Sredinom studenog na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Udruga bivših studenata i prijatelja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirala je predavanje pod nazivom: Uloga alumna u kreiranju i provođenju strateških ciljeva ,,Predstavljanje nacrta strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027.“ koje je održao alumnus Tugomir Majdak, mag.ing.agr., državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

U svom izlaganju državni tajnik Majdak predstavio je glavne smjernice hrvatskog Strateškog plana kojeg je nedavno odobrila Europska komisija i prema kojem će se tijekom 2023.g. raspisati prvi natječaji i dodijeliti bespovratna sredstva.

Što je AMCA te koji su ciljevi i djelatnosti?

Svake godine Agronomski fakultet u Zagrebu upiše oko 400 novih studenata. No, kad jednom završe fakultet, agronome život i posao odvede u raznim smjerovima i sudbinama i mnoge generacije prijatelja iz fakultetskih klupa nisu više ostali u kontaktu. AMCA ili AMAC dolazi od latinske riječi Almae Matris Croaticae Alumni, a označuje udrugu diplomiranih studenata Hrvatske. Udruga AMAC – Alumni FAZ osnovana je 2004. godine s vizijom da u zemlji i svijetu bude prepoznatljivo i ugledno alumni društvo s čvrstim partnerskim i suradničkim vezama između bivših i sadašnjih studenata Agronomskog fakulteta te Sveučilišta u Zagrebu i njihovih prijatelja.

Osnutkom udruge postavljeni su određeni ciljevi, i to u pogledu poticanja i unaprjeđivanja stručnih i znanstvenih aktivnosti članova, promicanja agronomske struke, poticanje stručnog mišljenja i stajališta o bitnim pitanjima razvoja poljoprivrede kao i njene primjene, uspostava i razvijanje suradnje sa sličnim AMAC/AMCA u Hrvatskoj, ali i svijetu. Udruga kroz provedene djelatnosti također pruža mogućnost prikupljanja mišljenja članova Udruge putem javne rasprave. Na taj način omogućuje se promicanje i unaprjeđivanje smjera i ciljeva udruge, ali i do razmjene strukovnih i znanstvenih interesa članova udruge. Udruga trenutno broji oko 100-tinjak članova s tendencijom povećanja kad dobije vlastiti prostor za provođenje dodatnih aktivnosti (druženje, sportska natjecanja).

Povezivanje agronoma – bivših studenata Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Iako je udruga ograničena prostorom, uspješno provodi aktivnosti poput raznih stručnih predavanja, pa do formiranja AMAC – Alumni FAZ baze svih članova bivših studenata Agronomskog fakulteta Zagreb.

Cilj je povezati što veći broj diplomiranih inženjera agronomije koji su tijekom godina izgubili kontakt, a ako ste i Vi među njima, više informacija možete pronaći na stranicama Agronomskog fakulteta (https://www.agr.unizg.hr/) ili na internet poveznici https://forms.gle/iw14AJKdLc7kbuq3A te putem QR koda.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOtkrivanje estrusa u krmača i nazimica
Sljedeći članakNovi način prikupljanja podataka o prodaji pesticida krajnjim korisnicima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.