Bolesti drva vinove loze (GTD – Grapevine Trunk Diseases) uništavaju sve više trsova u cijelom svijetu, a tako i u Hrvatskoj. Dvije su glavne skupine GTD bolesti. Bolesti koje prenose insekti (fitoplazme – zlatna žutica, stolbur), što znači da od kasne jeseni do kasnog proljeća prenosnik nije aktivan i ne širi zarazu i bolesti koje se prenose kišom i vjetrom, a putem rana na trsu, nakon orezivanja (eska, eutipa).

Uzročnici eske i eutipe nalaze se u cijelom vinogradu, posebno na zaraženim trsovima, ali kada penetriraju u provodne snopove biljke, suzbijanje standardnim načinom aplikacije je gotovo nemoguće.

Potreban je znatno drugačiji pristup suzbijanju

Uzročnici bolesti eske i eutipe započinju infekciju kroz živo staničje biljke kao paraziti. Problem je što nastavljaju svoj životni ciklus kao saprofiti, odnosno mogu živjeti u starom mrtvom deblu i cijele godine potencijalna su opasnost za za zdrave biljke. Prijenos bolesti, odnosno infekcija eskom i eutipom, prema literaturi događa se najviše:

  • tijekom zimskog orezivanja trsa, pa sve do 5-6 tjedana nakon orezivanja. Razlog je što je često potencijal zaraze visok, a biljka u mirovanju vegetacije nije aktivna, ne kalusira, odnosno ne zatvara dovoljno brzo rane od orezivanja. U tom slučaju vidimo simptome na cijeloj biljci. Uvjeti za infekciju bolestima navedeni su u pojedinim znanstvenim radovima. Na primjer, za infekciju eskom i eutipom nakon zimskog orezivanja potrebno je 2 mm oborina u razdoblju od 20 minuta, vjetar, temperatura > 2 C i potencijal zaraze – zaraženi trsovi (Wine Australia).
  • Nakon vršikanja kada također otvaramo put bolestima drva. Posebno nakon strojnog vršikanja kada su rane znatno veće i biljci je potrebno dulje razdoblje za kalusiranje. Tada često vidimo jednu ili samo nekoliko zaraženih mladica na trsu.
  • Nakon berbe, kada također otvaramo put uzročnicima bolesti.
  • Alatom i insektima.

Dezinfekcija alata nije dovoljna mjera, jer rana i dalje ostaje otvorena !

Eska na cijelom trsu
Eska na jednoj mladici
Eutipa, klorotično lišće
Eutipa, usporen rast mladica na lucnju

Simptome eske i fitoplazme (zlatna žutica, stolbur) vinogradari često ne razlikuju. Stoga se događa da ne pronalazimo vektora na žutim pločama, a imamo visok broj zaraženih trsova. U tom slučaju je moguće da se radi o Eutipi i potrebna je preventivna primjena INHIBO HBF biljne paste.

Provjera ako se radi o fitoplazmi (bakterija,Mollicutes) ili o Eutipa spp (Fungi, Ascomycota) osnova su fitopatologije (uzgoj i mikroskopiranje).

  Kako spriječiti zarazu?

Moguće je preventivno potpuno spriječiti infekciju eskom i eutipom, uz pretpostavku  da trsovi nisu zaraženi u rasadniku. Postupak nije uobičajen, no u svijetu nije poznat drugačiji pristup koji daje zadovoljavajuće rezultate.

Odmah nakon berbe, a obavezno u tijeku orezivanja trsa zimi (ili još bolje odmah nakon pojave simptoma ljeti ) izrezati trs 20 ak cm iznad mjesta cijepa (ili iznad zadebljanja s latentnim pupovima ili iznad zdrave mladice). Ako na tom dijelu ne vidimo simptome bolesti, svježi rez tanko premažemo INHIBO HBF biljnom pastom (kurativna primjena – liječenje trsa). Takav trs je moguće izliječiti. U slučaju da vidimo simptome bolesti na presjeku, takav trs nije moguće izliječiti i potrebno ih je odmah ukloniti, iznjieti daleko izvan vinograda i zapaliti. Uzročnici eske i eutipe, ali i fitoplazme započinju infekciju na nadzemnim dijelovima biljke i postupno penetriraju bazipetalno prema korijenu (Airborne GTD), stoga je moguće liječenje trsa.

Staničje bez simptoma bolesti
Eutipa
Eska
Fitoplazma

Odmah u rezidbi svježi rez svih trsova u vinogradu tanko premazati INHIBO HBF biljnom pastom (preventivna primjena). Ne čekati nekoliko dana, jer u kišnom razdoblju vrlo brzo dolazi do infekcije. Primjena pripravaka na osnovu Trichoderma atroviride, odmah u orezivanju

INHIBO HBF biljna pasta potpuno je prirodni proizvod s biokemoterapijskim učinkom. Nakon nanošenja INHIBO HBF uništava dio staničja biljke na mjestu reza u kratkom vremenu – u tijeku mirovanja vegetacije 0,5 do 1 cm, a u tijeku vegetacije do 30 ak cm. Tako sprečava ulazak nametnika u biljku. Djeluje na principu difuzije. Sadrži prirodni nosač koji osigurava dovoljno dugo vitalnost, aktivnost i stabilnost svih komponenti i u kišnim uvjetima.

Uvijek postoji mogućnost da smo zaboravili ukloniti sve zaražene trsove i simptome eske i eutipe vidimo na trsu kao rane i puknuća ili druge sumnjive pojave. Ti su trsovi permanentni izvor zaraze. Potrebno je odmah u orezivanju obaviti tretiranje vinograda, vrlo precizno ručnom prskalicom ciljajući trs. Na taj način osiguravamo visoku učinkovitost (efektivnu dozu na trsu) i smanjujemo onečišćenje tla. U tu svrhu moguće je koristiti pripravke koji će perzistirati na trsu dulje razdoblje uz dodatak ljepila.

  • pripravak KOMBANO BFL 10% (biljni fenoli) + Na CO3 5% (kristalna soda) + šećer 5% (ili tvorničko ljepilo)
  • pripravci na osnovu Bakra, posebno Bordoška juha ( galica + vapno) koja je . najotpornija na ispiranje kišom
  • druga jaka dezinfekcijska sredstva i fungicidi

Problem je što jednim tretiranjem nije moguće uništiti sve spore eske i eutipe u vinogradu, a pripravci ne perzistiraju dugo. 

Sadnja novog trsa u starom vinogradu (podsađivanje) ne preporučamo 1-2 godine, odnosno sve dok korijen zaražene biljke potpuno ne odumre, što provjeravamo kopanjem i pregledom zaostalih korijena u tlu. Zaražene trsove potrebno je odstraniti, a u jamu za sadnju trsa potrebno je staviti organsko gnojivo, kako bi obnovili populaciju korisnih mikroorganizama (razlagači), znatno prije sadnje novog trsa.

Dugoročno rješenje je primjena organskih gnojiva u cijelom vinogradu. Gnojiva sa živim korisnim mikroorganizmima nisu više dostupna u dovoljnoj količini (stajski gnoj), stoga je potrebna primjena tvorničkih organskih gnojiva. Posebno gnojiva koja imaju visok sadržaj humificiranog organskog ugljika, koji je najvažnija hrana za mikroorganizme