Biljke koje nisu dovoljno otporne na niske temperature tijekom zime moraju imati zaštitni omotač. Najosjetljivije mjesto na biljci je mjesto cijepa.

Na početku pripreme zaštite, biljku treba skratiti na 50 cm od zemlje (ruže). Jednostavnije je ako su ruže posađene u nizu na jednoj gredici. Nakon toga zemlju oko ruže treba okopati i grm s granama nagnuti. Mjesto na kojem se nalazi cijep mora biti pokriveno rastresitom zemljom. Tako se oko korijena oblikuje zemljani humak. Uz nagrtanje treba dodati stajskoga gnoja ili komposta. Nagrtanje je preporučljivo za mlade biljke.

Jaka zima u kombinaciji s malo snijega može biti velika opasnost za zimzelene biljke. Snijeg čuva biljke za vedrih, zimskih dana od isušivanja. Oko biljke koju želimo zaštititi zabodu se grane neke crnogorice kako bi zadržale snijeg. Te grane, ako nema snijega, štite biljku od jakih sunčevih zraka. Nakon jake zime grane treba maknuti da se izbjegne zastoj u daljem rastu i razvoju. Vrlo dobra zaštita su jutene vreće, koje štite biljku od sunca i vjetrova. Ako u vrtu imate bambus, omotajte ga jutenom vrećom, a oko korijena nagrnite staro lišće. Neke biljke u zimskom razdoblju napadaju plijesan i velika vlaga, ako kod zaštite nema prozračivanja. Tako SOLDANELLU, SEMPERVIVUM, OROSTACHYS, RAMONDE i neke druge GENITIAN sorte treba zaštititi samo staklenom pločom.

Vrste biljaka koje rastu na pjeskovitim tlima, kao što su ERICA DARLEYENCHYS, nisu otporne na niske temperature. Kad postoji opasnost od mraza, biljke treba zaštititi hasurom ili sličnim materijalom. Nakon prestanka hladnog vremena, zaštitu obvezno treba maknuti. Biljkama kao što je HYACINT također je potrebna zaštita, tako da se pokrije granama zimzelenog drveća. Kod stabala u zimskom razdoblju pod utjecajem sunca i mraza dolazi do naprezanja kore. Ponekad je naprezanje prejako pa kora popuca. Brazgotine koje tako nastaju u proljeće su idealna mjesta za pojavu raznih štetnika. Da bi se spriječilo pucanje kore, stabla treba premazati otopljenim vapnom. Bijela boja odbija sunčeve zrake i temperaturne razlike su manje.

Uz bijeljenje je osobito važno kod voćaka stabla zaštititi od kunića, kojima je tijekom zime kora omiljena hrana. Zaštita može biti mehanička, omatanje stabla jutom, slamom i slično ili kemijska. Sve ovo je potrebno da bi biljka sigurno i bez gubitaka dočekala proljeće.

Prethodni članakMikroklimatski čimbenici u uzgoju kunića
Sljedeći članakČudesna imela
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.