U svijetu je do danas razvijeno približno 10000 sorata jagoda, međutim, svega ih je 200 u intenzivnoj proizvodnji jer je prepoznat njihov ekonomski značaj. U suvremenoj proizvodnji najveći značaj ima odabir sorte jagode koja će biti uzgajana. Tako se procjenjuje da odabir sorte čini i do 50 % krajnjeg uspjeha u proizvodnji dok ostatak ovisi o agrotehnici, klimatskim prilikama, položaju i praćenju trendova u proizvodnji.

Da bi proizvođači prihvatili neku sortu i proširili je u proizvodnji ona se mora pokazati dobrom u njihovim klimatskim uvjetima i isto tako proizvođači moraju osjetiti ekonomske dobrobiti što je izravno povezano sa svojstvima ploda, a uz okus i aromatičnost, poželjne su i sorte jagode sa svojstvom otpornosti na bolesti.

Podjela sorata

Prema vremenu dozrijevanja sorte se mogu podijeliti na vrlo rane, rane, srednje rane, srednje kasne i kasne dok se prema rodnosti dijele na jednorodne i višerodne. Osim prema vremenu dozrijevanja i prema rodnosti, sorte se mogu podijeliti i prema: tipu rasta (uspravne, visokostablašice, niskostablašice i puzajuće), prema reakciji na dužinu dana (kratkog dana, dugog dana i neutralne sorte) i možemo ih podijeliti prema namjeni na one koje se koriste za svježu potrošnju, preradu ili smrzavanje. U intenzivnoj proizvodnji kod nas, a i u svijetu u uzgoju prevladavaju sorte kratkog dana.

‘Clery’

sorte jagode

Ova sorta je selekcionirana u Italiji te je uvedena u proizvodnju 2002. godine. Područje uzgoja ove sorte jagode je uglavnom srednja Europa. Ovo je tip sorte kratkog dana. Biljka je srednje jake bujnosti i srednje jake gustoće. Osrednje je produktivnosti. Zahtijeva hladnija podneblja i pogodna je za područje kontinentalne Europe. Listovi su tamnozeleni, eliptično-zaobljenih plojki, pilasti, srednje veliki i imaju dugu peteljku. Vrijeme cvatnje je rano.

Cvijet je u visini s lišćem ili je malo niži, srednje velik i bogat je polenom. Ima 5 do 8 okruglih latica, a prašnici su normalno razvijeni. Plod je izduženo konusnog oblika, jarko crvene boje. Plodovi su krupni i ujednačenog oblika s izvrsnim organoleptičkim svojstvima te su slatkog mirisa i okusa. Jako je rana sorta, pogodna za klimu kontinentalne Europe, a predstavlja izvrsnu kombinaciju produktivnih i komercijalnih značajki. Odlikuje se dobrom bujnošću i pokazuje izuzetnu toleranciju na bolesti lišća i korijena. Iznadprosječne je kvalitete plodova.

Alba

sorte jagode

Ova sorta jagode je selekcionirana 1997. godine u Italiji, u istraživačkom centru New Fruits u Ceseni. Uzgaja se uglavnom u srednjoj Europi, a najčešće u zaštićenim prostorima. Ovo je sorta kratkog dana. ‘Alba’ je izrazite bujnosti, srednje uzdignutog uspravnog rasta i dobre produktivnosti. Listovi imaju eliptično zaobljene plojke, pilastog su oblika i srednje veličine. Tamnozelene su boje i imaju duge peteljke. Cvijet kod ‘Albe’ je vrlo velik i nalazi se u razini lišća. Cvatnja je obilna. Na biljci može biti i do 45 cvjetova. Vrijeme cvatnje je vrlo rano i zato je pogodna za uzgoj u zaštićenim prostorima. Plod je krupan i ujednačen, vrlo pravilnog izduženo-konusnog oblika te sjajno crvene boje.

Meso ploda je crveno, vrlo čvrsto, izvrsnih organoleptičkih karakteristika, vrlo aromatično. Oraščići su u razini površine ploda. Čaška je nešto sitnija i lako se odvaja od ploda. Sorta vrlo zanimljiva zbog izuzetno lijepog izgleda i izvrsne kvalitete plodova. Rano dozrijevanje, izuzetno visoka rodnost i visoka prosječna težina ploda ostale su važne značajke ove sorte jagode. Izduženo konusni oblik ploda vrlo je privlačan i zanimljiv na tržištu. Biljka je tolerantna na većinu uobičajenih bolesti jagode. Sorta dobro podnosi manipulaciju nakon berbe.

Miss

 class=

Glavna značajka ove sorte je ujednačenost veličine ploda tijekom cijele berbe. Stožasto- jajolikog je oblika. Površina ploda je izrazito crvene boje i vrlo je sjajna i takva ostaje tijekom čuvanja i transporta. Meso je svijetlo crvene boje, a u sredini je bijele boje. Konzistentna je i slatkog okusa s laganom aromom. Dozrijeva srednje rano.

Arosa

 class=

Plod ove sorte je pravilno konusan, a boja ploda je u tehnološkoj zriobi svijetlo crvene boje. Plodovi se odlikuju izduženim oblikom, srednje su veličine i veličina ploda je konstantna tijekom cijele berbe. Odlike ove sorte jagode su čvrstoća plodova te veoma dobre organoleptičke karakteristike s uravnoteženom količinom šećera i kiselina. Dozrijeva srednje kasno.

Asia

sorte jagode

Sorta jagode otporna na uobičajene bolesti korijena. Asia je vrlo produktivna te daje krupne, lijepo zaobljene plodove. Dobrog je okusa.

Joly

 class=

Sorta koja rađa sredinom sezone. Relativno otporna na većinu bolesti korijena i lista. Dobro se prilagođava na razne tipove tla te ne zahtjeva obilnu prihranu. Joly je vrlo produktivna sorta. Plodovi su krupni, izvrsnih organoleptičkih karakteristika.

Elsanta

 class=

Sorta uspravnog rasta i visoke produktivnosti. Spada među ranije sorte. Plodovi su okrugli i pravilni. Meso ploda čvrsto i dobrog okusa. Elsanta je već jako dugo na tržištu te je na cijeni zbog svojih izvrsnih organoleptičkih karakteristika. Iako je otporna na pepelnicu i botritis, spada među osjetljivije sorte. To se posebno odnosi na mraz te bolesti Verticilium i Phytophthoru. Tlo za sadnju treba biti zdravo i lagano. Ne podnosi teška tla i tla s viškom vlage.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSadnja novog nasada jagode
Sljedeći članakPravilnik o osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.