U rujnu se u vinogradima diljem Hrvatske odvijala berba. U većini vinograda je urod bio nešto manji, ali kvaliteta izuzetna. U nastavku pročitajte kako je to izgledalo na terenu.

“Škarje v roke” i u cik zore “Veseli Zagorci” su krenuli prema vinogradu Ivana Sokača u Strmcu Stubičkom.

 Zlatne medalje

 Ivan Sokač iz Stubičkih toplica nedavno je na sajmu poljoprivrede i prehrane Agra 2019. u Gornjoj Radgoni u Sloveniji dobio zlatne medalje za graševinu i muškat žuti te je četvrta generacija u obitelji koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. U Strmcu Stubičkom na lokaciji Rebar zasadili su prve mlade vinograde i sagradili vinski podrum. Novi vinogradi zasađeni su prije pet godina na lokaciji Krč u Strmcu Stubičkom. Godišnje ima oko 20.000 butelja rajnskog rizlinga, graševine i traminca. Za svoja vrhunska i kvalitetna vina sa zaštitom geografskog podrijetla u posljednih je pet godina dobio stotinjak plaketa i medalja. Kad se sunce popelo visoko bio je kraj berbi za taj dan pa je trebalo otići u „klet“ na okrijepu.

  Berba u Feričancima

Novinari su autobusom otišli u berbu grožđa u Feričance. Na Goveđoj glavi na padinama Krndije i ove godine su, uz vrući ritam DJ-a, tri tima – novinari, distributeri i domaćini, zasukali rukave, uzeli kante i škare te se natjecali u berbi. Nakon berbe je slijedio obilati slavonski ručak u kojem je istaknuto mjesto zauzeo tradicionalni vinogradarski ćevap uz vrhunska vina Feravina.

Kušali su se pjenušci Grasecco i Francesca, vina iz linije Dika i Miraz te Frankovka koja se izvozi u više europskih zemalja, ponajviše u Meksiko i Karibe.

Vinograd Ivana Brzice prostire se na 4,42 ha površine, a okružen je Dunavom s tri strane. Nalazi se na erdutskoj kosi na nadmorskoj visini od 150m. Vinograd je na lesnom tlu, bogatom mineralima, koji daju poseban karakter grožđu. Brzica je pobrao chardonnay, graševinu, merlot i vranac kojega on jedini uzgaja u ovom dijelu Hrvatske. Još treba samo cabernet sauvignon. Za ovogodišnji urod Ivan kaže da je vrlo dobar.

 Dobra godina za plešivičke vinare

U vinogradu obitelji Zdenka  Šembera na Plešivici u mjestu Pavločani tridesetak kilometara od Zagreb berba je počela početkom rujna s crnim pinotom, chardonnayem i žutim plavcem koji je važna komponenta u proizvodnji pjenušaca. Obitelj Šember, poznata po pjenušcima, od prošle godine ima novi podrum u koji je uloženo 2,3 milijuna kuna od čega je odobreno 35% iz vinske omotnice. U podrumu od 320 četvornih metara i kapaciteta 200 000 boca, trenutno se nalazi 70 000 boca pjenušca. Obitelj Šember planira u sljedeće dvije godine zasaditi još 2 hektara vinograda. Iako je godina bila zahtjevna, Zdenko Šember je zadovoljan grožđem.

Na Plešivici je Drago Kurtalj počeo brati 8. rujna crni pinot i chardonnay za pjenušce, a do prvih dana listopada i druge sorte . Kurtalj ima 3,5 hektara vinograda te uz mirna vina proizvodi pjenušce Rose od crnog pinota i domaćih sorti kao što su šipelj, lipovina, veltlinac i druge. Te autohtone sorte zastupljene su u pjenušcu DRI nazvanom prema imenima djece Doni, Roku i Ivanu.

I u Zelini je grožđe izvrsno

Željko Kos iz  Donje Zeline na Vinskoj cesti zelinskog kraja počeo je berbu sredinom rujna. Prvo se bralo crni pinot i chardonnay, sorte koje koristi za pjenušce. Onda su na red došli kerner, kraljevina i ostale sorte. Kos uz vinariju ima kušaonicu koja može primiti 50 gostiju. Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu uzgaja kraljevinu, ranjski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot , a proizvodi pjenušce Anita i Anita Rusola brut. Nasuprot obiteljske kuće, vinarije i kušaonice uskoro započinje s gradnjom novog podruma za koji je građevinska dozvola već dobivena. Investicija je vrijedna šest milijuna kuna od čega bi dio trebala pokriti Vinska omotnica. Željko se slaže da je unatoč manjim urodima grožđe izvrsno.

Budući da su vinari suglasni kako je grožđe izvrsno, možemo i očekivati vrhunska vina iz berbe 2019.

 class=
 class=