Krastavost je bolest je “aktivna” od stadija otvaranja pupova pa sve do kasne jeseni, odnosno završetka berbe. Na netretiranim stablima tijekom 2004., 2005. i 2006. godine zabilježene su potpune štete (gubitak 100 posto uroda na sortama zlatni delišes, gloster, mutsu, gala, breaburn, granny smith i dr.), a razdoblje usmjerene kemijske zaštite u epidemijskim godinama traje gotovo šest mjeseci. Na krastavost su osobito osjetljivi tek zametnuti plodovi kruške, jer vrsta Venturia pyrina prezimi na stablima u nesavršenom stadiju (micelij u rak-ranama).

Razvoj bolesti

Većina prosječnih potrošača jabuke nema nikakve realne spoznaje kako veliku opasnost predstavlja krastavost za većinu sorata jabuke. Bolest se lako prepoznaje po mrljama (krastama) na inficiranu lišću i plodovima (vidi slike). Prezimljava na zaraženom otpalom lišću. Tijekom kišnih proljetnih dana (potkraj ožujka, travanj, svibanj i početkom lipnja) “oslobađaju” zimske spo- re i omogućuju tzv. “primarne zaraze” u voćnjacima.

Prema višegodišnjim klimatskim prosjecima za središnji i sjeverozapadni dio Hrvatske, od desetak su godina 2-3 iznimno povoljne za razvoj krastavosti. To su iznadprosječno vlažne ili epidemijske godine. 1 – 2 su nepovoljne (vruće i suhe sezone). Dok pet je godina prosječno uz srednji intenzitet razvoja bolesti. Protekle 2006. godine smo u Međimurju u razdoblju 26.4.- 10.6. zabilježili čak 30 dana s optimalnim uvjetima za širenje bolesti. Ukupno je u tom razdoblju palo nešto više od 240 mm kiše.

Prema zbroju prosječnih dnevnih temperatura potrebnih za aktivnost prezimljujućega primarnog potencijala krastavosti, najkritičnije je razdoblje zabilježeno 10.4.- 28.7.2006. Prve znakove krastavosti jabuke zabilježili smo na netretiranim stablima u središnjem Međimurju na sorti zlatni delišes dana 4. svibnja (na nekim lokalitetima središnje Hrvatske simptomi bolesti su se pojavili već potkraj travnja), a početkom lipnja zaraza lišća na netretiranim voćkama bila je veća od 60 posto.

Protekle se godine, kao i prethodne 2005., krastavost do početka berbe zbog obilnih ljetnih oborina (osobito u kolovozu) tzv. sekundarnim infekcijama proširila i 100 posto oštetila nezaštićene plodove. Stoga se 2005. i 2006. u posljednjih dvadesetak smatraju najpovoljnijom za razoj krastavosti. Kod mnogih je voćara diljem Hrvatske zabilježena zaraza plodova i štetnost veća od 30 posto. Zbog jačega prezimljujućeg potencijala bolesti valja upozoriti na neke posebnosti u zaštiti jabuka protiv krastavosti.

Zbog blage zime i povremenih oborina, već potkraj 1.mj.2007. zbroj prosječnih temp. je viši od 0 °C bio veći od 170 °C. Što jamči dobro prezimljenje i oblikovanje brojnih plodišta uzročnika na prošlogodišnjem inficiranom lišću.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakŠiri se apopleksija vinove loze
Sljedeći članakSuzbijanje biljnih bolesti potkraj zime i početkom proljeća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.