""

Sponzorirani prilog

Ovih dana u tijeku je sjetva jarih kultura: šećerne repe, soje, suncokreta i kukuruza. Kako se pokazalo u nekoliko zadnjih godina, proizvodnja u tvornici pod otvorenim nebom postaje sve izazovnija. Naime, zbog sve ekstremnijih klimatskih uvjeta, potrebno je biljkama osigurati dovoljne količine hranjiva, dobru predsjetvenu pripremu. Također adekvatnu zaštitu kroz cijelu vegetaciju i tek nakon toga možemo očekivati vrhunske prinose s naših polja.

 ""

I ove godine, kao jedna od najzanimljivijih kultura za sjetvu u proljeće, bit će soja. Tijekom par zadnjih godina soja se pokazala kao pouzdana kultura s relativno stabilnim prinosima i cijenom. Tako da će i ove proizvodne godine soja biti jedna od zastupljenijih kultura u našim poljima.

Kompanija BASF, kao standard u zaštiti bilja, i ove vam godine daje najbolja sredstva za zaštitu soje. Uz standradne BASF-ove preparate za suzbijanje korova u soji – Frontier® X2, Corum®, Pulsar® 40, Basagran® 480, sada u ponudi imamo i novi preparat – Wing® P.

Wing® P je zemljišni preparat koji, zahvaljujući svojim karakteristikama, omogućava produljenu zaštitu usjeva od korova. Njegova učinkovitost i dužina djelovanja izdvajaju ga od drugih zemljišnjih herbicida koji se koriste u pre em tretmanu. Za djelovanje mu je potrebna mala količina oborina od 15 mm. Također, zbog kombinacije 2aktivnih tvari ima prošireni spektar djelovanja na jednogodišnje uskolisne i neke jednogodišne širokoline korove. Oni proizvodnju soje pretvaraju u pravi izazov: koštan (Echinocloa crus-galli), muhari (Setaria ssp.), divlji sirak iz sjemena (Sorgum halapense). Također loboda (Chenopodium album), ambrozija (Ambrosia artemisifolia) i dvornik (Polygonum ssp.) samo su neki od njih. Kako Wing® P najbolje djeluje na korove u nicanju i na klijance, potrebno ga je primjeniti poslije sjetve a prije nicanja soje (pre em tretman) u dozi od 3,5 – 4,0 L/ha.

U praksi se pokazalo da kombinacija Wing® P-a u dozi od 3,0L/ha s herbicidom s aktivnom tvari metribuzin s dozom od 0,5kg/ha daje vrhunsku osnovnu zaštitu. Također omogućava soji nesmetan rast i razvoj do prve troliske.

Upravo se pravovremena osnovna zaštita (pre em tretman) u praksi pokazala kao najbolje rješenje u zaštiti soje od korova. U razdoblju nakon sjetve, porast korova je brži od rasta soje i s osnovnim tretmanom dajemo soji vremena za nesmetan rast i razvoj. To je ključno u kasnijoj borbi protiv korova.
Nakon ponika soje i dobro odrađenog osnovnog tretmana, borba s korovom je puno lakša. Za korekciju izniklog korova u post tretmanu (tretman nakon nicanja usjeva) BASF nudi već poznate preparate: Corum®, Pulsar® 40 i Basagran® 480. Kombinacijom Corum® + Dash® u splitu (2 x 1L Corum + 1L Dash) ili kombinacija Pulsar® 40 + Basagran® 480 (također moguće u split aplikaciji) imate preparate sa širokim spektrom djelovanja na ekonomski najznačajnije uskolisne i širokolisne korove. Svakako, aplikaciju treba odraditi kada su korovi u najpogodnijem stadiju za tretman herbicidom. Jednogodišnji u stadiju 1-3 lista, a širokolisni korovi u stadiju od 2-4 lista.

Zaštititi soju od sjetve do žetve je izazovan posao, ali uz prave preparate taj posao je lakše odraditi kako treba.

""

Prethodni članakInoks spremnik uhvatio hrđu, kako to riješiti?
Sljedeći članakPotpore za zapošjavanje na OPG-u
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.