Prvi jutarnji mrazevi i nekoliko dana hladnog vjetra podsjetili su nas da je vrijeme za zimsko spremanje lončanica. Većina višegodišnjih biljaka koje držimo na balkonima i terasama može podnijeti kratkotrajnu hladnoću i neće stradati ako nekoliko noći provede na otvorenom kad zahladi.

Međutim, kako jesen odmiče, vjerojatnost duljeg i jačeg zahladnjenja raste. Zato ne treba suviše čekati na unošenje lončanica u kuću.

Priprema za zimsko spremanje lončanica

Lakše ćete rukovati s posudama i smještati ih na mjesto određeno za prezimljavanje ako zemlja nije natopljena vodom. Zato koji dan prije unošenja biljaka prestanite zalijevati biljke, izlijte vodu koja možda leži u podlošcima ispod posuda. Prema potrebi, podignite posude da se voda iz njih ocijedi. Posude koje stoje na nezaklonjenu mjestu privucite bliže kući, pod strehu, ako je najavljeno kišno vrijeme.
Nekoliko dana kasnije pristupite pregledu i čišćenju. Posude oprašite metlicom da uklonite prašinu, paučinu, suho lišće i drugu prljavštinu koja se nahvatala izvana, a po potrebi još ih prebrišite krpom.

Provjerite da otvor za vodu nije začepljen. Jesensko doba nije uobičajeno vrijeme za presađivanje, ali ako je neka posuda očigledno premala ili neodgovarajuća, tada možete i presaditi biljku. Zatim pregledajte same biljke, odrežite ocvale cvjetove i suhe grane, pažljivo iščupajte korove, uklonite štetnike i bolesne listove. Biljke koje ćete unijeti u stan možete još i istuširati, blagim mlazom iz vrtnog crijeva za zalijevanje, ili u kadi. Ostavite ih zatim na malo izdignutu mjestu da se ocijede. Za ovaj posao dobro je izabrati dan bez vjetra, dovoljno topao da boravak vani bude ugodan. Tako pripremljene biljke ne morate odmah unijeti u kuću. Možete ih smjestiti na zaklonjeno mjesto uz kuću i ostaviti još nekoliko dana, ili dulje, ako vrijeme dopusti.

U slučaju naglog zahladnjenja

Ako iznenada i jako zahladi, tako da postoji opasnost da biljke vani stradaju, možete ih unijeti bez pripreme, na privremeno mjesto. Raščistite dovoljno velik prostor negdje u garaži, podrumu ili ulaznom dijelu kuće, raširite na pod kartone ili novine, pa unesite posude s biljkama. Pri ovakvom brzinskom unošenju možete biljke natisnuti jedne uz druge onoliko blizu koliko mogu biti, a da se ne oštete. Tako mogu ostati nekoliko dana, sve dok ne budete imali vremena da ih očistite i rasporedite na stalna mjesta.

Osjetljive lončanice – zimsko spremanje lončanica

Neke biljke porijeklom iz tropskih krajeva, koje uobičajeno koristimo kao sobne biljke, mogu provesti ljeto na otvorenom, ali osjetljive su na temperature niže od 15 °C. Njih unosimo ranije od ostalog bilja, obično već početkom jeseni, i smještamo ih u sobe ili na druga grijana mjesta u stanu.

Balkonsko cvijeće

Pelargonije i fuksije otpornije su na hladnoću, a za blagih zima mogu prezimjeti i na gredicama. Ipak, češće ih uzgajamo kao lončanice. U tom im slučaju za prezimljavanje treba osigurati što bolje osvijetljeno mjesto u prostoriji zaštićenoj od smrzavanja. Idealna zimska temperatura za njih je oko 10 °C. Odgovaraju im dakle svijetla stubišta, garaže i podrumi. Mogu podnijeti i nešto toplije uvjete i slabo osvjetljenje, ali u tom će slučaju proljeće dočekati izdužene i blijede.

Sredozemci na kontinentu

Biljke poput nekih palmi, agruma, agava i oleandra, koje u sredozemnim vrtovima rastu slobodno i normalno prezimljuju vani, na kontinentu se uzgajaju poput lončanica i unose zimi u kuću. Mogu podnijeti još niže temperature od pelargonija, pa im za smještaj mogu poslužiti negrijane prostorije zaštićene od smrzavanja. Nerijetko veličina, odnosno težina ovih biljaka i njihovih posuda znatno otežava njihovo smještanje u kuću. Za najveće lončanice izaberite zimovalište što bliže ulazu, na mjestu do kojeg ne vodi mnogo stuba. Za prevoženje se poslužite rudlama ili malim platformama na kotačima, radije nego da nosite ili vučete preteške posude.

Sobne biljke koje vole svježinu

Sobno cvijeće koje postaje zanimljivim upravo u ovo doba godine, poput ciklama, azaleja i božićnog kaktusa, treba unijeti prije jačih hladnoća. Sad su napupale ili možda već cvatu, pa ih, dakako, nećemo smjestiti u garažu ili podrum, nego u stan. Međutim, one ne vole jako zagrijane prostorije. Zato im treba potražiti neko svježije mjesto: slabo grijanu sobu, prostor u blizini prozora a podalje od peći, ili međuprostor između unutarnjega i vanjskoga prozorskog stakla.

Lončanice koje mogu ostati vani

Cijeli niz biljaka može prezimjeti na balkonu ili terasi. To su one biljke koje bi posađene u vrtu normalno prezimjele – primjerice šimšir, juka, aukuba, ruže, crnogorica, bršljan, žednjak i brojne druge trajnice koje se mogu uzgajati i kao lončanice. Ipak, posađene u posude osjetljivije su na velike zimske hladnoće, odnosno njihov korijen je u većoj opasnosti od smrzavanja.

U većoj opasnosti su biljke u malim posudama. Njih možete unijeti, ali ne u pretoplu prostoriju. Temperature tik iznad točke smrzavanja sasvim su dobre – te biljke trebaju razdoblje zimskog mirovanja na hladnoći. Drugo je rješenje da ih zajedno s posudom ukopate u tlo. Ako ostaju vani, privucite ih do zaklonjena mjesta uz kuću, tako da posude stoje jedna tik do druge, uz sam kućni zid. Važno je da nisu na udaru vjetra.

Tako mogu prezimjeti i sredozemne začinske biljke koje se posljednjih godina sve više uzgajaju na kontinentu. Ružmarin i lovor nešto su osjetljiviji, pa mlade biljke zimi treba zaštititi, primjerice granama crnogorice. Lavanda je otpornija, ne traži posebnu zaštitu, dovoljno je da bude na zaklonjenu mjestu. Za sve je njih važno da posude imaju dobru drenažu, kao što je za uspjeh prezimljavanja u vrtu bitno da su posađene na ocjeditu tlu. Jednostavno se razmnožavaju reznicama, pa ljeti možete uzgojiti nekoliko rezervnih biljčica, koje će prezimjeti u kući, na prozorskoj dasci. Međutim, zapravo nema straha za odrasle, već aklimatizirane biljke – osim u slučaju iznimno hladnih zima, s duljim razdobljem vrlo niskih temperatura.