Na vrbovečkom području aroniju uzgaja nekoliko OPG-a, a među njima i OPG vlasnice Branke Bezjak iz Vrbovca koja se tim poslom počela baviti prije 7 godina. Ima zasađenih 5.500 sadnica.

Razmišljali smo o tome: što danas sutra raditi kad se ode u mirovinu. Aronija nam se najbolje uklopila u ta razmišljanja. Zemlju smo naslijedili, ali ju je trebalo privesti svrsi, rekla nam je Branka.

S kombajnom preko Mjera je sve lakše

-Prvih godina valjalo je osigurati za berbu desetak težaka. Danas posjedujemo kombajn, pa je daleko lakše, kaže Branka koja je dobila poticajna sredstva od EU u iznosu od 15.000 eura putem Mjere 6.1.1. te je nabavila kombajn.

Na pitanje o ovogodišnjem urodu nezadovoljno je uzdahnula.

Urod je daleko slabiji, zbog suše. U najboljim godinama znali smo pobrati oko 2,5 tone aronije, dobre kvalitete, a ove godine ubrali smo oko 1.5 tona bobica. Lani smo proizveli oko 700 litara pasteriziranog soka i oko 500 litara vina od aronije.

Aronija se uglavnom ne konzumira svježa, zbog izražene trpkosti, pa ju je potrebno preraditi nakon berbe kako bi se ublažila gorčina. A zanimalo nas je i gdje plasira svoje proizvode.

Ubrana aronija treba odležati u rashladnoj komori, pa je vozimo u Pakrac u Voćko.d.o.o gdje aroniju prerađujemo u sok, a kod kuće pravimo vino. Još uvijek je prodaja ,,na klućnom pragu” i na raznim propagandnim manifestacijama. I korona je pridonijela da se plasman uspori, ističe Branka.

Nutritivno vrlo vrijedna voćka

I na kraju vrijedno je znati da je aronija (Aronia melanocarpa) u Europu došla u 18. stoljeću. Pripada rodu listopadnih grmova, a grm naraste između jednog do šest metara. Najpogodnije tlo koje voli aronija je vlažno tlo. Na rast potražnje za aronijom snažno je utjecala promocija nje kao voća s visokim sadržajem fenola, vitamina, organskih kiselina, minerala i ugljikohidrata. Riječ je o višegodišnjoj listopadnoj voćnoj vrsti, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Podsjeća na borovnicu, ali plodovi aronije su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice koji sazrijevaju krajem kolovoza i u rujnu. Aronija je prepoznata kao nutritivno vrlo vrijedna voćna kultura za kojom se kontinuirano bilježi rast potražnje na domaćem i inozemnom tržištu.

Branka Bezjak u nasadu aronije u Vrbovcu
Vino i sok od aronije