Vrijeme je za sadnju novonabavljenih sadnica maslina. Naravno, sadnice moraju biti kupljene od ovlaštenog proizvođača sadnog materijala. Svaka sadnica mora imati svoj certifikat, odnosno biljnu putovnicu, tko je proizveo, kad, koja je podloga i na što je sadnica nacijepljena.

Preporuka je da ne bi trebalo saditi ako je na bilo kojem dijelu stabljika oštećena. Stabljika treba biti debela najmanje kao olovka, ravna i visoka više od 100 centimetara. Prve grane joj ne smiju biti niže od 50 centimetara od tla i naravno da ima dobro razvijen korijen.

Isto tako ne bi trebali robovati geometrijskom rasporedu sadnje. To je dobro ako se može, naročito kad budete razmišljali o navodnjavanju. Međutim, kako naši kraški tereni nisu na svakom mjestu podobni za sadnju, onda ćemo sadnu jamu iskopati ondje gdje je najlakše i najpogodnije. Razmak između stabla trebao bi u intenzivnom uzgoju biti 4×4 metra. Međutim, odmah se mora planirati i oblik uzgoja, kako im ne bi oduzimali životni prostor.

Pripremni radovi

Rupe za sadnju je prema kalendaru radova trebalo iskopati još prošle godine. One su se tijekom ljeta prozračile, a trebalo je još pripremiti zreli stajski gnoj, kolac i vezice.

Dan prije sadnje treba dobro zaliti korijen. Sadnicu je iz posude ili plastične vrećice – kontejnera potrebno pažljivo vaditi da bi se prilikom sadnje zadržala zemlja oko žila, kako se tijekom radova ne bi rasula. Na dno jame stavimo određenu količinu organskog gnojiva. Nakon toga stavimo sloj zemlje, zatim sadnicu ne preduboko, ali ne i preplitko i oko same sadnice dobro nogama nabijemo zemlju, a pri vrhu dodamo KAN-a i opet na vrh stavimo zemlju.

Pri sadnji nemojmo zaboraviti napraviti i manju udubinu oko sadnice, kako bi se u istoj mogle zadržati i male količine kiše. Uz sadnicu čvrsto stavimo štap, dobro ga nabijemo i privežemo za sadnicu i na kraju sve skupa obilato zalijemo vodom.

Gnojidba

Krajem drugog mjeseca počinje gnojidba dušikom. Ako se radi o rodnoj maslini staroj desetak godina, preporučamo gnojidbu Ureom u količini od jednog kilograma. Ako se prihranjuje KAN-om, tada je potrebno za jednu maslinu dati dva kilograma, ali se to može podijeliti u dva obroka s razmakom od najmanje trideset dana.

Rezidba

Klima se promijenila, a s klimom i kalendar obavljanja agrotehničkih radova u masliniku. Tako je veljača postala idealno vrijeme za početak rezidbe. Najprije ćemo početi s rezidbom starih stabala. Kad s njima završimo onda ćemo krenuti s rezidbom i oblikovanjem krošnje mladih stabala. Ovakav raspored radimo iz dva razloga. Prvi je što su maslinari sve stariji, pa lakše poslove ostavljamo za „kasnije“, a drugo, što su mlade masline osjetljivije na mraz i poledicu, ako slučajno dođe, da su manje štete.

Mladim stablima ostavit ćemo osnovne grane koje željenom obliku krošnje najviše odgovaraju, ostale ćemo pažljivo ukloniti. Rezidbu obavljamo škarama i pilicom (namjerno ističemo „pilicom“, jer smo s pilanjem „u debelo“ završili tijekom i nakon berbe u jesen). Nikad nije naodmet imati uza se i druga sredstva, a naročito «sidra». Zatim konop za natezanje i gumu koju stavimo oko grane masline, kroz kojeg provučemo konop za natezanje, kako ne bi oštetili koru. Natezanje je potrebno radi usmjeravanja grana prema željenom obliku krošnje. Odmah nakon obavljene rezidbe veće rezne rane treba namazati zaštitnim sredstvom i pokupiti sve i do najmanje grančice. Dobro je pored masline razastrti zastor i na njega bacati odsječene grane.

Nakon toga slijedi sjeckanje odrezanih grana, strojevima za malčiranje i izradu komposta. Ako nemate motornu ili električnu sjeckalicu, onda zasučimo rukave i sve grančice debljine promjera manjeg od jednog centimetra usitnite ručno. Grančice debljine do četiri centimetra pospremite na suho mjesto i iskoristite ih u travnju za izradu mamaca za potkornjake.

Zaštita

Ako niste obavili zimsku zaštitu maslina, sada je krajnje vrijeme da to obavite s mineralnim uljima koja djeluju na široki spektar štetnika bez mogućnosti pojave otpornosti (rezistentnosti). Crveno ulje preventivno djeluje na uzročnike bolesti kao što je paunovo oko i rak masline. Obavezno poprskajte maslinu nakon rezidbe bakrenim preparatima koji štite od bolesti, ali i dezinficiraju rane nakon rezidbe.

Savjet ekološkim maslinarima

Ako smo propustili obaviti zimsku zaštitu s bakrenim preparatima i mineralnim uljima ili drugim dozvoljenim sredstvima u ekološkoj proizvodnji, sada je krajnje vrijeme da to napravite.

Nažalost mnogi maslinari iz konvencionalnog uzgoja pale odrezane grane. Na taj način čine dvostruku štetu, zagađuju okoliš i osiromašuju tlo, pobrinite se da lisna masa koja je ostala od rezidbe završi u kompostu.

Savjet mjeseca

Staro maslinarsko geslo glasi:

Tri puta gledaj, a samo jednom reži.

To u prijevodu znači da prije nego odrežete granu, dobro je promotrite sa svih strana. Tako ćete se uvjeriti daje to baš ona koju morate rezati i na kojem mjestu je treba prikratiti.