Početkom lipnja na Repro eko farmi u Volavju kod Jastrebarskog održano je 19. tradicionalno potrošačko ocjenjivanje jagoda koje uzgajaju članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“ i Udruge uzgajatelja jagoda grada Zagreba.

Ocjenjivanje je organizirala Zagrebačka županija, točnije Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, čiji je čelni čovjek, mr. sc. Josip Kraljičković u pozdravnom govoru istaknuo:

– Cilj ovakvog potrošačkog ocjenjivanja jagoda jest da proizvođači steknu uvid koje sorte potrošači smatraju najboljima. Sve to kako bi se tim saznanjem lakše odlučili u kojem smjeru razvijati daljnju proizvodnju, odnosno koji sortiment izabrati za narednu sezonu. Zagrebačka županija osigurat će svojim proizvođačima jagoda nastavak ulaganja u tehnologiju i proširenje znanja. Osobito u pogledu ekološke proizvodnje jer je cilj postići 100% ekološki uzgoj svih kultura, pa tako i jagode, u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine, kako bi jeli ekološke, najzdravije i najkvalitetnije proizvedene jagode, naglasio je pročelnik Kraljičković i dodao da su ova ocjenjivanja zapravo i edukacija potrošačima koji mogu saznati prednosti i mane pojedinih sorata.

Zagrebačka županija dodatno afirmira županijske članove „ Jagodnog prstena“ financiranjem analize plodova koja se temelji na Uredbi o maksimalnim razinama ostatka pesticida u ili na hrani. Svi uzorci, njih 8, prema ispitanim parametrima, bili su sukladni ovoj Uredbi te su dobili certifikat „Jagode potvrđene kvalitete“.  Potrošači su ocjenjivali tri vanjske i šest unutarnjih svojstava jagode. Ocjenjivali su veličinu, oblik i boju, čvrstoću, teksturu i sočnost te odnos šećera i kiselina, aromu i punoću okusa. Pobjednička sorta Sibilla, stvorena je u Italiji i pogodna je za kontinentalnu klimu. Radi se o bujnoj sorti koja ima cvjetove na istoj razini s lišćem ili malo ispod. Otporna je na bolesti i stresne uvjete. Vrlo je rodna, a plodovi su atraktivnog i dugog stožastog oblika, pravilne i dobre veličine i svijetlocrvene boje. Meso je visoke čvrstoće, izvrsnog, vrlo slatkog i ugodnog okusa.

jagoda sibilla
Sorta Sibilla

Ove godine je najkasnija berba u zadnjih 20 godina. To je zbog niskih temperatura u travnju, koje su uzrokovale i znatne štete u nasadima jagoda te zastoj u rastu. Za razliku od godina kad su travanj i svibanj s toplijim vremenom kad se početkom lipnja završava berba jagoda, ove godine u lipnju imamo jako puno jagoda. Zato će sezona biti produžena sigurno i nakon sredine lipnja, smatra prof. dr. sc. Boris Duralija s Agronomskog fakulteta, voditelj ocjenjivanja.

Predsjednik županijske Udruge uzgajivača jagoda „Jagodni prsten“ Željko Varga nadovezao se i rekao da nisu zadovoljni sezonom. I ove je godine jagoda stradala od mraza, pa je i kvaliteta bila na početku nešto manja. Kako se vrijeme popravilo i kvaliteta je sve bolja. Izrazio je zadovoljstvo potražnjom i potporom Županije:

-Drago nam je da je potražnja vrlo dobra i da kupci prepoznaju našu kvalitetnu jagodu. Zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji koja nas podržava već godinama, što nam puno znači.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakLjekovit i atraktivan vrt
Sljedeći članakSuzbijanje pepelnice
nakon cvatnje vinove loze
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.