Biskvit:

✦5 bjelanjaka

✦200 g šećera

✦1 žlica alkoholnog octa

Priprema:

1. Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Miksati dok se sav šećer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati ocat i kratko izmiješati.

2. Okrugli kalup promjera 28 cm obložiti papirom za pečenje i rasporediti smjesu. Staviti u zagrijanu pećnicu na 150 °C, oko 30 minuta.

3. Biskvit malo ohladiti, nožićem odvojiti od stijenke kalupa i izvaditi. Pažljivo maknuti papir za pečenje, preokrenuti ga i postaviti na podlogu.

Glazura:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦3 žlice ulja

Priprema:

4. Na pari otopiti čokoladu za kuhanje  s uljem. Oko torte staviti podesivi obruč za torte. Malo ohlađenu čokoladu s uljem oprezno rasporediti na biskvit i staviti u hladnjak.

Žele:

✦350 g jagoda

✦350 ml vode

✦2 pudinga od jagode

✦20 g škrobnog brašna (gustina)

✦200 g šećera

Priprema:

5. Jagode oprati, osušiti i izmiksati u pire. U malo vode pomiješati prašak za puding i škrobno brašno, a ostatak vode s pireom od jagoda i šećerom staviti kuhati. Zagrijavati do vrenja, pa ukuhati smjesu pudinga i miješati dok se ne zgusne. Kratko ohladiti miješajući, pa pažljivo rasporediti na biskvit. Žele ne smije biti previše topao da ne otopi čokoladu.

Krema:

✦5 žumanjaka

✦150 g šećera

✦10 g burbon vanilin šećera

✦80 g oštrog brašna

✦450 ml mlijeka

✦200 g maslaca ili margarina

✦20 g šećera u prahu

Priprema:

6. U žumanjke dodati šećer i burbon vanilin šećer, pa ručno izmiješati pjenjačom da smjesa postane gusta. Dodati brašno i dio hladnog mlijeka, pa sve promiješati. Smjesu ukuhati u ostatak mlijeka. Miješati pjenjačom dok se ne zgusne, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo ohladi. U ohlađeno umiksati maslac sobne temperature i šećer u prahu. Rasporediti po ohlađenom želeu. Staviti u hladnjak barem na dva sata da se stisne.

Dekoracija:

✦350 ml vrhnja za šlag

✦Jagode

Priprema:

7. Umutiti vrhnje za šlag. Premazati tortu i ukrasiti pomoću slastičarske vrećice. Jagode narezati, pa ih rasporediti po torti.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakPrimopredaja dužnosti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Sljedeći članakUskoro FarmShow Osijek 2024!
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.