određuje i tehnika nanošenje određene količine ili doze sredstva za zaštitu bilja. U Hrvatskoj se pri izdavanju dopuštenja za promet kemijskim sredstvima koja se koriste u vinogradima zadržalo uvriježeno određivanje koncentracije primjene (%). Kod nekih su pripravaka preporuke izražene prosječnom dozom (kg ili l/ha = % x 1.000/100).

Takve preporuke nisu sasvim točne iz dva osnovna razloga:
(1) Vinovu lozu uzgajamo kao višegodišnji panj s dvogodišnjim rodnim elementima. Lisna površina se tijekom vegetacije mijenja. Zato bi doza ili količina fungicida za zaštitu osjetljivih zelenih organa trebala biti prilagođena stvarnom volumenu (m3/ha) prema razvojnom stadiju vinograda. Ali, na volumen lisne površine također utječu razmak između redova (broj trsa/ha), bujnost sorte i uzgojni oblik. Zato je za pojedina vinogorja potrebno izmjeriti dinamiku razvoja vrijednosti lisne površine prema dominantnim sortama i načinu uzgoja. Zatim odrediti moguće korekcijske faktore za izračun optimalne doze kemijskih pripravaka.
(2) Dominantna metoda aplikacije u zaštiti vinograda je raspršivanje. Njema je temeljna zadaća ravnomjerno rasporediti unaprijed određenu količinu homogenog škropiva. Uz što manje zanošenje na susjedne površine i otjecanje na tlo. Suvremene izvedbe raspršivača omogućuju sve veću produktivnost rada, uz značajno smanjenje potrošnje tekučine (lit./ha) u odnosu na metodu prskanja.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakRazmnožavanje začinskih trajnica
Sljedeći članakUzgoj ukrasne peradi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.