U novom 11. izdanju poznatog časopisa Flos Olei uvrštena su 73 ulja iz RH od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije s tim da je veći broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu. Uvrštenjem 71 istarskog maslinara u novo izdanje cijenjene publikacije Istru će u 2021. godini šesti puta zaredom krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja.

S tom su titulom posebice zadovoljni u općini Fažana koja je svojevrsna kolijevka istarskog maslinarstva. U poljoprivrednoj udruzi Fažana (utemeljena 2004., sa 160 članova) vrlo su zadovoljni, a njezin čelni čovjek Dario Šuran sa zadovoljstvom podsjeća da je udruga puno učinila u educiranju maslinara i posebice opskrbi sadnog materijala uz potporu Općine i Županije. Udruga odlično odrađuje jednu od glavnih zadaća, a to je stalna briga za što kvalitetniji i uspješniji uzgoj maslina, te proizvodnju i čuvanje maslinovog ulja. Na tom su planu važne i smotre maslinovog ulja, u sklopu kojih se prikupljaju uzorci maslinovog ulja te obavlja pripremu za kemijsku i organoleptičku analizu. Iz godine u godinu, bilježi se sve veći broj uzoraka maslinovog ulja na smotri, a vidljivo je i povećanje kvalitete prijavljenih ulja. Vrlo su vrijedni i njihovi napori da se najmlađi putem radionica (od 8 – 13 godina, budući članovi udruge) educiraju o maslinarstvu, što su mladi s velikim zanimanjem prihvatili.

-Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara, no treba podsjetiti da se vrhunsko maslinovo ulje u Istri  proizvodilo i u davno rimsko doba. U zadnjih 25 godina općine i gradovi u suradnji sa Županijom podijelili su veliki broj sadnica i danas Istra ima oko milijun i pol stabala, uzgoj je moderniziran, potpuno je promijenjena tehnologija prerade i čuvanja ulja (Istra ima više od 30 najsuvremenijih uljara) i imamo sve više ekoloških proizvođača. Titula da smo već šesti put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu velika je čast ali i obveza da i dalje moramo raditi tako da istarsko maslinovo ulje i dalje bude na svjetskoj razini, izjavio je Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

            Sjajna potvrda kvalitete

Ekstra djevičansko maslinovo ulje s područja Fažane i Barbarige, povijesno je poznato od davnina, a tako je i danas, primjerice maslinar Duilio Belić je na svjetskoj razini i dobitnik je vrhunskog priznanja. 

Biti šest godina najbolja regija ne samo u Europi, nego u svijetu to je apsolutno veliki uspjeh. Ako to gledamo kroz bodove, trojica maslinara je dobilo 98 bodova, desetak je dobilo 97, a ispod 90 gotovo da i nema koji su tako vrednovani i to je sjajna potvrda kvalitete istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultat je to znanstvenog i savjesnog  pristupa maslinarstvu, gdje iskorištavamo ono što nam je Bog i priroda darovala. Osobno sam u društvu trojice s 98 bodova i nama je to već drugi put (prije toga smo 7 ili 8 godina dobivali po 97 bodova) i to je izvrsna potvrda da smo predanim i stručnim radom uspjeli u nizu od desetak godina postići apsolutno vrhunsku kvalitetu, rekao je Duilio Belić.

Duilio Belić sa suprugom Bosiljkom

Maslinar Valter Komparić ima 2.500 stabala i kaže da u masliniku treba raditi svaki dan, kontrolirati stanje i obaviti dvije rezidbe, ljetnu i zimsku obvezno te dobro organizirati berbu. Svako stablo jednu godinu daje plod i jednu odmara, a ove se godine nada solidnoj berbi. Glede aktivnosti Agroudruge u Fažani Komparić smatra da odlično djeluje, jako puno stručno pomaže maslinarima, a riječi pohvale uputio je i Općini Fažana i Županiji za potporu istarskom maslinarstvu.

U Fažani je 2015. Branimir Palunko otvorio suvremenu uljaru koja godišnje može preraditi od  500 do tisuću tona maslina

Živko Cetina u djetinjstvu je zavolio maslinarstvo kojim su se bavili njegovi roditelji i nono, pa je bilo prirodno da nastavi tu lijepu tradiciju koju je obogatio i izradom suvenira od maslinovog drveta. Godišnje proizvede 350 do 500 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U nekim poslovima pomažu mu kćerka i sin, ali ipak osobno je najviše angažiran i sve obavlja s velikom ljubavi. Prošle je godine urod bio prepolovljen, a ove bi godine berba trebala biti solidna, istina ne u svim sortama, dok će primjerice Leccino, talijanska sorta koja se udomaćila u Istri dati jako dobar urod.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje