U novom 11. izdanju poznatog časopisa Flos Olei uvrštena su 73 ulja iz RH od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije s tim da je veći broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu. Uvrštenjem 71 istarskog maslinara u novo izdanje cijenjene publikacije Istru će u 2021. godini šesti puta zaredom krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja.

S tom su titulom posebice zadovoljni u općini Fažana koja je svojevrsna kolijevka istarskog maslinarstva. U poljoprivrednoj udruzi Fažana (utemeljena 2004., sa 160 članova) vrlo su zadovoljni, a njezin čelni čovjek Dario Šuran sa zadovoljstvom podsjeća da je udruga puno učinila u educiranju maslinara i posebice opskrbi sadnog materijala uz potporu Općine i Županije. Udruga odlično odrađuje jednu od glavnih zadaća, a to je stalna briga za što kvalitetniji i uspješniji uzgoj maslina, te proizvodnju i čuvanje maslinovog ulja. Na tom su planu važne i smotre maslinovog ulja, u sklopu kojih se prikupljaju uzorci maslinovog ulja te obavlja pripremu za kemijsku i organoleptičku analizu. Iz godine u godinu, bilježi se sve veći broj uzoraka maslinovog ulja na smotri, a vidljivo je i povećanje kvalitete prijavljenih ulja. Vrlo su vrijedni i njihovi napori da se najmlađi putem radionica (od 8 – 13 godina, budući članovi udruge) educiraju o maslinarstvu, što su mladi s velikim zanimanjem prihvatili.

-Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara, no treba podsjetiti da se vrhunsko maslinovo ulje u Istri  proizvodilo i u davno rimsko doba. U zadnjih 25 godina općine i gradovi u suradnji sa Županijom podijelili su veliki broj sadnica i danas Istra ima oko milijun i pol stabala, uzgoj je moderniziran, potpuno je promijenjena tehnologija prerade i čuvanja ulja (Istra ima više od 30 najsuvremenijih uljara) i imamo sve više ekoloških proizvođača. Titula da smo već šesti put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu velika je čast ali i obveza da i dalje moramo raditi tako da istarsko maslinovo ulje i dalje bude na svjetskoj razini, izjavio je Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

            Sjajna potvrda kvalitete

Ekstra djevičansko maslinovo ulje s područja Fažane i Barbarige, povijesno je poznato od davnina, a tako je i danas, primjerice maslinar Duilio Belić je na svjetskoj razini i dobitnik je vrhunskog priznanja. 

Biti šest godina najbolja regija ne samo u Europi, nego u svijetu to je apsolutno veliki uspjeh. Ako to gledamo kroz bodove, trojica maslinara je dobilo 98 bodova, desetak je dobilo 97, a ispod 90 gotovo da i nema koji su tako vrednovani i to je sjajna potvrda kvalitete istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultat je to znanstvenog i savjesnog  pristupa maslinarstvu, gdje iskorištavamo ono što nam je Bog i priroda darovala. Osobno sam u društvu trojice s 98 bodova i nama je to već drugi put (prije toga smo 7 ili 8 godina dobivali po 97 bodova) i to je izvrsna potvrda da smo predanim i stručnim radom uspjeli u nizu od desetak godina postići apsolutno vrhunsku kvalitetu, rekao je Duilio Belić.

 class=
Duilio Belić sa suprugom Bosiljkom

Maslinar Valter Komparić ima 2.500 stabala i kaže da u masliniku treba raditi svaki dan, kontrolirati stanje i obaviti dvije rezidbe, ljetnu i zimsku obvezno te dobro organizirati berbu. Svako stablo jednu godinu daje plod i jednu odmara, a ove se godine nada solidnoj berbi. Glede aktivnosti Agroudruge u Fažani Komparić smatra da odlično djeluje, jako puno stručno pomaže maslinarima, a riječi pohvale uputio je i Općini Fažana i Županiji za potporu istarskom maslinarstvu.

 class=
U Fažani je 2015. Branimir Palunko otvorio suvremenu uljaru koja godišnje može preraditi od  500 do tisuću tona maslina

Živko Cetina u djetinjstvu je zavolio maslinarstvo kojim su se bavili njegovi roditelji i nono, pa je bilo prirodno da nastavi tu lijepu tradiciju koju je obogatio i izradom suvenira od maslinovog drveta. Godišnje proizvede 350 do 500 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U nekim poslovima pomažu mu kćerka i sin, ali ipak osobno je najviše angažiran i sve obavlja s velikom ljubavi. Prošle je godine urod bio prepolovljen, a ove bi godine berba trebala biti solidna, istina ne u svim sortama, dok će primjerice Leccino, talijanska sorta koja se udomaćila u Istri dati jako dobar urod.