U svijetu je do danas razvijeno približno 10000 sorata jagoda, međutim, svega ih je 200 u intenzivnoj proizvodnji jer je prepoznat njihov ekonomski značaj. U suvremenoj proizvodnji najveći značaj ima odabir sorte jagode koja će biti uzgajana. Tako se procjenjuje da odabir sorte čini i do 50 % krajnjeg uspjeha u proizvodnji dok ostatak ovisi o agrotehnici, klimatskim prilikama, položaju i praćenju trendova u proizvodnji.

Da bi proizvođači prihvatili neku sortu i proširili je u proizvodnji ona se mora pokazati dobrom u njihovim klimatskim uvjetima i isto tako proizvođači moraju osjetiti ekonomske dobrobiti što je izravno povezano sa svojstvima ploda, a uz okus i aromatičnost, poželjne su i sorte jagode sa svojstvom otpornosti na bolesti.

Podjela sorata

Prema vremenu dozrijevanja sorte se mogu podijeliti na vrlo rane, rane, srednje rane, srednje kasne i kasne dok se prema rodnosti dijele na jednorodne i višerodne. Osim prema vremenu dozrijevanja i prema rodnosti, sorte se mogu podijeliti i prema: tipu rasta (uspravne, visokostablašice, niskostablašice i puzajuće), prema reakciji na dužinu dana (kratkog dana, dugog dana i neutralne sorte) i možemo ih podijeliti prema namjeni na one koje se koriste za svježu potrošnju, preradu ili smrzavanje. U intenzivnoj proizvodnji kod nas, a i u svijetu u uzgoju prevladavaju sorte kratkog dana.

‘Clery’

sorte jagode

Ova sorta je selekcionirana u Italiji te je uvedena u proizvodnju 2002. godine. Područje uzgoja ove sorte jagode je uglavnom srednja Europa. Ovo je tip sorte kratkog dana. Biljka je srednje jake bujnosti i srednje jake gustoće. Osrednje je produktivnosti. Zahtijeva hladnija podneblja i pogodna je za područje kontinentalne Europe. Listovi su tamnozeleni, eliptično-zaobljenih plojki, pilasti, srednje veliki i imaju dugu peteljku. Vrijeme cvatnje je rano.

Cvijet je u visini s lišćem ili je malo niži, srednje velik i bogat je polenom. Ima 5 do 8 okruglih latica, a prašnici su normalno razvijeni. Plod je izduženo konusnog oblika, jarko crvene boje. Plodovi su krupni i ujednačenog oblika s izvrsnim organoleptičkim svojstvima te su slatkog mirisa i okusa. Jako je rana sorta, pogodna za klimu kontinentalne Europe, a predstavlja izvrsnu kombinaciju produktivnih i komercijalnih značajki. Odlikuje se dobrom bujnošću i pokazuje izuzetnu toleranciju na bolesti lišća i korijena. Iznadprosječne je kvalitete plodova.

Alba

sorte jagode

Ova sorta jagode je selekcionirana 1997. godine u Italiji, u istraživačkom centru New Fruits u Ceseni. Uzgaja se uglavnom u srednjoj Europi, a najčešće u zaštićenim prostorima. Ovo je sorta kratkog dana. ‘Alba’ je izrazite bujnosti, srednje uzdignutog uspravnog rasta i dobre produktivnosti. Listovi imaju eliptično zaobljene plojke, pilastog su oblika i srednje veličine. Tamnozelene su boje i imaju duge peteljke. Cvijet kod ‘Albe’ je vrlo velik i nalazi se u razini lišća. Cvatnja je obilna. Na biljci može biti i do 45 cvjetova. Vrijeme cvatnje je vrlo rano i zato je pogodna za uzgoj u zaštićenim prostorima. Plod je krupan i ujednačen, vrlo pravilnog izduženo-konusnog oblika te sjajno crvene boje.

Meso ploda je crveno, vrlo čvrsto, izvrsnih organoleptičkih karakteristika, vrlo aromatično. Oraščići su u razini površine ploda. Čaška je nešto sitnija i lako se odvaja od ploda. Sorta vrlo zanimljiva zbog izuzetno lijepog izgleda i izvrsne kvalitete plodova. Rano dozrijevanje, izuzetno visoka rodnost i visoka prosječna težina ploda ostale su važne značajke ove sorte jagode. Izduženo konusni oblik ploda vrlo je privlačan i zanimljiv na tržištu. Biljka je tolerantna na većinu uobičajenih bolesti jagode. Sorta dobro podnosi manipulaciju nakon berbe.

Miss

 class=

Glavna značajka ove sorte je ujednačenost veličine ploda tijekom cijele berbe. Stožasto- jajolikog je oblika. Površina ploda je izrazito crvene boje i vrlo je sjajna i takva ostaje tijekom čuvanja i transporta. Meso je svijetlo crvene boje, a u sredini je bijele boje. Konzistentna je i slatkog okusa s laganom aromom. Dozrijeva srednje rano.

Arosa

 class=

Plod ove sorte je pravilno konusan, a boja ploda je u tehnološkoj zriobi svijetlo crvene boje. Plodovi se odlikuju izduženim oblikom, srednje su veličine i veličina ploda je konstantna tijekom cijele berbe. Odlike ove sorte jagode su čvrstoća plodova te veoma dobre organoleptičke karakteristike s uravnoteženom količinom šećera i kiselina. Dozrijeva srednje kasno.

Asia

sorte jagode

Sorta jagode otporna na uobičajene bolesti korijena. Asia je vrlo produktivna te daje krupne, lijepo zaobljene plodove. Dobrog je okusa.

Joly

 class=

Sorta koja rađa sredinom sezone. Relativno otporna na većinu bolesti korijena i lista. Dobro se prilagođava na razne tipove tla te ne zahtjeva obilnu prihranu. Joly je vrlo produktivna sorta. Plodovi su krupni, izvrsnih organoleptičkih karakteristika.

Elsanta

 class=

Sorta uspravnog rasta i visoke produktivnosti. Spada među ranije sorte. Plodovi su okrugli i pravilni. Meso ploda čvrsto i dobrog okusa. Elsanta je već jako dugo na tržištu te je na cijeni zbog svojih izvrsnih organoleptičkih karakteristika. Iako je otporna na pepelnicu i botritis, spada među osjetljivije sorte. To se posebno odnosi na mraz te bolesti Verticilium i Phytophthoru. Tlo za sadnju treba biti zdravo i lagano. Ne podnosi teška tla i tla s viškom vlage.

Prethodni članakSadnja novog nasada jagode
Sljedeći članakPravilnik o osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.