U prošlom broju Gospodarskog lista objavili smo prvi dio članka o voćarima iz Baštice u Ravnim kotarima, ocu Zvonimiru i sinu Darku Kovačeviću. Oni na svojem imanju Miks Agro novim tehnologijama sprječavaju elementarne nepogode, bolesti, štetnike i korove. Time ostvaruju dvostruko veći urod od hrvatskog prosjeka.

Pročitajte u nastavku kako su to uspjeli.

Ovo je jedno sjajno gospodarstvo koje može poslužiti kao primjer što trebamo popraviti i promijeniti da bi postali uspješniji u proizvodnji i trženju poljoprivrednih proizvoda, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, nakon što je s premijerom Andrejom Plenkovićem i zadarskim županom Božidarom Longinom posjetila imanje Miks Agro i OPG Kovačević na Baštici u Ravnim kotarima.

miks agro
U kakvoću Kovačeviće jabuke s Global Gap certifikatom uvjerio se i premijer Plenković

Poticaji po kilogramu i sugestija ministrici Vučković

Tijekom posjeta imanju Miks Agro ministrica Marija Vučković je najavila da će se od ove godine poticaji isplaćivati po kilogramu proizvedene robe, a ne po hektarima, kako je bilo dosad. Zanimalo ju je što o tome misle Kovačevići.

-Podupiremo, s tim da se mladi voćnjaci u prve tri godine, dok još nema uroda stave izvan kriterija prinosa. Da se potiču po površini, s tim da se kontrolira kad su posađeni i kad dođu na rod. Isto tako, pri određivanju visine poticaja, treba voditi računa o uzgojnom obliku. Ne može se vrednovati jednako hektar voćnjaka u tradicionalnom kao hektar u intenzivnom uzgoju. Za podizanje intezivnog veći su troškovi, a kad dođe na rod dat će i dvostruko veći prinos, pojasnio je Zvonimir.

Ministrica je zahvalila na ovoj sugestiji i obećala ju uvažiti. 

Certifikati, znanje i nove tehnologije

Kovačevići surađuju s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, a za vrijeme dok su za Gospodarski list razgovarali za ovaj članak, njihov voćnjak obišao je i umirovljeni profesor s tog fakulteta, dr. sc. Ante Kolega. Zvonimir i Darko smatraju da se samo uz praćenje trendova i uvođenjem tehnoloških inovacija mogu ostvariti vrhunski rezultati i biti konkurentan na tržištu. Stoga prate što rade voćari u EU.

miks agro
Zvonimir i Darko Kovačević pokazuju voćnjak profesoru Anti Kolegi

– Gledali smo što rade uspješni voćari u razvijenijim zemljama. Odlazili smo i još odlazimo u Italiju. U regiji Regio Emilija na plantažama oko Cesene saznamo sve novosti u vezi breskve i nektarine. U Tirolu pak sve o jabukama. Ne treba otkrivati toplu vodu, nego ono što je otkriveno primjenjivati u našim uvjetima. A uvjeti za voćarstvo u Ravnim kotarima su više nego dobri.

Navodnjavanje pod tlakom

Pjeskovito tlo odgovara voćkama, pogotovo ako ima dovoljno vlage, a ima je jer nadomak njihovih nasada u Kašiću je sustav navodnjavanja Baštica – druga faza, kojega Kovačevići koriste. Najviše kap po kap i to cijelu sezonu. Osim što nasade drže stalno pod vlagom kroz sustav navodnjavanja gnoje i prihranjuju svoje voćke. Puni su hvale za Daniela Segarića, županijskog pročelnika za poljoprivredu. Pročelnik je njima i ostalim voćarima uvijek pri ruci, a na njegov prijedlog, Zadarska županija ih je lani zbog korone oslobodila plaćanja vode. Isto će, saznajemo, predložiti i za ovu godinu jer korona još nije prošla. Dobra klima, navodnjavanje, puno rada i znanja, produktivnost na europskoj razini, certifikati… Kako su to postigli bez upotrebe pesticida?

Fotoselektivna mreža štiti od tuče, žege i insekata

Koristeći sredstva iz EU fondova u sklopu Programa ruralnog razvoja Kovačevićev obrt za poljoprivredu Miks Agro je financirao podizanje protugradne mreže te kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme. Provedbom projekta postavljena je crvena fotoselektivna mreža na 3 ha jabuka te 7 ha bresaka i nektarina. Pokazalo se da ova mreža povećava prosječnu masu ploda, prinos te smanjuje sunčeve ožegotine. Osim zaštite od tuče, poboljšanja prinosa i kakvoće plodova, zbog manje veličine otvora u usporedbi s klasičnom crnom mrežom protiv tuče, ova mreža stvara barijeru i štetnim insektima, ako se postavi i na bočnim stranama voćnjaka kao što je slučaj u ovom voćnjaku.

-U pokusnim uvjetima postignuta je potpuna kontrola jabučnog savijača uz samo jedno tretiranje. U proizvodnim uvjetima očekuje se da će se broj tretiranja insekticidima smanjiti do 50 posto. Time će se dodatno poboljšati kakvoća plodova i smanjiti rezidui pesticida, potvrdio je  prof. dr. sc. Tomislav Jemrić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ovo je prvi voćnjak s fotoselektivnom mrežom protiv tuče u Republici Hrvatskoj. Inovativna tehnologija ovih mreža primjenjuje se u Italiji, Izraelu, Australiji, Južnoj Africi i drugim zemljama koje razvoj voćarstva temelje na inovacijama.

miks agro
Kovačevići su prvi u Hrvatskoj postavili fotoselektivnu mrežu

Suzbijanje korova obradom, a ne pesticidima

U voćnjacima Miks Agra na Baštici pesticide više ne koriste ni za suzbijanje korova.

Nabavili smo dva specijalna stroja s priključcima koji uklone svaku travku, pa i onu oko samog stabla, kaže Darko.

Nekorištenje herbicida dobro je za zdravlje potrošača, ali i za samu biljku. Breskva u pjeskovitom tlu je inače jako osjetljiva, pogotovo dok je još mlada.

-Prije dok smo koristili pesticide primjećivalo se da nakon tretiranja 7-8 dana bude u stanju šoka. Stane vegetacija, pojašnjava Zvonimir. Sve ide naprijed, pa tako i strojevi koji mogu zamijeniti herbicide. Zato maksimalno ulažu u tehnologiju jer drugačije se ne može biti konkurentan na zahtjevnom europskom tržištu.

Za razliku od 25 do 30 tona bresaka i nektarina po hektaru koliko se u prosjeku postiže u hrvatskom voćarstvu, njihovi prinosi su dvostruko veći, slično kao u Italiji gdje se po hektaru ubere 65-70 tona bresaka i nektarina. Darko nam je otkrio da još veću produktivnost imaju u Slankamenu i u većem dijelu Vojvodine. Oni su iz Italije kopirali znanja, a imaju kvalitetniju zemlju. Tako u proizvodnji jabuka postižu i do 100 tona po hektaru. Isto koliko i Kovačevići u Baštici.

Kako su dobili certifikat Global Gap?

Da bi se dobio certifikat Global Gap, jedan od najraširenijih svjetskih standarda primarne proizvodnje svježeg voća i povrća, treba zadovoljiti stroge kriterije. Prilikom obavljanja svih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu proizvođači su dužni primjenjivati dobru poljoprivrednu praksu, program kontrole pesticida, sustav upravljanja kvalitetom i HACCP načela. Osim toga, dobavljači moraju zadovoljiti niz pravila i postupaka. To su primjerice bilježenje svih aktivnosti na zemljištu, ulazak posjetitelja u skladište u kontroliranim uvjetima, ali i voditi brigu o dvosmjernoj komunikaciji između radnika i rukovodstva te jasno definiranje svih poslovnih procesa. Da bi zadržali teško stečeni certifikat Miks Agro se obvezao koristiti kvalitetni, certificirani sadni materijal i gnojiva, provoditi neprestane analize vode za navodnjavanje tla i proizvoda te brinuti o mehanizaciji, čistoći i ispravnosti pakirne linije. Dobavljači trgovačkom centru se također obvezuju biti i energetski učinkoviti, održivo gospodariti otpadom. Uz to, obvezuju se neprestano usavršavati i pratiti nove trendove.

Zadovoljni su jer obiteljski obrt Miks Agro sa sjedištem u Islamu Grčkom visoko kotira među dobavljačima domaćih i stranih trgovačkih centara. Tako su se primjerice lani njihove breskve i nektarine našle i na policama trgovačkog centra u Njemačkoj. To je najbolja potvrda njihove  kvalitete. Osim Global Gapa, Kovačevićev Miks Agro ima icertifikat o validnosti GS1 identifikatora.

Kako revitalizirati hrvatsko voćarstvo?

Na pitanje što treba učiniti za revitalizaciju hrvatskog voćarstva Zvonimir i Darko kažu:

-Država sa svoje strane treba dati zemljište u koncesiju pod povoljnim uvjetima. Struka treba educirati voćare gdje saditi, koje uzgojne oblike koristiti i sve ostalo što sad ne radi. Još uvijek, primjerice, sugeriraju tradiocionalni, a ne gusti sklop, što voćarski razvijenije zemlje već odavno pakticiraju. Evo, i mi u našim nasadima u Baštici sadimo breskve na metar razmaka, navode.

miks agro
Gusti sklop daje dvostruko veće prinose

Nadalje, nužno je udruživanje voćara. Udruženi voćari u Italiji, Španjolskoj i drugim razvijenim zemljama diktiraju uvjete plaćanja i cijene trgovačkim centrima. Kod nas je obrnuto. Trebamo iskoristiti svoje prednosti: dobru klimu, kvalitetno tlo i voćarske položaje.

-Naša prednost je i blizina tržišta. Dok recimo voće iz Španjolske putuje sedam dana, naše je na policama već sutradan. Znači, troškovi prijevoza su manji. Formula je jednostavna: uz manje troškove proizvesti i prodati više, poručuje mladi agronom Darko Kovačević. Radeći tako on i njegova obitelj, roditelji Anica i Zvonimir, te supruga Maja koja je zadužena za sve administrativne poslove u Miks Agru i, uz to skrbi o četvero djece, dokazuju da se od voćarstva može živjeti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje