Biskvit:
✦5 bjelanjaka
✦200 g šećera
✦1 žlica alkoholnog octa
Priprema:
1. Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Miksati dok se sav šećer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati ocat i kratko izmiješati.
2. Okrugli kalup promjera 28 cm obložiti papirom za pečenje i rasporediti smjesu. Staviti u zagrijanu pećnicu na 150 °C, oko 30 minuta.
3. Biskvit malo ohladiti, nožićem odvojiti od stijenke kalupa i izvaditi. Pažljivo maknuti papir za pečenje, preokrenuti ga i postaviti na podlogu.
Glazura:
✦100 g čokolade za kuhanje
✦3 žlice ulja
Priprema:
4. Na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem. Oko torte staviti podesivi obruč za torte. Malo ohlađenu čokoladu s uljem oprezno rasporediti na biskvit i staviti u hladnjak.
Žele:
✦350 g jagoda
✦350 ml vode
✦2 pudinga od jagode
✦20 g škrobnog brašna (gustina)
✦200 g šećera
Priprema:
5. Jagode oprati, osušiti i izmiksati u pire. U malo vode pomiješati prašak za puding i škrobno brašno, a ostatak vode s pireom od jagoda i šećerom staviti kuhati. Zagrijavati do vrenja, pa ukuhati smjesu pudinga i miješati dok se ne zgusne. Kratko ohladiti miješajući, pa pažljivo rasporediti na biskvit. Žele ne smije biti previše topao da ne otopi čokoladu.
Krema:
✦5 žumanjaka
✦150 g šećera
✦10 g burbon vanilin šećera
✦80 g oštrog brašna
✦450 ml mlijeka
✦200 g maslaca ili margarina
✦20 g šećera u prahu
Priprema:
6. U žumanjke dodati šećer i burbon vanilin šećer, pa ručno izmiješati pjenjačom da smjesa postane gusta. Dodati brašno i dio hladnog mlijeka, pa sve promiješati. Smjesu ukuhati u ostatak mlijeka. Miješati pjenjačom dok se ne zgusne, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo ohladi. U ohlađeno umiksati maslac sobne temperature i šećer u prahu. Rasporediti po ohlađenom želeu. Staviti u hladnjak barem na dva sata da se stisne.
Dekoracija:
✦350 ml vrhnja za šlag
✦Jagode
Priprema:
7. Umutiti vrhnje za šlag. Premazati tortu i ukrasiti pomoću slastičarske vrećice. Jagode narezati, pa ih rasporediti po torti.
Recept iz knjige Moji voćni kolači