Na vrbovečkom području aroniju uzgaja nekoliko OPG-a, a među njima i OPG vlasnice Branke Bezjak iz Vrbovca koja se tim poslom počela baviti prije 7 godina. Ima zasađenih 5.500 sadnica.

Razmišljali smo o tome: što danas sutra raditi kad se ode u mirovinu. Aronija nam se najbolje uklopila u ta razmišljanja. Zemlju smo naslijedili, ali ju je trebalo privesti svrsi, rekla nam je Branka.

S kombajnom preko Mjera je sve lakše

-Prvih godina valjalo je osigurati za berbu desetak težaka. Danas posjedujemo kombajn, pa je daleko lakše, kaže Branka koja je dobila poticajna sredstva od EU u iznosu od 15.000 eura putem Mjere 6.1.1. te je nabavila kombajn.

Na pitanje o ovogodišnjem urodu nezadovoljno je uzdahnula.

Urod je daleko slabiji, zbog suše. U najboljim godinama znali smo pobrati oko 2,5 tone aronije, dobre kvalitete, a ove godine ubrali smo oko 1.5 tona bobica. Lani smo proizveli oko 700 litara pasteriziranog soka i oko 500 litara vina od aronije.

Aronija se uglavnom ne konzumira svježa, zbog izražene trpkosti, pa ju je potrebno preraditi nakon berbe kako bi se ublažila gorčina. A zanimalo nas je i gdje plasira svoje proizvode.

Ubrana aronija treba odležati u rashladnoj komori, pa je vozimo u Pakrac u Voćko.d.o.o gdje aroniju prerađujemo u sok, a kod kuće pravimo vino. Još uvijek je prodaja ,,na klućnom pragu” i na raznim propagandnim manifestacijama. I korona je pridonijela da se plasman uspori, ističe Branka.

Nutritivno vrlo vrijedna voćka

I na kraju vrijedno je znati da je aronija (Aronia melanocarpa) u Europu došla u 18. stoljeću. Pripada rodu listopadnih grmova, a grm naraste između jednog do šest metara. Najpogodnije tlo koje voli aronija je vlažno tlo. Na rast potražnje za aronijom snažno je utjecala promocija nje kao voća s visokim sadržajem fenola, vitamina, organskih kiselina, minerala i ugljikohidrata. Riječ je o višegodišnjoj listopadnoj voćnoj vrsti, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Podsjeća na borovnicu, ali plodovi aronije su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice koji sazrijevaju krajem kolovoza i u rujnu. Aronija je prepoznata kao nutritivno vrlo vrijedna voćna kultura za kojom se kontinuirano bilježi rast potražnje na domaćem i inozemnom tržištu.

Branka Bezjak u nasadu aronije u Vrbovcu
Vino i sok od aronije

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje