U današnje vrijeme sve je teže naći „ruke“ za sezonske poslove u poljoprivredi. Vođeni mišlju da osim redaka i savjeta u Gospodarskom listu, djelatnici Gospodarskog lista mogu i svojim rukama pripomoći barem jednom poljoprivredniku da lakše obavi berbu, javili smo se OPG-u Damira Lučića u Lazini Čičkoj kod Velike Gorice i ponudili volonterski pomoći u berbi jabuka.

Nositelj OPG-a, agronom i voćar Damir Lučić prvo se iznenadio našim upitom da pomognemo u berbi, a ujedno se i razveselio. I njemu je velik problem naći potrebne radnike koji će obaviti berbu u pravo vrijeme i na pravi način. Nositelj obiteljskog gospodarstva Damir Lučić, diplomirani je inženjer agronomije, oženjen i otac petero djece. Njegov OPG ima 2,5 ha nasada jabuka pod mrežom i s navodnjavanjem te 1,2 ha ekološkog nasada lijeske. Osim proizvodnje jabuke, OPG Damir Lučić proizvodi i vlastite voćne sokove. Od jabuka u njegovom voćnjaku najzastupljenije su sorte Gala, Golden delicious i Fuji. Zanimljiva je i sorta Red love, s crvenom bojom mesa od koje je i sok crvene boje koja asocira na sok od višnje, a i po okusu je drugačiji od uobičajenog jabučnog soka.

Pravilna berba jabuka

Lako smo se dogovorili s Damirom koji dan ćemo doći, uz prethodni pregled vremenske prognoze kako bi svi uvjeti bili optimalni za berbu. Sredinom listopada u Damirovom voćnjaku bere se jabuka sorte Fuji. Tog jutra stigli smo u voćnjak. Nakon pozdrava, i kratkog razgovora dobili smo domaćinove upute o pravilnoj berbi jabuka. One se moraju oprezno brati i pažljivo spremati prvo u nosiljke – tzv. klokanice, a potom i u boks palete da ne udaraju i ne oštete se. Čim se razišla magla, prionuli smo poslu, navukli „klokanice“, i kroz još rosnu travu krenuli u berbu fujia.

Damir i nas sedmero, brzo smo se organizirali i podijelili te ušli u prvi red. Dočekale su nas prekrasni plodovi, krupni i još okupani jutarnjom rosom. Uz slaganje u tobolac nismo mogli odoljeti ne kušati pokoju jabuku, koje su nas mamile na granama kroz koje su se probijale sunčeve zrake.

Vrijeme u berbi prolazilo je brzo, a boks palete začas su se napunile i prva tura je bila gotova. Svaka boks paleta ima oko 350 kg jabuka. Dok je Damir natovario nove prazne boks palete, imali smo stanku za „gablec“. Drugu turu smo pobrali još brže. Na kraju berbe Damir je izračunao da smo mu pomogli pobrati oko 2,5 tone jabuka. Uz razgovor, smijeh i dobro raspoloženje, vrijeme u berbi začas je prošlo. Na kraju dana, Damir nam je zahvalio i rekao da je zaista ugodno iznenađen našom voljom i spretnošću u berbi. Uz dobru volju i bez muke, Gospodarski list Damiru je pomogao u berbi jabuke!

Prije berbe jabuka dobili smo upute za pravilno branje
Boks palete vrlo brzo se pune    

Ugovor o volontiranju

Napominjemo da je nakon dogovora s OPG-om, potrebno pripremiti ugovore o volontiranju za svakog radnika/volontera. Prije berbe, svi djelatnici Gospodarskog lista koji su sudjelovali u berbi, potpisali su ugovor o volontiranju u berbi jabuka za taj dan. To je potrebno radi inspekcije rada, jer osim članova i radnika zaposlenih na OPG-u, radove i gospodarsku djelatnost na OPG-u besplatno smiju obavljati samo članovi obitelji koji imaju prijavljenu istu adresu kao sjedišta tog OPG-a.

Neki su i prvi puta isprobali voziti traktor
Ubralo se gotovo 2.5 tone u samo nekoliko sati rada

Obrazac ugovora možete naći na stranici e-građani: https://gov.hr/hr/ugovor-o-volontiranju/774

Ugovor je potrebno prilagoditi, no na taj način legalno možete sudjelovati i raditi na nekom OPG-u.

Jedan ugodan dan u prirodi u suvremenom voćnjaku ili povrtnjaku, na našim OPG-ima sigurno bi bio zanimljiv i koristan i drugim tvrtkama. Zato i njih pozivamo da organiziraju team building i druženje svog radnog kolektiva na nekom OPG-u kojem će njihova pomoć dobro doći. Radno okruženje i koristan rad uz boravak na otvorenom, zasigurno će povezati i djelatnike tvrtke. Zato se nemojte ustručavati javiti lokalnom OPG-u i ponuditi pomoć.

Sorta fuji iznimno je ukusna jabuka
Prethodni članakKako se određuje rok za berbu jabuka?
Sljedeći članak300 milijuna kuna za komasaciju poljoprivrednog zemljišta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.