Kako bi provedba novog Zakona o održivoj uporabi pesticida bila u potpunosti omogućena, Fitosanitarni informacijski sustav (u daljnjem tekstu: FIS) je nadograđen, a od subjekata u prodaji sredstava za zaštitu bilja (SZB) zahtijevaju se intervencije na poslovnim programima (softverima) prodajnih mjesta u svrhu povezivanja s FIS-om.

Komunikacija sa subjektima koji su upisani u FIS u Modulu „Prodajna mreža“ obavljena je preko opcije „grupna pošta“ na mail adrese navedenih subjekata koje su navedene u FIS-u. Kao privitak mailu dodana je dokumentacija. Nadogradnjom FIS-a te prilagodbom softvera prodajnih mjesta bit će omogućena razmjena podataka o prodaji SZB (krajnjim korisnicima) između poljoprivrednih ljekarni i drugih prodajnih mjesta koja prodaju SZB i FIS-a putem web servisa. Ova razmjena podataka mora biti jednostavna, brza i sigurna.

Da bi se omogućila razmjena potrebno je osigurati osnovne funkcionalnosti:

– preuzimanje kataloga SZB od strane prodajnih mjesta,

– potvrda prava djelatnika u distribuciji za davanja savjeta i prodaju SZB,

– mogućnost provjere prava kupovine za pojedinog kupca,

– zaprimanje podataka o prodaji od strane FIS sustava.

Podaci o SZB moraju biti razvrstani u kategorije na oba mjesta (i u FIS-u i na prodajnom mjestu). Ti podaci moraju biti sinkronizirani. Sinkronizaciju podataka potrebno je obaviti prilikom povezivanja prodajnog mjesta sa FIS-om. I to na način da se povuku izmjene podataka od prethodnog dana.

FIS

Za subjekte koji su upisani u FIS u modulu „Prodajna mreža“ u novi FIS moći će se prijaviti djelatnik koji je prijavljen kao odgovorna osoba za pesticide u pojedinoj firmi, a koji ima uvjete propisane Zakonom za to radno mjesto. Moguća je prijava bilo kojom vjerodajnicom .

Odgovorna osoba će u FIS-u moći ažurirati podatke o djelatnicima (savjetnicima, distributerima-prodavačima te drugim djelatnicima), prodajnim mjestima te kontakt podatke firme.

Stavljanje ovog sustava u rad predviđeno je za 1. siječnja 2023. godine. Nakon toga subjekti prodajne mreže više neće prijavljivati količine SZB prodane krajnjim korisnicima preko e-obrazaca. Pravne i fizičke osobe dužne su svoje poslovanje uskladiti s odredbama Zakona u roku od godine dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Dokumente koji će omogućiti prilagođavanje FIS sustavu poslovnih/prodajnih programa tvrtki koje se bave prodajom SZB-a od strane njihovih izvođača, ako nisu dobili mailom, mogu preuzeti sa službenih stranica Ministarstva poljoprivrede     https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/integracija-prodajnih-mjesta-koja-prodaju-pesticide-s-fis-om/5821

Zakonom se uvodi uporaba elektroničkih vjerodajnica odgovarajuće razine za pristup FIS-u te će se uspostavom tog sustava, uvidom u FIS, provjeravati statusi profesionalnih korisnika, distributera i savjetnika odnosno kupaca SZB. Prelaskom na sustav vjerodajnica više neće biti potrebe za posjedovanjem iskaznica.

Svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici koji su upisani u FIS i imaju važeće potvrde mogu preko portala https://ePoljoprivreda.mps.hr kojem se pristupa putem NIAS-a pristupiti FIS-u i sami ispisati potvrde s barkodom koje će im služiti kao dokaz da imaju pravo kupnje. Ako, iz nekog razloga, to ne mogu sami napraviti mogu se obratiti ovlaštenim provoditeljima izobrazbe kod kojih su pohađali izobrazbu, djelatnicima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede po županijama ili Odjelu za održivu uporabu pesticida Ministarstva poljoprivrede.

Također barkod se može spremiti u mobitel te se na prodajnom mjestu mogu poslužiti barkodom putem mobitela.

Ovlašteni predavači koji imaju uvjete propisane Zakonom da mogu raditi kao savjetnici će biti upisani u Modul „Polaznici izobrazbe“ u statusu „savjetnik“ od strane administratora sustava i također će moći sami isprintati potvrdu s barkodom.

U slučaju bilo kakvih problema obratite se na mail adresu HR_odrzivauporaba@mps.hr

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Prethodni članakPrijatelji stari, gdje ste?
Sljedeći članakPreventivno suzbijanje bolesti drva vinove loze
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.