Bolesti drva vinove loze (GTD – Grapevine Trunk Diseases) uništavaju sve više trsova u cijelom svijetu, a tako i u Hrvatskoj. Dvije su glavne skupine GTD bolesti. Bolesti koje prenose insekti (fitoplazme – zlatna žutica, stolbur), što znači da od kasne jeseni do kasnog proljeća prenosnik nije aktivan i ne širi zarazu i bolesti koje se prenose kišom i vjetrom, a putem rana na trsu, nakon orezivanja (eska, eutipa).

Uzročnici eske i eutipe nalaze se u cijelom vinogradu, posebno na zaraženim trsovima, ali kada penetriraju u provodne snopove biljke, suzbijanje standardnim načinom aplikacije je gotovo nemoguće.

Potreban je znatno drugačiji pristup suzbijanju

Uzročnici bolesti eske i eutipe započinju infekciju kroz živo staničje biljke kao paraziti. Problem je što nastavljaju svoj životni ciklus kao saprofiti, odnosno mogu živjeti u starom mrtvom deblu i cijele godine potencijalna su opasnost za za zdrave biljke. Prijenos bolesti, odnosno infekcija eskom i eutipom, prema literaturi događa se najviše:

  • tijekom zimskog orezivanja trsa, pa sve do 5-6 tjedana nakon orezivanja. Razlog je što je često potencijal zaraze visok, a biljka u mirovanju vegetacije nije aktivna, ne kalusira, odnosno ne zatvara dovoljno brzo rane od orezivanja. U tom slučaju vidimo simptome na cijeloj biljci. Uvjeti za infekciju bolestima navedeni su u pojedinim znanstvenim radovima. Na primjer, za infekciju eskom i eutipom nakon zimskog orezivanja potrebno je 2 mm oborina u razdoblju od 20 minuta, vjetar, temperatura > 2 C i potencijal zaraze – zaraženi trsovi (Wine Australia).
  • Nakon vršikanja kada također otvaramo put bolestima drva. Posebno nakon strojnog vršikanja kada su rane znatno veće i biljci je potrebno dulje razdoblje za kalusiranje. Tada često vidimo jednu ili samo nekoliko zaraženih mladica na trsu.
  • Nakon berbe, kada također otvaramo put uzročnicima bolesti.
  • Alatom i insektima.

Dezinfekcija alata nije dovoljna mjera, jer rana i dalje ostaje otvorena !

Eska na cijelom trsu
Eska na jednoj mladici
Eutipa, klorotično lišće
Eutipa, usporen rast mladica na lucnju

Simptome eske i fitoplazme (zlatna žutica, stolbur) vinogradari često ne razlikuju. Stoga se događa da ne pronalazimo vektora na žutim pločama, a imamo visok broj zaraženih trsova. U tom slučaju je moguće da se radi o Eutipi i potrebna je preventivna primjena INHIBO HBF biljne paste.

Provjera ako se radi o fitoplazmi (bakterija,Mollicutes) ili o Eutipa spp (Fungi, Ascomycota) osnova su fitopatologije (uzgoj i mikroskopiranje).

  Kako spriječiti zarazu?

Moguće je preventivno potpuno spriječiti infekciju eskom i eutipom, uz pretpostavku  da trsovi nisu zaraženi u rasadniku. Postupak nije uobičajen, no u svijetu nije poznat drugačiji pristup koji daje zadovoljavajuće rezultate.

Odmah nakon berbe, a obavezno u tijeku orezivanja trsa zimi (ili još bolje odmah nakon pojave simptoma ljeti ) izrezati trs 20 ak cm iznad mjesta cijepa (ili iznad zadebljanja s latentnim pupovima ili iznad zdrave mladice). Ako na tom dijelu ne vidimo simptome bolesti, svježi rez tanko premažemo INHIBO HBF biljnom pastom (kurativna primjena – liječenje trsa). Takav trs je moguće izliječiti. U slučaju da vidimo simptome bolesti na presjeku, takav trs nije moguće izliječiti i potrebno ih je odmah ukloniti, iznjieti daleko izvan vinograda i zapaliti. Uzročnici eske i eutipe, ali i fitoplazme započinju infekciju na nadzemnim dijelovima biljke i postupno penetriraju bazipetalno prema korijenu (Airborne GTD), stoga je moguće liječenje trsa.

Staničje bez simptoma bolesti
Eutipa
Eska
Fitoplazma

Odmah u rezidbi svježi rez svih trsova u vinogradu tanko premazati INHIBO HBF biljnom pastom (preventivna primjena). Ne čekati nekoliko dana, jer u kišnom razdoblju vrlo brzo dolazi do infekcije. Primjena pripravaka na osnovu Trichoderma atroviride, odmah u orezivanju

INHIBO HBF biljna pasta potpuno je prirodni proizvod s biokemoterapijskim učinkom. Nakon nanošenja INHIBO HBF uništava dio staničja biljke na mjestu reza u kratkom vremenu – u tijeku mirovanja vegetacije 0,5 do 1 cm, a u tijeku vegetacije do 30 ak cm. Tako sprečava ulazak nametnika u biljku. Djeluje na principu difuzije. Sadrži prirodni nosač koji osigurava dovoljno dugo vitalnost, aktivnost i stabilnost svih komponenti i u kišnim uvjetima.

Uvijek postoji mogućnost da smo zaboravili ukloniti sve zaražene trsove i simptome eske i eutipe vidimo na trsu kao rane i puknuća ili druge sumnjive pojave. Ti su trsovi permanentni izvor zaraze. Potrebno je odmah u orezivanju obaviti tretiranje vinograda, vrlo precizno ručnom prskalicom ciljajući trs. Na taj način osiguravamo visoku učinkovitost (efektivnu dozu na trsu) i smanjujemo onečišćenje tla. U tu svrhu moguće je koristiti pripravke koji će perzistirati na trsu dulje razdoblje uz dodatak ljepila.

  • pripravak KOMBANO BFL 10% (biljni fenoli) + Na CO3 5% (kristalna soda) + šećer 5% (ili tvorničko ljepilo)
  • pripravci na osnovu Bakra, posebno Bordoška juha ( galica + vapno) koja je . najotpornija na ispiranje kišom
  • druga jaka dezinfekcijska sredstva i fungicidi

Problem je što jednim tretiranjem nije moguće uništiti sve spore eske i eutipe u vinogradu, a pripravci ne perzistiraju dugo. 

Sadnja novog trsa u starom vinogradu (podsađivanje) ne preporučamo 1-2 godine, odnosno sve dok korijen zaražene biljke potpuno ne odumre, što provjeravamo kopanjem i pregledom zaostalih korijena u tlu. Zaražene trsove potrebno je odstraniti, a u jamu za sadnju trsa potrebno je staviti organsko gnojivo, kako bi obnovili populaciju korisnih mikroorganizama (razlagači), znatno prije sadnje novog trsa.

Dugoročno rješenje je primjena organskih gnojiva u cijelom vinogradu. Gnojiva sa živim korisnim mikroorganizmima nisu više dostupna u dovoljnoj količini (stajski gnoj), stoga je potrebna primjena tvorničkih organskih gnojiva. Posebno gnojiva koja imaju visok sadržaj humificiranog organskog ugljika, koji je najvažnija hrana za mikroorganizme

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje