Još 2011. godine, Dubravko Šonjić je počeo saditi masline u Dalmatinskoj Zagori, u Cisti Velikoj u zaseoku Šonjići, koje se nalazi na 500-tinjak metara nadmorske visine. Vjerojatno ni sam Dubravko tada nije pomišljao da će 2024. godine biti proglašen šampionom najvećeg hrvatskog ocjenjivanja maslinova ulja, Noćnjaka. Posjetili smo Dubravka koji nam je ispričao svoju maslinarsku priču.

Ovogodišnji šampion kvalitete otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti na Noćnjaku inače je po struci ekonomist, a prebivalište mu je u Podstrani. Dubravko je istinski zaljubljenik u masline, što potvrđuje i dok priča o njima.

 • Kako je započela vaša priča s maslinama?

Maslina je krasno stablo jer je čitavu godinu zelena i svake godine je sve veća i veća. U deveti, deseti mjesec srce mi je puno kad vidim svoje masline.Počeo sam čitajući savjete stručnjaka, davali su savjete koje bi sorte mogle preživjeti u područjima s nižim temperaturama jer je ovo ipak područje nešto hladnije nego uz obalu. Čitajući stručne članke dr. Ivice Vlatkovića o maslinama, naišao sam i na podatak kako ulja proizvedena od maslina uzgajanih na većoj nadmorskoj visini imaju bolja svojstva i okuse.

Tako sam malo istraživao po internetu i otkrio koje su sorte oprašivači i posadio sorte koje i trenutno imam. Masline sam posadio 2011. godine, a već 2012. je bila velika zima, temeprature su išle i do -15 stupnjeva. Od svih posađenih maslina samo su njih 2-3 masline propale, sve ostale su preživjele. To mi je bio dokaz da masline mogu preživjeti veliku hladnoću ovdje. Masline su od početka počele solidno rađati.

Bitno je izabrati sorte koje su dobri oprašivači

 • Općina je i sama htjela motivirati ljude u Cisti Velikoj na sadnju maslina i dijelila je sadnice?

Svi koji su tad sadili masline su tek sad nakon 12-13 godina dobili koju litru ulja. Općina je u dobroj namjeri davala sadnice sorte oblice i leccino. Međutim, oblica ne može sama rađati niti je leccino oprašivač za nju.

 • Koliko maslina imate i koje ste sorte posadili?

Ovdje imam oko 50 maslina, također u drugom masliniku ih imam još pedestak. To je maslinik od susjeda o kojem sam ja preuzeo brigu u želji da krasni maslinik počne davati iste urode kao i moj. Tamo je bio problem oprašivača i masline su bile neplodne, pa sam prije dvije godine navrnuo sorte oprašivače te kroz koju godinu očekujem prave rezultate. Prošle godine su ti kalemljeni oprašivači po prvi put cvjetali, a sad me zanima kakav će biti urod ove godine. Najbitnije je odabrati prave sorte, odnosno dobre oprašivače. Od sorata imamo oblicu, a kao oprašivači služe sorte pendolino, frantoio, coratina i istarska bjelica.

Maslinik u Cisti Velikoj (foto: Dubravko Šonjić)

 • A sadite i nove mlade masline?

Da, posadio sam i novih 50-ak mladih maslina. To su dvogodišnje i četverogodišnje oblice i njezine oprašivače. Očekujem da kroz dvije, tri godine stasaju.

Posađeno je i 50-ak mladih maslina(Foto: Marin Marasović)

Bitan je cijeli proces, od prerade do berbe

 • Kad ste shvatili da proizvodite vrhunsko maslinovo ulje?

Uvijek sam imao natjecateljski duh u sebi, još od sadnje prvih maslina želim imati što bolje ulje. Na prvom takmičenju na ocjenjivanju maslinovih ulja Žrnovnica oil 2018. godine sam bio drugi. Prošle godine sam tamo pobijedio, te sam shvatio da imam nešto posebno. Zatim sam se prijavio po prvi puta i na Noćnjak i evo također pobijedio.

 • Što kaže stručna komisija, po čemu je vaše ulje bolje od drugih vrhunskih ulja?

Mora se puno toga poklopiti za dobiti vrhunsko ulje, od sirovine, berbe i prerade u pravo vrijeme do toga da ulje preradi vrhunska uljara. Mi prerađujemo u uljari Profil – Inox u Podstrani. Moje ulje je pobijedilo jer je najskladnije, odnosno najharmoničnije, ima ujednačenu voćnost, pikantnost i gorčinu. To je ponajprije jer masline dozrijevaju kasnije 20-ak dana.

 • Koje su teškoće, a koje prednosti maslinika u Cisti Velikoj u odnosu na vlasnike maslinika uz obalu?

Iako je ovdje velik utjecaj mediteranske klime, budući da je zračna udaljenost do mora tek 10-ak kilometara, masline cvjetaju 20-ak dana kasnije nego one uz obalu. Zbog kasnije cvatnje veliki su problem vrućine zbog kojih se zna dogoditi da izgori cvijet. Hladnoća je ovdje puno manji problem od vrućina u vrijeme cvatnje. Za oblicu je dobro da tijekom zime ima određen broj dana u minusu, a ovdje tih minusa ne nedostaje. Također, noći su ovdje tijekom ljeta hladnije šta pozitivno djeluje na masline.

Prednost je i da ovdje u Cisti skoro pa nema maslinovih muha. U šali znam reći da se maslinovim muhama ne isplati dolaziti ovdje kad uz obalu imaju maslina koliko hoćeš.

 • Kakav je osjećaj pobijediti na jednom ovako velikom ocjenjivanju poput Noćnjaka?

Kad sam dobio poziv i kad su mi rekli da sam dobio jednu krasnu nagradu i da bi bilo dobro da dođem na dodjelu, bio sam oduševljen, ali nismo mislili ni ja ni sin da smo baš mi apsolutni šampioni. Osjećaj je neopisiv.

Zlato u New Yorku

 • A zadnja vijest glasi da je vaše ulje osvojilo zlato i na velikom ocjenjivanju u New Yorku?

Šampionski uzorci se s Noćnjaka svake godine šalju New York na veliko svjetsko ocjenjivanje maslinovih ulja. Zlato s ocjenjivanja maslinovih ulja iz New Yorka predstavlja vrh za svakog maslinara i oduševljeni smo tom nagradom. To je još jedna potvrda vrhunske kvalitete našeg ulja.

Dubravko Šonjić osvojio je brojne nagrade za svoje maslinovo ulje zadnjih godina (foto: Dubravko Šonjić)
 • Imate li nekoga tko će vas naslijediti u masliniku i nastaviti strastveno raditi oko maslina?

Otac sam troje djece, imam dva sina i jednu kćer. Mlađi sin voli ovaj kraj i nastavlja mojim stopama. Voli raditi oko maslina, voli maslinovo ulje i ima dobar nos za prepoznati kvalitetno ulje.

Otac Dubravko i sin Filip Leo Šonjić u košnji maslinika (Foto: Marin Marasović)

 • Koji su vaši ciljevi za dalje?

-Za ovo šampionsko ulje ima još prostora za napredak, jer ove je godine 10 dana prije berbe palo više od 100 litara kiše. Da nije bilo te kiše, ulje bi vjerojatno bilo još bolje. Cilj mi je imati kontinuitet kvalitete, ne mora uvijek biti šampionsko ulje, ali želim zadržati kvalitetu kroz godine.

Dokazao sam da je Cista Velika, i ovaj dio Dalmatinske Zagore, kraj u kojem se mogu uspješno uzgajati masline te proizvoditi vrhunsko maslinovo ulje, za što sada postoje i konkretni dokazi te bi bilo dobro da još ljudi u ovim krajevima započne s uzgojem maslina i proizvodnjom maslinova ulja, nada se ovogodišnji šampion Noćnjaka Dubravko Šonjić.

Kuća za odmor u Šonjićima

A u Cisti Velikoj, u Šonjićima, niknula je i kuća za odmor za turiste „Four seasons“ koja je popunjena od 19.5. do 20.9., gdje gosti mogu i kušati ovo šampionsko maslinovo ulje. Na taj način spojeni su poljoprivreda i turizam, ono što je zapravo sadašnjost i budućnost ovog kraja.

Kuća za odmor  „Four seasons“u Cisti Velikoj (foto: Dubravko Šonjić)