Vođeni novim smjernicama Zelenog plana Europske unije, vrlo brzo ćemo se kao poljoprivredni proizvođači naći u situaciji u kojoj će ekološka poljoprivreda zauzimati velik prostor u proizvodnji Europske unije. No što znači eko znak? Kako doći do njega i koje su pogodnosti i obveze jednog proizvođača koji ima namjeru prijeći u ekološku proizvodnju?

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je brošuru u kojoj je vrlo temeljito obrađeno to pitanje – „Kako do eko znaka?“, no što to podrazumijeva ako krećete iz primarne proizvodnje prema preradi. Recimo, imate gotov primarni proizvod – neko voće, i od njega želite stvoriti prerađevinu – voćni ocat. Na ovom putu vam stoji nekoliko stepenica koje morate savladati.

Put do proizvodnog prostora

Prva stepenica koju savladavate ako npr. radite visokokvalitetni voćni ocat je odabir kako ćete proizvoditi. Odnosno hoćete li proizvoditi prvo voćno vino ili ćete stvarati izravno ocat. Bez obzira na vašu odluku o tehnologiji proizvodnje, prvenstveno morate registrirati prostor za preradu. On mora zadovoljavati minimalne tehničke uvjete (MTU) koji su definirani za potrebe pripreme prostora u radu s hranom kao i sanitarne zahtjeve. Nakon toga morate provesti vašu registraciju pri poreznoj upravi i registraciji dodatne djelatnosti prerade na vašem OPG-u. Time ulazite u sustav registra poreznih obveznika. Isto tako Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prijavljujete dodatnu djelatnost prerade.

hrvartski ekološki certifikat eko znak
Znak za Hrvatski eko proizvod

ekološki proizvod certifikat eko znak
Znak za EU eko proizvod

Ako se odlučite raditi voćna vina, morate zadovoljiti zahtjev i završiti edukaciju za vinare-podrumare. Ona se najčešće organiziraju u sklopu otvorenih učilišta. Ako niste agronomske struke smjera vinarstvo, morate pronaći voditelja vinara koji će vas voditi u vašoj proizvodnji. Ovime ulazite u sustav vinarske inspekcije kao i u trošarinske obveznike. Tamo je obavezno ishoditi carinske tarife, odnosno proizvod treba razvrstati u tarifni broj.

Ako idete u preradu octeva, isto tako se treba registrirati za proizvodnju octeva, i osigurati minimalne tehničke uvjete koji moraju biti strogo odijeljeni od vina kako ne bi došlo do kroskontaminacije i gljivice octenog vrenja ne pokvare vino.

Kada ste zadovoljili sve ove uvjete potrebno je i preradu ekološki certificirati. Iako je u Hrvatskoj trenutno 12 ovlaštenih kontrolnih tijela za ekološku poljoprivredu, nisu svi ovlašteni za certificiranje prerade. Sada ste u mogućnosti sve što ste proizveli ekološki i preraditi, no tu nije kraj. Ako u preradi vaša tehnologija zahtijeva dodavanje drugih komponenti vašeg proizvoda (primjerice šećer) morate biti svjesni da taj šećer isto tako mora biti ekološki certificiran. Također, mora posjedovati svu popratnu dokumentaciju ekoloških proizvoda.

Ekološki proizvodi na tržištu

Nakon što stvorite proizvod, on mora proći analize potrebne za stavljanje na tržište te ga morate pravilno označiti. Samo proizvodi koji su pravilno označeni sa svim navedenim oznakama na etiketi su dovoljno informativni potrošačima. Na etiketi mora biti navedeno sve što je propisano Pravilnikom o općem deklariranju ili označavanju hrane.Dizajn ambalaže i etikete igraju veliku ulogu u prepoznatljivosti proizvoda na tržištu.

Nadstandardi ekološke proizvodnje

Iako je ekološka proizvodnja jedna od najzastupljenijih na tržištu, uz ovu proizvodnju postoje i takozvani proizvodni nadstandardi. Oni u svojoj kontroli imaju još strože smjernice i pravila rada, odnosno proizvodnje. Najstariji nadstandard je Demeter – oznaka biološko-dinamički proizvedene hrane. Uz njega postoji još velik broj oznaka koje dodaju vrijednost hrani, pa ćemo tako navesti samo neke od njih – BioSuisse, BioLand, NaturLand i mnogi drugi.

Uz sve ovo gore navedeno u nadstandardnoj proizvodnji posebno se provodi certifikacija proizvodnog procesa i ovisno o uvjetima propisani pojedinim standardom, provode dodatni nadzori i konzultacije proizvođača.

S obzirom na sve veći trend potražnje ekoloških proizvoda, ovako proizvedena hrana zasigurno će naći put do svojih potrošača. Stavljanje proizvoda na tržište nije nimalo lak put, no nagrada koju predstavlja vidjeti svoj proizvod na polici dućana ili povratni komentar zadovoljnih potrošača, odmah poništava sve prepreke s kojima ćete se susretati na putu do ostvarenja svog cilja.

opg vukelić
OPG Vukelić

U pripremama za proizvodnju visokokvalitetnih octeva iz voća

Ekološki certificirano poljoprivredno gospodarstvo OPG Vukelić čija je nositeljica  agronomkinja Amalka Vukelić nalazi se u Lužanu Biškupečkom. OPG Vukelić proizvodi po načelima biodinamičke poljoprivrede, u posljednjih 6 godina je pokrenulo svoju primarnu proizvodnju gdje u uzgoju imaju 1100 grmova ribizla, 185 dunja smještenih na 1,8 ha i gotovo pola ha povrća na otvorenom. U budućnosti namjeravaju stvoriti visokokvalitetne octeve iz voća za potrebe visoke kuhinje. Trenutno su u fazi pripreme preradbenih prostora, odnosno izgradnje podruma, za proizvodnju voćnih vina. Cilj im je stvoriti visokokvalitetne proizvode lako pronalaze svoje potrošače. Misija im je ponuditi tržištu proizvod, netipičan za naše okruženje i diferencirati se, te pronaći nišu u kojoj je kvaliteta mjerilo vrijednosti.