Za lov na puževe u načelu su prikladne sve domaće patke. Postoji razlika vuče li se kroz područje gdje su puževi teški tip patke ili se kreće tip patke laganog i elegantnog tijela. Dok je ta činjenica na nekoj livadi posve beznačajna, u vrtu s kultiviranim gredicama iznimno je važna. Idealnima su se dokazale lagane i uspravno hodajuće trkačice ili križanci s tim patkama. One svojim lakim i od tla uzdignutim tijelom na kultiviranim površinama ne izazivaju gotovo nikakvu štetu. Njihov kljun sa sigurnošću pokupi svakog puža, a rijetko i koji list salate. Na vinogradarskog se puža ni najproždrljiviji kljun ne spušta. No mali puževi s kućicama česte su žrtve, ujedno služeći kao izvor bjelančevina i minerala.

Naravno, patke ne zadovoljavaju samo puževi. Nego tu mora biti i zrnate hrane, ali i posude s vodom jer voda je za njih ‘životni eliksir’. Posude s vodom ne smiju stajati izravno na tlu. Nego na podmetačima ili čvrstoj podlozi kako ih patke ne bi prolile i sve zamuljile. Na velikim površinama uputno je postaviti više posuda s vodom, a ne bi trebao izostati ni bazen za kupanje. Voda je važna za održavanje perja, a njezin se urođeni način ponašanja može konačno vidjeti u vodi. Noću, neovisno o mjestu držanja, potrebno je imati sigurno prenoćište za patke kako ne bi postale plijenom grabežljivaca.

U pojedinim europskim zemljama se sve više za patke odlučuju vlasnici prostora za kampiranje sa svojim velikim površinama livada i pritom gotovo neograničenim izvorištem puževa. Vlasnici povrtnjaka imaju u zatvorenim ograđenim prostorima patke koje čuvaju zemljište od puževa. Ponekad je moguće vidjeti kombinaciju patka-guska. Guske održavaju razinu trave, dok patke u tome mogu samo djelomice pridonijeti. Ako ste nabavili patke iz uzgajališta u kojem nisu imale doticaj s puževima trebat će vam nekoliko dana da ih naviknete na ovu poslasticu. Nakon toga one će jedva čekati da ih pustite iz ograđenog prostora u povrtnjak ili na travnjak. Kao ljubitelji vlage, puževi su najaktivniji noću, između 21 i 1 sat, te za kišnog vremena.