Korovi se u voćnjacima i vinogradima suzbijaju mehaničkim ili kemijskim putem. Mehaničko suzbijanje podrazumijeva obradu tla poljodjelskim alatima ili kultivatorima. No treba znati da se korovi uništeni okopavanjem ili kultivacijom vrlo brzo opravljaju pa učinak obrade ne traje dugo. Kemijski način suzbijanja korova je uglavnom najlakši i najjednostavniji način.

Za suzbijanje korova kemijskim putem koriste se herbicidi na osnovi djelatne tvari glifosat tj. totalni, sistemični herbicidi koji suzbijaju sve iznikle korove, čak i one s dubokim korijenom i rizomima. Ove herbicide biljka usvaja preko svih zelenih dijelova. Nakon čega se kroz stabljiku premještaju u podzemne organe i uništavaju korov u korijenu.

Za jači učinak i dugotrajnije održavanje čistog tla u vinogradima preporučamo kombiniranje pripravaka na osnovi glifosata s potpuno novim herbicidnim pripravkom trgovačkog naziva CHIKARA 25 WG. CHIKARA 25 WG je totalni herbicid na osnovi djelatne tvari flazasulfuron koji pruža učinkovitu kontrolu uskolisnih i širokolisnih korova kod primjene u pre emergence roku, a određeni se učinak postiže i u post emergence roku primjene.

Za razvoj simptoma potrebno je 1-4 tjedna, nakon čega biljka izgubi vigor, polegne i ugiba. Doza primjene iznosi 200 g/ha kod tretiranja cijele površine. No preporuka je pripravak CHIKARA 25 WG koristiti u trakama unutar reda u dozi od 60-80 g/ha u rano proljeće, prije kretanja korova. Herbicid CHIKARA 25 WG možemo primijeniti i kasnije, nakon nicanja korova, u kombinaciji s pripravcima na osnovi glifosata.

Primjerice, u provedenim tretiranjima prošle godine, kombinacija CHIKARA 25 WG (80 g/ha) + glifosat (3 l/ha) primjenjena u proljeće nakon nicanja korova, održala je tlo u vinogradu čistim sve do berbe. Ovaj se pripravak već nekoliko godina koristi u europskim vinogradima i neizostavan je u održavanju čistih tala. Naime, korištenjem pripravka CHIKARA 25 WG vinogradari osiguravaju tlo čistim od korova kroz cijelu vegetacijsku sezonu. Osim toga, zbog postavljanja visokih kriterija od strane europskih komisija vinogradari se odlučuju za proizvode povoljnih toksikoloških i ekotoksikoloških osobina. Upravo je CHIKARA 25 WG pripravak najpovoljnijih osobina, siguran za korisnika i okoliš.

Zbog interesa mnogobrojnih korisnika, od ove je godine pripravak CHIKARA 25 WG dostupan i u pakiranju dostatnom za 10 L vode. Preporuka primjene glasi: 6 g pripravka CHIKARA 25 WG + 1-1,5 dl pripravka na bazi glifosata za otp. 350 m tretirane površine.

Napominjemo da je od ove godine pripravak CHIKARA 25 WG dozvoljen za primjenu i u agrumima, maslinicima i nepoljoprivrednim površinama.

www.agrochem-maks.com

info@agrochem-maks.com

Prethodni članakRuska torta
Sljedeći članakRana sjetva povrća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.