Najveći uspjesi ispričani su kroz obiteljske priče u kojima su starije generacije započele posao. Mladi, sada već treća generacija, odlučili su iskoristiti iskustvo i na dobrim temeljima započeti svoju poslovnu priču. U jednoj takvoj priči su u glavnoj ulozi tri brata Igor, Luka i Ivan Jelčić, iz općine Krvavac u samom srcu doline Neretve, samo nekoliko kilometara udaljene od Metkovića. Složna braća Jelčić iz doline Neretve godišnje proizvedu 90.000 litara soka od mandarina, aronije, šipka, jabuka i limuna.

Najstariji sin Igor Jelčić kaže da su rođeni u obitelji gdje se uvijek cijenila zemlja, koja se kroz dugi niz godina otimala od Neretve, pa se većina njihovih predaka desetljećima tradicionalno bavila poljoprivredom, počevši od djeda Stipe. On je to radio na starinski način. Njegov sin, Mladen, otac trojice braće Jelčić je već uveo novitete. Početkom osamdesetih obitelj je podigla prvi nasad mandarina. On je poprilično stradao 2009. g. kad je ovaj kraj pogodila velika tuča, ali su proširili proizvodnju, uveli nove kulture i pokrenuli preradu.

Krenuli s aronijom nakon povratka kući

Shvatili su da moraju krenuti u drugom smjeru, pa su počeli saditi i nasade aronije. Ona je tada bila veliki hit na domaćem tržištu, iako je poslije došlo do zasićenja tržišta, ali kvaliteta uvijek nađe put na tržištu do potrošača. Uz to, pokrenuli su i otkup domaćih neretvanskih proizvoda pod nazivom Okusi Neretve. Dakle, uzdaju se u njihovu preradu, koju su pokrenuli još 2012. g., što je duži, ali i isplativiji put do tržišta, na koje plasiraju široku paletu proizvoda od mješavine soka od aronije, mandarine, jabuke, šipka te divljeg šipka. Sve to bez dodataka šećera i konzervansa. 

Uz njegovanje poljoprivredne tradicije, obitelj Jelčić je slijedila svoje snove, radeći drveni namještaj. Po tome je otac Mladen postao tražen majstor u ovom kraju. Da ,,jabuka ne pada daleko od stablaʺ, pokazale su i nove generacije u preradi voća te se uzdaju u njegovu kvalitetu, pa tako sok od jabuke rade od sorte pink lady.

Naime, sva trojica sinova su već od petnaeste godine radila uz djeda i oca. Onda su, po završetku srednje škole poželjeli ‘odletjeti iz gnijezda’ i slijediti svoj put. Ipak, kada su fakulteti bili završeni, u svakom od njih je tinjala želja za rodnim krajem i životom na jugu. Tako su se sva trojica odlučila poslovno i privatno ostvariti na djedovini. Ona je neraskidivo vezana za Deltu Neretve, koja u Hrvatskoj teče samo 18 km, ali plodna zemlja, oteta od vode, daje sve što u nju zasadite.  

Srednji brat Luka nam je otkrio da su i danas, kad polako ulaze u srednje godine, ostali jako povezani. Tako se međusobno pomažu te jedni druge potiču. Poslove povezuju i drže se zajedno, te im se životne i poslovne priče međusobno isprepliću. Dakle, međusobno podržavaju jedan drugome poslovanje. Supruge im se međusobno druže, a ukupno imaju čak osmero djece koja odrastaju zajedno, iako svaki od njih ima svoj posao. Tako je Lukino životno opredeljenje ugostiteljstvo, ima hotel s osam soba, ali i jedini s četiri zvjezdice u dolini Neretve. No, i tamo ima mjesta za drveni namještaj iz obiteljske radinosti. Njegov poslovni put je bio obilježen i višegodišnjim administrativnim poteškoćama u poslovanju. To je sada iza njega i ima velike planove za budućnost. 

Najmlađi brat Ivan, po struci ekonomist, 2017.g. osnovao je tvrtku kao produžetak priče o svojoj obitelji koja je zasadila nasade aronije. Od tog je voća počeo proizvoditi hladno prešani sok. No, kako su Ivanu trebali savjeti stručnjaka, agronoma i tako je započeta ljubav agronomke Sare i Ivana koji su počeli proizvoditi sokove i od ostalog voća. Naime, u dolini Neretve se često događa nemogućnost prodaje veće količine voća radi njegove kvalitete. Tako se stvara mogućnost prerade voća druge i treće klase u sok. Ivan osim sokova za svoj brend pod nazivom Naronija također prerađuje voće u sokove uslužno i za druge. No, ključnim drže da valja paziti na kvalitetu sirovine.

Naronija je dobila ime po Naroni
Sok od mandarina

Sokovi brenda Naronija koje rade hladno su prešani, bez ikakvih dodataka, bez šećera, a konzervirani su postupkom pasterizacije. Trenutno im se proizvodnja nalazi u prostorijama Poduzetničkog inkubatora u Pločama. Ove su godine, od 1. rujna do sredine studenoga, proizveli 40.000 litara sokova. Do kraja sezone planiraju napraviti 90.000 litara, ali i oplemeniti svoju poslovnu priču kako bi bili u potpunosti održivi.

Naime, iduće je godine u planu im je i nova investicija, odnosno destilerija u vidu proširenja djelatnosti u vidu voćnih likera i rakija. S tim će i potreba iznalaženja još većeg prostora za preradu, nakon već dva proširenja, doći u prvi plan. Do kraja ove godine, Ivan i Sara planiraju plasiranje i predstavljanje sok od limuna. Njega će pakirati u manje boce budući da će služiti za razrjeđivanje ili kao dodatak čajevima i kolačima te izbacivanje kolekcije marmelada u okviru brenda.

Okusi Neretve se nalaze u Poduzetničkom centru Ploče
Mandarine su ove godine odlično rodile

Hladno prešani sokovi od aronije, jabuke i aronije, mandarina, šipka i divljeg šipka te suhe smokve, ušećereni bademi i arancini mogu se nabaviti preko njihovog web shopa te u dućanima zdrave hrane.

Ivan nam je otkrio da koristi više sorti mandarina. Tako primjerice rana sorta Zorica, koja prva dozrijeva, a bere se već oko 15. rujna, nije dobra za njihov sok. No, sorta Okica je već bolja, kao i kasna sorta Tsukahara, koja dozrijeva tek koncem listopada i početkom studenoga.

S druge strane, veliki su logistički problemi jer su u ovoj globalnoj krizi, cijene repromaterijala ,,otišle jako goreʺ. Čak je cijena zelene ambalaže zbog rata u Ukrajini otišla gore više nego dvostruko. Izraženi su i problemi s bijelim staklom. Primjerice, jedna litrena boca košta s PDV-om, 3,5 kune. Naši domaćini ih trebaju šlepere, jer svakih devet dana jedan dostavni kamion kreće put Zagreba. Ono im je najveće tržište u zemlji. Sokove, koji su dobili ime po rimskoj Naroni, smještenoj u obližnje selo Vid, zasad izvoze u Sloveniju i Austriju.

Lokalne namirnice za zdraviji život

Ivan Jelčić ističe da je koristio dvije mjere iz Programa ruralnog razvoja. Prvo onu od 15.000 eura za kupnju viličara i pakirke. Sada i za destileriju, koja bi na godinu trebala biti u funkciji. Inače, posla oko voća, posebno mandarina ima dosta. Ne postoji stroj za guljenje kore s mandarina, pa sve radi ručno. To znači da imaju i pet sezonaca u pogonu.

Inače, Igor Jelčić se nakon uspješne karijere profesionalnog igrača pokera, odlučio, okrenuti zdravom životu. Tako je spojio ljubav prema poljoprivredni i domaćoj hrani s vježbanjem i kuhanjem bez masnoća.

Naime, on je u Metkoviću 2016.g. sa suprugom Marijanom osnovao Fit Family s misijom da pokaže da se bez obzira gdje se živi, kakvu se opremu i prostor ima i koliko god je netko zauzet svojim poslom, može uspjeti i zadržati fit formu, a time i zdravlje.

Teretana kao teretana, mislite samo na prvi pogled, kaže on.

Sve dok ne uđete dublje u taj svijet, koji se temelji na zdravoj prehrani. Naime, svi treninzi su personalizirani. U odluci ljudi da budu fit i zdravi uključuje se postupno obitelj i zajednica, što je dodana vrijednost.

Tako je nastao i drugi projekt koji je u fokus stavio zdravu hranu. Isprva su se obrocima određene kalorijske vrijednosti, koji izgledaju sočno i fino ”hvalili” među onima koji su željeli smršaviti. Onda su odjednom dobili toliko upita i narudžbi da im nije preostalo ništa drugo nego početi kuhati za druge. Iz ljubavi prema zdravoj hrani tako je rođen Green Factory. Jedinstveni je to koncept kombiniranja lokalnih namirnica i zdrave kuhinje iz Doline Neretve.