Vrste roda Euonymus (kurike) vrlo su raznolika skupina koja obuhvaća i listopadne i zimzelene vrste bilja. U hortikulturi se koriste puzave vrste – pokrivači tla, srednje visoki, ali i visoki grmovi. Listopadne vrste su svijetlozelenih listova. Zimzelene vrste dolaze u mnogo različitih kombinacija boja, a mnoge vrste i kultivari mijenjaju boju ovisno o sezoni.

Od listopadnih grmova najpoznatiji su: E. alatus ‘Compactus’ – širokog, gustog rasta, intenzivno crvene jesenske boje i zanimljive plutaste kore. Naša samonikla vrsta E. europaeus  – raste kao visoki grm ili manje stablo do 3 m visine, s dekorativnim, ružičastim, okriljenim plodovima u jesen. Ove vrste mogu se koristiti za žive ograde i sadnju u skupinama, a E. alatus izvrsna je vrsta za sadnju u tegle.

 class=
Euonymus europaeus, dekorativni plodovi

Prekrasni grmovi

Velik broj Euonymus vrsta koje se koriste u vrtlarstvu su šireći, niski grmovi koji dosežu visinu od 30 do 50 cm, ali i širinu od više od 1 m, ako se ne orezuju. Niske i puzave vrste omiljene su kao pokrivači tla, za obrube gredica, uređenje kamenjara. Pogodne su i za sadnju u tegle za uređenje terasa i balkona. Najpoznatija vrsta iz ove skupine je Euonymus fortunei – kineska kurika. Neki od najčešćih kultivara u uzgoju su: ‘Emerald Gaiety’, ‘Emerald ‘n’ Gold’, ‘Minimus’, ‘Goldy’ i ‘Harlequin’.

 class=
Euonymus fortunei ‘Minimus
 width=
Euonymus ‘Emerald Gaiety’ – zimske ružičaste nijanse

Kultivar ‘Emerald Gaiety’ poznat je po sitnim tamno zelenim listovima uokvirenim bijelim rubom koji u zimi poprima ružičastu boju. Slično tome kultivar ‘Emerald ‘n’ Gold’ koji ima žuto obrubljene listove zimi poprima intenzivno narančaste nijanse, ako raste na osunčanim površinama.

Kultivar ‘Harlequin’ iznimno je popularan jer su mladi izboji koji se razvijaju krajem proljeća i početkom ljeta potpuno bijele boje. To grmu daje izgled kao da je prepun cvjetova.

 class=
Euonymus ‘Goldy’

Noviji kultivar pod nazivom ‘Goldy’ poseban je pak po tome što su mu vršni listovi u potpunosti intenzivno žuti. Također zimi ti žuti listovi mijenjaju boju i poprimaju sjajne narančaste i crvene nijanse.

‘Minimus’ je poseban, potpuno niski kultivar, ne viši od 10 cm. Zbog puzavog i povijenog rasta idealan je za sadnju u tegle niz koje se spuštaju njegove tanke grane sa sitnim zelenim listovima.

 class=
Euonymus ‘Bravo’ – stablašica

Srednje visoki zimzeleni grmovi često se koriste za žive ograde ili kao samostalni grmovi na zelenim površinama. Za te svrhe koristi se vrsta japanske kurike – Euonymus japonicus i njene brojne sorte. To su ‘Microphyllus’, ‘Green Spire’, ‘Erectus’, ‘Bravo’, ‘Kathy’, ‘Aureomarginatus’, ‘Paloma Blanca’ i mnoge druge.

 class=
Euonymous japonicus ‘Aureomarginatus’ – živica

Kurike će uspješno rasti na svim tipovima tla koja su ocjedita, odnosno nema dugog zadržavanja vode. Dobro uspijevaju na sunčanim do polusjenovitim položajima i jednom kad se ukorijene ne trebaju mnogo vode. Puzavi kultivari vrste kineske kurike dobro uspijevaju čak i u suhoj sjeni ispod stabala.

 class=
Euonymus ‘Emerald ‘n’ Gold’ – zimske crvene nijanse

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje