Kumkvat na kineskom jeziku, znači „zlatna naranča“. U Europi se pojavljuje sredinom 19. stoljeća, kad se uzgajao kao ukrasno drvo i solitarna biljka. Danas se uzgaja kao dekorativna i voćna vrsta visokih nutritivnih vrijednosti.

Kumkvat (Fortunella spp.), zimzeleni grm ili manje drvo, podrijetlom je iz istočne Azije te pripada porodici Rutaceae. Na otvorenom može narasti između 2.5 do 4.5 m dok u posudama postiže visinu između 1.5 do 2 m. Grane su uglavnom bez trnja i imaju tamnozelene listove i bijele cvjetove. Kumkvat je samooplodna biljka, a plod je jarke narančaste boje i ovalnog oblika. Kora je slatka i jestiva, specifične arome, a plodovi se jedu sirovi, zajedno s korom i sjemenkama te su kiselkasto slatkog i pomalo trpkog okusa.

Kumkvat – nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva

Izvrstan izvor vitamina C, karotenoida, flavonoida i eteričnih ulja. U kumkvatu su prisutni minerali kalcija, fosfora, željeza, kalija, natrija, te vitamina A, B1, B2. Bogat je vlaknima i antioksidansima. U kineskoj pučkoj medicini, koristi se kod upala, za iskašljavanje, liječenje nadutosti, te oporavka organizma od bolesti. Prema znanstvenim istraživanjima, ima antimikrobno i antikancerogeno djelovanje.

Uzgoj u zatvorenom prostoru

Kako i kad se orezuje kumkvat?

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 8/2019

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje