Breskva (Prunus persica) je biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Potječe iz Kine, a stablo može narasti i do 10 metara u visinu. Postoji veliki broj sorata breskve koje se razlikuju u obilježjima plodova.

U naše su krajeve breskve donijeli Rimljani u 3. ili 4. stoljeću, koji su ih prenijeli od Grka, a oni od Perzijanaca. Dugo vremena se plod ove biljke nazivao “perzijskom jabukom”. Nektarina koja se prvi put spominje u ranom 16. stoljeću, nema veće značenje sve do polovice 20 stoljeće kad se radi stvaranja sorata iznimne kakvoće radi selekcija u SAD-u, odakle se širi diljem svijeta.

Od vitamina sadrži najviše beta-karotena i vitamina C. Beta-karoten, crvenonarančasti pigment koji se nalazi u voću i povrću, poznat je još i kao provitamin A (važan je kao prekursor vitamina A). Beta- karoten ima dvije uloge u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A (retinol), a ukoliko ga u organizmu ima dovoljno, djeluje kao antioksidans. Prehrana bogata voćem i povrćem opskrbljuje organizam s oko 5-6 mg beta-karotena. Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija. Među rijetkim je voćem koje sadrži selen. Prvi plodovi ljetnih sorata upravo ovih dana dolaze na tržnice.

Breskve – nektarine

Nektarina je u osnovi breskva glatke kožice. Senzorna svojstva breskve i nektarine kao voća su potpuno iste. Razlikujemo sorte bijelog mesa bresaka i nektarina i razlikujemo sorte žutog mesa bresaka i nektarina, u većini. Za razliku od breskve, njezina sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrijednost. Ovo sočno voće niske je energetske vrijednosti od samo 40-ak kcal na 100 g. Sadrži 87% vode, 11 % ugljikohidrata i vrlo male količine bjelančevina i masti.

Rane ljetne sorte

Maycrest breskve

Srednje bujna sorta breskve, dobre i redovite rodnosti. Plod je okruglog oblika, srednje krupan, kožica je žute boje pokrivena 70-80% intenzivno crvenom bojom, meso je žuto uz košticu zelenkasto, vrlo čvrsto i dobrog okusa. Dozrijeva početkom lipnja.

Springcrest breskve

Breskva bujnog rasta i visoke rodnosti. Dozrijeva sredinom lipnja, 23 dana prije sorte Redhaven. Plod ove breskve je srednje velik okruglastog oblika. Prosječne je težine oko 120 g, izdužen s katkad izraženim vrhom, ujednačene veličine, potpuno prekriven intenzivnom crvenom bojom. Meso ploda je žute boje srednje čvrsto, dobre kvalitete. Dobro podnosi transport. Koštica se djelomično ili potpuno odvaja od mesa.

Spring Lady breskve

Najranija krupnoplodna sorta breskve s potpuno obojenim plodovima. Sorta rađa redovito i obilno. Dozrijeva 19 dana prije sorte Redhaven. Plod je srednje krupan ovalnog do okruglastog oblika. Kožica je žuto zelene boje prekrivena u potpunosti sjajnim crvenilom. Meso je žuto-narančaste boje, čvrsto i sočno. Koštica se odvaja od mesa.

Early Redhaven breskve

Mutacija sorte Redhaven, ranijeg dozrijevanja, 14 dana prije Redhavena. Plod je sličan Redhavenu, obilno rađa i dobro podnosi transport. Srednje krupan je osnovne žute boje prekriven crvenilom na sunčanoj strani, okruglog oblika. Meso je žute boje, čvrsto, dobrog okusa. Koštica se djelomično odvaja od mesa.

Royal Gem breskve

Dozrijeva 12 dana prije sorte Redhaven. Stablo je srednje bujno, rađa obilno i redovito. Plodovi su potpuno crveno obojeni. Plod je krupan, tamno crven. Meso je žuto, crvenkasto uz košticu. Koštica se djelomično odvaja.

Caldesi 2000

Nektarina bijeloga mesa, dozrijeva početkom srpnja. Stablo je bujnog rasta i vrlo dobre rodnosti. Plod je srednje veličine, okruglasto ovalnog oblika. Kožica ploda je osnovne žuto zelene boje, pokrivena sjajnim crvenilom na 70 do 90 % ploda. Meso ploda je bijelo, gusto protkano crvenim žilicama, čvrsto, ugodne arome i vrlo sočno. Koštica se djelomično odvaja od mesa.

Independence

Sorta nektarine koja dozrijeva početkom srpnja. Stablo je bujnoga rasta. Plodovi su okruglastog oblika vrlo atraktivnog izgleda. Meso je žuto, vrlo čvrsto, dobre teksture i okusa. Koštica se odvaja od mesa. Kožica je osnovne bijelo žute boje sa tamnocrvenom bojom.

""

Prethodni članakKoja soja za hranidbu stoke?
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.