Iako se poneki cvjetovi zatvaraju nakon zalaska sunca, većina cvjetova je uvijek otvorena noću. Noćnu smjenu oprašivanja preuzimaju moljci. Oni se vrlo rijetko spominju kao oprašivači. Njihova uloga u procesu oprašivanja je izuzetno važna.

Cvjetovi koje moljci rado posjećuju su bijeli ili blijedo obojeni, otvorenih čašica ili cjevastog oblika, te intenzivnog mirisa; time mame moljce koji se kod pronalaska hrane oslanjaju na mirise. Moljci posjećuju iste biljne vrsta koje posjećuju dnevni oprašivači. Budući da su moljci i dnevni oprašivači njihova važnost je višestruka. Bumbari i medonosne pčele su “super oprašivači”, preferiraju najplodnije izvore nektara i peludi. Moljce češće privlače cvjetovi kao što je npr. bijela djetelina, a koje pčele i bumbari rijetko posjećuju. Moljci posjećuju velik broj različitih biljnih vrsta te se kreću na mnogo veće udaljenosti nego pčele.

Pokazalo se da su moljci bolji oprašivači nego što se to prije mislilo. Neki moljci lebde iznad cvijeća koje posjećuju dok drugi slijeću na njega, u čemu je i glavna razlika u načinu oprašivanja. Moljci koji lebde iznad cvijeća polen sakupljaju na jeziku (prilikom ishrane nektarom). Međutim, češće se događa da slete na cvijet i polen prenesu na trbuhu, što je slučajan proces prilikom ishrane. Polen se lijepi na njih zbog izrazite dlakavosti njihovog tijela. Ovakva mehanizmi sakupljanja su slični kao kod pčela, te bi bilo zanimljivo usporediti učinkovitost oprašivanja obje skupine oprašivača.

Oprašivači se danas suočavaju s mnogim prijetnjama, uključujući gubitak staništa, izloženosti pesticidima, bolestima i invazivnim vrstama. Opasnost jedinstvena za noćne oprašivače je svjetlosno onečišćenje. Umjetna svjetla dezorijentiraju moljce, ugrožavaju pronalazak partnera, otežavaju izbjegavanje predatora, a time utječu i na oprašivanje biljaka. U područjima s umjetnim osvjetljenjem noćno oprašivanje smanjuje se za 62%.

Onečišćenje zraka hlapljivim spojevima koje emitiraju automobili i industrija također može ometati komunikaciju noćnih oprašivača koja je temeljena na mirisima. Noćni moljci imaju važnu, ali zanemarenu ekološku ulogu. Oni nadopunjuju rad dnevnih oprašivača, osiguravaju prirodnu biološku raznolikost te je važno osvijestiti potrebu i za njihovim očuvanjem.

 class=
Autographa gamma na fuksiji. (Izvor: David Tipling)