Kako se klima mijenja, tako se i vrijeme početka navrtanja mijenja. Međutim jedno je ispravno, kada je maslina u punoj kondiciji, odnosno kada „sokovi kolaju“. To je vrijeme početka i završetka radova navrtanja. Naravno moramo uzeti u obzir sortu masline i položaj, uglavnom je to početkom svibnja. Navrtanje ili cijepljenje maslina je postupak spajanja dviju sorti maslina. Maslina koju se navrće obično je sorta mastrinka ili kako je još zovu divlja maslina – podloga. Međutim, može biti i bilo koja druga pitoma sorta s kojom nismo zadovoljni i želimo je promijeniti – plemka.

Najzastupljeniji su načini „pod koru“ i „na isječak“, zatim „u procjep“ i „na tjerajući ili spavajući pup“. Udomaćeni nazivi su pupovanje, poznato i kao oćenje i okuliranje. Radi se o presađivanju jednog pupa ili okca iz kojeg će se razviti nova biljka, primjenjuje se na mladim stablima ili granama koje imaju meku i tanku koru. Navrtanje usađivanjem dijela grančice s jednim ili više pupova iz kojih će se razviti nova biljka, uglavnom se radi kod starijih stabala. Za uspješno navrćanje biramo vrijeme od punog (uštap) do mladog (mina) mjeseca, ali i kada je maslina u punoj vegetaciji, odnosno neposredno pred cvatnju.

Cvatnja

Sredinom ili krajem svibnja maslina počinje s cvatnjom. To opet ovisi o sorti, položaju, klimatskim i mikroklimatskim uvjetima i kondiciji stabla. Cvat masline je grozdić u narodu nazvan resa, koji može imati od 4 do 40 cvjetića. Cvijet je dvospolan, što znači da je maslina samooplodna biljka, odnosno cvijet nosi i muške i ženske spolne organe. Sastoji se od dva prašnika i jednog tučka. Maslina stvara mnoštvo plodnih i neplodnih cvjetova, ali kad je oplođeno samo 5 posto, možemo biti zadovoljni jer očekujemo dobar urod.

Prihrana

Početkom svibnja, odnosno desetak dana prije očekivanog početka cvatnje, obavite prihranjivanje prskanjem folijarno (putem lista) na bazi dušika i mikroelementa bora, kako biste pospješili oplodnju i zametanje većeg broja plodova. Prskanje se obavlja rano ujutro ili pred večer, a nikako tijekom toplog i sunčanog dana.

Zaštita

Već početkom mjeseca svibnja treba pratiti obavijesti poljoprivredne službe o pojavi štetnika. Treba odmah djelovati prskanjem preporučenim insekticidom kako bi spriječili štetu. U prvom redu radi se o zaštiti maslina od maslinovog moljca i maslinove muhe, to su ujedno i dva najveća štetnika na maslini. Pojavom cvjetnih resa javlja se leptir maslinovog moljca. Nakon desetak dana gusjenica koja se odmah ubušuje u još neotvoreni cvijet.

 class=
Upozoravamo da s prvim prskanjem nismo eliminirali maslinovog moljca, jer prva generacija napada cvijet, druga plod, a treća list.

Korovi

Neposredno nakon cvatnje (ne za vrijeme cvatnje) treba obaviti drugu plitku obradu tla ili kosidbu. Sve kako bi se očuvala vlaga i održala povoljna fizikalna i biološka svojstva tla.

Preporuka ekološkim maslinarima

Danas na tržištu ima jako mnogo preparata s mikroelementom borom, koji su dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji. Nemojte zanemarivati savjete o zaštiti masline od bolesti i štetnika.

Savjet mjeseca

Prilikom svakog prskanja masline sredstvima za zaštitu bilja, nosite zaštitnu odjeću, a ruke i lice operite sapunom u hladnoj vodi. Zašto? Zato što topla voda otvara pore na koži i može uzrokovati ulazak otrova u organizam.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje