Na ljetnom ocjenjivanju Vinskih zvijezda 2024. u Tajeru pobijedio je međimurski Sauvignon Cmrečnjak 2023 s 94 boda. Slijede Bolfanov sauvignon blanc 2023 (93,3) i  Malvazija Selekcija Bomarchese  Degrassi  2021 (93,2)

Ljetno ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde održano je u četvrtak 20.6. u zagrebačkom restoranu Tajer. Kao i prethodnih godina, ovo je ocjenjivanje bilo u znaku sauvignona, čak 4 našlo se na prvih pet mjesta. Šampion ocjenjivanja je Sauvignon Cmrečnjak 2023 s visoka 94 boda. Na drugom je mjestu Bolfanov sauvignon blanc 2023 (93,3), a na trećem Malvazija Selekcija Bomarchese Degrassi 2021 (93,2).

Četvrto i peto mjesto dijelila su po 2 vina:   Graševina New Line 2023 Erdutski vinogradi i Sauvignon Blanc Bora 2023  imali su 93 boda, a Sauvignon Blanc Josić Ciconia bianca 2023 i Chardonnay Velebna 2022 – 92 boda. Ostala zlatna priznanja osvojila su vina:  Rosé Korta Katarina 2023, Caccium brut TRS 2021, Pinot Bianco Sirovica 2023, Pinot Bijeli Pilato 2023; Graševina Premium Belje 2023, Chardonnay Dika 2023; Bolfan G 2023. Srebrna priznanja zaslužili su Albiana brut NV; Rosé K55 2023;  Cuvée Rosé Belje 2023, Kos & Jurišić Kraljevina 2023, Organic Muscat demi sec Kopjar 2021.

Vina je naslijepo ocjenjivala stručna komisija u sastavuJana Košćec, sommelijerka i predavačica (HSK 3); Ivan Perković, vinski znalac (WSET 3/4), Marko Sirovica, vinar/vinogradar (HSK 1; WSET 1); Iva Antonia Cirimotić, diplomantica Agronomskog fakulteta smjer vinarstvo/vinogradarstvo i prof. Marija Vukelić, predsjednica komisije, voditeljica projekta Vinske zvijezde i urednica istoimenog časopisa https://issuu.com/vinskezvijezde .

Promatračica je bila hobby vinarka Marina Buhin Nikolić, educirana na Agronomskom fakultetu na prvoj generaciji cjeloživotnog obrazovanja za poslove vinar/vinogradar te joj je ovo ocjenjivanje bilo vrlo korisno iskustvo. Nakon ocjenjivanja komisija je objedovala domaću bistru goveđu juhu, patku s mlincima i domaću međimursku gibanicu. Više o ocjenjivanju vinski ljubitelji moći će čitati u ljetnom broju časopisa Vinske zvijezde. 

Atmosfera s ocjenjivanja Tajer

Komisija:  I. Perković, J. Košćec,  I.A. Cirimotić, M. Vukelić, M.B. Nikolić, M.Sirovica
Tri najbolja vina:  Cmrečnjak, Bolfan,Degrassi
Ručak u Tajeru: patka s mlincima
Atmosfera

Info: vinskezvijezde@gmail.com ; marija@marijavukelic.com

VINSKE ZVIJEZDE – platforma

Uz svoju 10. obljetnicu, projekt Vinske zvijezde proširio se 2024. na digitalnu platformu u obliku jedinog ​hrvatskog vinskog interaktivnoga časopisa. ​Taj jedinstveni projekt u vinskom svijetu Hrvatske je dostupan svima u bilo kojem trenutku, s bilo koje platforme (računalo, mobitel, tablet); ​interaktivan je jer uz čitanje sadržaja istodobno se mogu pregledavati videa, online kupovati vina, posjećivati web stranice i trgovine, sudjelovati na društvenim mrežama. Časopis je moderan, potpuno usklađen s današnjim trendovima komunikacije, povezan s društvenim mrežama i Youtube kanalom i s odličnim promotivno marketinškim mogućnostima! Časopis je besplatan, bez mjesečnih pretplata, a Ljetni broj je planiran za 15.7.2024

VINSKE ZVIJEZDE – pravilnik

Ocjenjivanje je pozivno-vinari se pozivaju na sudjelovanje ili se sami prijave prateći objave na Facebook stranici. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri – enolozi, vinari, ugostitelji, sommelieri, vinski znalci, specijalizirani novinari. Ocjenjuje se metodom „OIV 100 bodova“, anonimno i naslijepo.

Ne ocjenjuje se sorta, niti regija; o uzorcima se zna godina berbe, alkohol i kategorija prema ostatku šećera. Komisija zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima, uz ocjene se kratko opišu vina. Javno se objavljuju zlatna i srebrna priznanja. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja. Legenda: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.

Foto: Julio Frangen

Prethodni članakVino i hrana
Sljedeći članakŠto se može sijati i saditi u ovim rokovima u povrtnjaku?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.