Pita s kruškama i bademima

80

Pripremite za nadjev:
300 g oguljenih i mljevenih badema
200 g šećera
malo soli
150 g maslaca
2 jaja
4 žlice slatkog vrhnja
4 kruške

Pripremite za prhko tijesto (kalup 20- 24 cm) :
120 g maslaca
200 g glatkog brašna
2 žlice šećera
3-4 kapi ekstrakta od badema
naribanu koricu limuna
2-3 žlice ledene vode ili vina

Brašno pomiješajte s maslacem narezanim na kockice i šećerom i izmiksajte. Dodajte naribanu koricu limuna i ekstrakt gorkog badema pa umijesite tijesto. Tri četvrtine tijesta razvaljajte izmeđ u dvije plastične folije, stavite u kalup i pecite na 180 stupnjeva 15-20 minuta. Za nadjev izmiksajte maslac i šećer dok postane pjenasto, dodajte mljevene bademe (sameljite ih s malo šećera da ne puste masnoću), jedno po jedno jaje i na kraju slatko vrhnje. U međ uvremenu ogulite kruške, očistite sredinu i narežite ih na kockice. Pečeno tijesto malo ohladite,  temperaturu pećnice smanjite na 160. Stavite nadjev na tijesto, utisnite kruške. Razvaljajte preostalu četvrtinu tijesta pa njime pokrijte pitu. Premažite vrh tijesta s malo mlijeka i pospite mljevenim bademima. Pecite još 30-40 minuta na 160 stupnjeva.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakŽličnjaci od buče
Sljedeći članakZakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.